Šogad Latvijā adoptēti 88 bērni

Šogad Latvijā adoptēti 88 bērni

05. Sep 2010, 22:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz šā gada 1.decembrim Latvijā adoptēti 88 bērni, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā statistika.

 

Tas ir, šos bērnus adoptējušas Latvijā dzīvojošas ģimenes. Turpretī šai pašā laikā LM izsniegusi 126 atļaujas bērnu adopcijai uz ārzemēm, bet par 521 bērnu sniegta informācija vai norīkojumi iespējamiem ārzemju adoptētājiem.

 

Statistikas dati arī atklāj, ka šobrīd uzskaitē ir 30 adoptētāji no Latvijas, kuri ir izteikuši vēlmi adoptēt bērnus, bet no ārzemēm gatavību adoptēt bērnus izteikuši 332 cilvēki.

 

Datubāzē šobrīd ir ziņas par 1325 adoptējamiem bērniem, no kuriem 959 ir vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Līdz viena gada vecumam adoptējami ir 29 bērni, no viena līdz diviem gadiem - 19 bērni, bet, pieaugot vecumam, arī adoptējamo bērnu skaits pieaug.

 

465 no šiem bērniem ir noteikta invaliditāte, garīgā atpalicība, HIV, celiakija, epilepsija, dauna sindroms, bronhiālā astma, kā arī citas smagas veselības problēmas.

 

No visiem adoptējamiem bērniem 617 var adoptēt uz ārzemēm, bet 450 bērni vai nu paši nepiekrīt viņu adopcijai ārzemēs, vai arī tam nepiekrīt šo bērnu brāļi vai māsas.

 

Jau iepriekš LM skaidroja, ka Latvijā iedzīvotāji labprātāk uzņemas pienākumu kļūt par audžuģimeni, nevis uzņemties rūpes par bērnu, to adoptējot, jo tas ir arī ekonomiski izdevīgāk.

 

Audžuģimene bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam nodrošina aprūpi līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts, vai viņam nodibināta aizbildnība. Šai laikā audžuģimene saņem atlīdzību 80 lati mēnesī neatkarīgi no audzināšanā nodoto bērnu skaita, pabalstu bērna uzturam ne mazāku par 27 latiem mēnesī un pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei pašvaldības noteiktā apmērā.

 

Latvijas iedzīvotāji uz adopciju ir kūtri un turklāt parasti, ja izvēlas bērnu adoptēt, izvēlas bērnu līdz triju gadu vecumam, visbiežāk vienu, ar noteiktiem parametriem, piemēram, zilām acīm, gaišiem matiem, un galvenais, lai viņam nebūtu ne garīga, ne fiziska rakstura veselības problēmu, situāciju skaidro LM.

 

Turpretī ārzemju adoptētāji ir gatvi uzņemties rūpes arī par vecākiem bērniem un ir gatavi adoptēt vairāk nekā vienu bērnu, tāpat viņus nebiedē tas, ja bērnam ir atklātas garīga vai fiziska rakstura slimības.

 

Adoptētājam ir tiesības saņemt uzturnaudu vai pabalstu uzturam un atlīdzību par bērna aprūpi vienam no adoptētājiem, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns, ja adoptētājs nav nodarbināts vai ir nodarbināts un atrodas ar bērna aprūpi saistītā atvaļinājumā, vai ir nodarbināts ne vairāk kā 20 stundas nedēļā.

 

Atlīdzības apmērs ir 35 lati mēnesī.

 

Tāpat var saņemt atlīdzību par bērna adopciju, ko piešķir vienam no adoptētājam pēc tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu spēkā stāšanās. Vienreizējās atlīdzības apmērs ir 1000 latu par katru adoptēto bērnu.

zuziite87 zuziite87 12. Dec 2009, 14:59

Nu man pasai adopcija ir masas puika.Izsaku visam gimenem izturibu un milestibu pret siem berninjiem...
Lai veicas

11. Dec 2009, 16:44

Prieks,ka ir labi celvēki-lai izdodas😀

rita123 rita123 11. Dec 2009, 14:44

Prieks par cilvēkiem,kas spēj uzņemties tādu atbildību😀Sagādāt bērniņiem mājas un ģimeni😀😀Kaut vairāk būtu tādu ģimeņu un bērni to novērtētu😀