"SEB banka": Slikto kredītu īpatsvars turpinās pieaugt

"SEB banka": Slikto kredītu īpatsvars turpinās pieaugt

17. Feb 2010, 12:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slikto kredītu īpatsvara palielināšanās, visticamāk, būs vērojama līdz pat nākamā gada sākumam, prognozē "SEB banka". Skaidri iezīmējas šī procesa korelācija ar situāciju ekonomikā gan privātpersonu, gan uzņēmumu kontekstā.

 

Kā norādīja bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Gribuste, tomēr ne visi problemātiskie kredīti automātiski nozīmē to, ka tie ir sliktie kredīti, jo daudzos gadījumos bankas ar kredītņēmējiem atrod risinājumus pašreizējām īstermiņa grūtībām, pārstrukturizējot tos.

 

Vērtējot uzkrājumu veidošanu nedrošajiem kredītiem, skaidri iezīmējas šī procesa korelācija ar situāciju ekonomikā gan privātpersonu, gan uzņēmumu kontekstā. Lielu daļu iedzīvotāju izdevumos veido komunālie maksājumi, attiecīgi rudens-ziemas periodā tie būs augstāki nekā šobrīd.

 

Rudens-ziemas periods iezīmējas ar laiku, kad iespēja atjaunot vasaras-rudens dārzeņu un augļu ražu ir ierobežota, un jautājums par iespējām apmaksāt kredītus kļūs vēl aktuālāks, akcentē Gribuste.

 

Vēl jāņem vērā arī atalgojuma samazināšana pedagogiem, kā arī valsts aparāta samazināšana. Šie faktori noteikti ietekmē kredītu atgriešanas iespējas un potenciāli ietekmēs nemaksātāju skaitu.

 

Papildus jāņem vērā, ka lielai daļai no gada sākumā atlaistajiem cilvēkiem beigsies arī bezdarbnieku pabalsti un darba piedāvājumi nepieaug. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai valsts vairāk rūpētos par funkcijām, kas ir tās atbildībā - rūpētos par iedzīvotājiem, sniegtu risinājumus darba vietu meklēšanā, nodrošinātu papildu finansiālo atbalstu mikro biznesa uzsākšanai.

LETA