Skolas saņem metodisko materiālu

Skolas saņem metodisko materiālu

15. Jan 2010, 16:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinoties straujai A hepatīta izplatībai valstī un saslimstībai īpaši pieaugot bērnu vidū un reģionos, vecāku apvienība un TV raidījums Māmiņu klubs sadarbībā ar ISEC realizē informatīvi izglītojošu kampaņu. Tās ietvaros tiks informēti un izglītoti 45 000 pirmās un otrās klases skolēni visās Latvijas skolās.

Šonedēļ visas Latvijas skolas saņems metodisku materiālu, kas iekļauj informatīvu uzziņu materiālu pedagogiem un praktiskā darba uzdevumus skolēniem. Skolotāji tiek aicināti aktīvi iesaistīties informatīvajā darbā un audzināšanas stundās skaidrot skolēniem A hepatīta inficēšanas risku un profilakses pasākumus. Īpaša uzmanība kampaņas laikā tiks pievērsta sākumskolas bērnu un viņu vecāku informēšanai.

Bērni ir bīstama A hepatīta riska grupa, jo ir ciešā kontaktā ar citiem bērniem, bieži aizmirst nomazgāt rokas pirms ēšanas vai pēc tualetes apmeklējuma, kā arī nav vakcinēti pret A hepatītu. Tā kā A hepatīta vīruss ir ļoti izturīgs – tas ilgi saglabājas uz virsmām un strauji izplatās personisku kontaktu ceļā, bērni ir viegls infekcijas mērķis. Mazie pacienti A hepatītu bieži izslimo vieglā formā, pat bez dzeltes, tādējādi kļūstot par bīstamu infekcijas avotu vecākiem un citiem pieaugušajiem.

„Kampaņa vērsta galvenokārt uz pirmās un otrās klases audzēkņiem. Tās ietvaros skolotājiem ir ieteicams organizēt audzināšanas stundu, lai bērniem saprotamā veidā izstāstītu, kas ir A hepatīts, kādi ir tā inficēšanās draudi un kā sevi no tiem pasargāt. Ieteicams pārrunāt visbiežāk sastopamās dzīves situācijas, kurās var inficēties ar hepatītu, un izskaidrot, kā pareizi mazgāt rokas, izmantojot informatīvajā kartītē norādīto pareizas roku mazgāšanas instrukciju. Ar informatīvo kartīti iepazīstināmi arī vecāki, lai viņi būtu informēti par A hepatīta profilaksi. Kopā ar informatīvajām kartiņām bērniem tiks dalīti dzelteni flomāsteri šļirces formā,” stāsta Sandija Salaka, vecāku apvienības Māmiņu Klubs vadītāja.

 

Kampaņu informatīvi atbalsta arī uzziņu dienests 1188, kur pieejama informācija par vakcinācijas vietām.

Pērnā gada nogalē epidemiologi veiktajā Latvijas skolu apsekojumā tika konstatēts, ka A hepatīta infekcijas risks skolās ir augsts, jo trūkst līdzekļu pilnīgai profilakses pasākumu īstenošanai. Piemēram, tikai 84% skolu tiek nodrošināts karstais ūdens, bet papīra dvieļi ir pieejami 50% skolu, šķidrās ziepes - 74% skolu. Šie higiēnas piederumi ir būtiski, jo uz cieto ziepju gabaliņiem un auduma dvieļiem A hepatītu izraisošās baktērijas saglabājas. Secināts, ka gandrīz 20% skolu uz ūdens krāniem tualetes telpās tika konstatēts fekālais piesārņojums, līdz ar to ir liels risks inficēties ar fekāli-orālajiem vīrusiem, tai skaitā A hepatītu. Baktērijas konstatētas arī uz galdiem, durvju rokturiem un kāpņu margām.

 

A hepatīta uzliesmojums Latvija ilgst no pērnā gada pavasara un infektologi prognozē, ka saslimstības vilnis nerimsies vēl nākamos divus gadus. Infekcija skārusi vairākas sabiedriskās ēdināšanas iestādes un skolas. Šī gada pirmajos mēnešos Latvijā reģistrēti jau 505 A hepatīta gadījumi. 

A hepatīts ir fekāli – orāla infekcija jeb, tautas valodā runājot, netīro roku slimība – to var iegūt ar netīru dzeramo ūdeni, nemazgātiem un nemizotiem augļiem, termiski neapstrādātu ēdienu. A hepatīts ir aknu iekaisums, kas var noritēt dažādās smaguma pakāpēs ar drudzi, nogurumu, apetītes zudumu, sliktu dūšu, vemšanu un dzelti. Atkarībā no cilvēka veselības stāvokļa un citiem faktoriem, slimībai var arī nebūt redzamas izpausmes formas, kā tas visbiežāk ir bērniem. Smagos gadījumos akūta slimība var turpināties vairākus mēnešus, citreiz – pāriet pēc nedēļas. A hepatīta inkubācijas periods var ilgt pat 40 dienas. A hepatīta simptomi ir paaugstināta temperatūra, nogurums, apetītes zudums, slikta dūša un vemšana, dzelte, kas sākas no acu āboliem un tumšs urīns. Drošākais veids A hepatīta profilaksei ir vakcinācija.