Samazinās māmiņu algas par 10%!

Samazinās māmiņu algas par 10%!

25. Jan 2010, 12:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdību veidojošās partijas ceturtdienas vakarā vienojas samazināt budžetu par 500 miljoniem latu, solidāri par 20% samazinot pilnīgi visas algas, kuras tiek izmaksātas no valsts budžeta, un par 10% samazinot pensijas un "māmiņu algas", kas ļaus ietaupīt 6,3 miljonus latu.

Vienošanas, kuru parakstīja valdību veidojošās politiskās partijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Pensionāru federāciju, paredz, ka budžets tiks samazināts par 500 miljoniem latu.

Vienošanās paredz samazināt “māmiņu algas” par 10%, kas ļaus budžetā ietaupīt 6,3 miljonus latu.

Panākta arī vienošanās samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu no 90 līdz 35 latiem, bet pensiju neapliekamo minimumu atstāt līdzšinējā apmērā - 165 lati. Līdz ar to nolemts nemainīt nodokļu politiku, un nepalielināt nodokļu likmes, neieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Plānots palielināt akcīzes nodokli alum un stiprajam alkoholam, kas dos 3,8 miljonus latu, neapliekamā minimuma samazināšana no 90 līdz 35 latiem dos 43,8 miljonus. Tāpat palielinās azartspēļu nodevas un nodoklis, vienošanās nav iekļauts paredzamais budžeta ieņēmumu palielinājums no šīs pozīcijas.

Attiecībā uz izdevumu samazināšanu, puses ir vienojušas ministriju centrālajiem aparātiem samazināt izdevumus par 30%, valsts aģentūru skaitu un to administratīvos izdevumus samazinās par 50%, tas gan neskar ES fondu un citu ārvalstu palīdzību apsaimniekotājus.

Puses arī vienojušas, ka samazinās izdevumus atsevišķu ministriju budžetos, būtiskākais no tiem skars Finanšu ministriju, kuras budžets tiks samazināts par 46,1 miljonu latu, Veselības ministriju, kurai nogriezīs 45 miljonus, Zemkopības ministrijai dažādu programmu samazinājums kopumā būs 23,8 miljonu latu apmērā, tostarp ar trīs miljonu latu mazāko finansējumu subsīdijām jārēķinās zemniekiem.

Aizsardzības ministrijai budžetu samazinās par 15 miljoniem latu, Izglītības un zinātnes ministrija ietaupīs 10 miljonus latu, Iekšlietu ministrija – deviņus miljonus latu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija investīcijām pašvaldībām un pašvaldību pasākumiem samazinās finansējumu par 5,5 miljoniem latu., bet ārvalstu finanšu palīdzības apguvei – par 1,4 miljoniem latu.

Vides ministrija ietaupīs miljonu latu un samazinās finansējumu uzsāktajiem projektiem par 6,5 miljoniem latu, bet projektu finansēšanai – par trīs miljoniem latu.

Pastāvīgas institūcijas samazinās tēriņus iepirkumiem par 0,3 miljoniem latu, Saeimas budžetu apcirps par 2,8 miljoniem latu, dotācijas pašvaldībām sporta, mūzikas un mākslas skolām samazinās par 8,1 miljonu latu, dotācijas piecgadīgo un sešgadīgo bērnu izglītībai – par 5,7 miljoniem latu.

Pilna vienošanās versija atrodama ŠEIT!

www.DELFI.lv

18. Jun 2009, 21:09

ak jus maitas,nu tad vel mamin algam piekeraties,nu sukas,tad rekinus sutisu uz jusu adresem un apmaksajiet.kauna nav gribas jus tur visus saeima 3stavigiem vardiem nodirst,ja tas ko mainitu,neliesi,zagli,krapnieki,par mani tika godigi maksati nodokli,un jus biezas dirsas musu nodoklu naudinu notrallinatajat ar vieglu roku un tagat jacies mums,parastiem mirstigiem,kauna nav.Tizlenu bars sez saeima,ar rungam jums pa muguru butu pa maz sist

12. Jun 2009, 21:55

Nu skaisti! Atkal sēdi un uztraucies neziņā - kā tad būs, cik griezīs un kam?Vienreiz jau bērneļi punčos stresu sajuta pamatīgu, tagad atkal jauns pārbaudījums. Nu nepiekrītu šim 10%samazinājumam, tagad mūs muļķotik ar mazu prozentiņu, lai nesaceļam lielu brēku pirms apstiprināšanas un par žēlsirdīgo soli samierinamies., bet galīgajā lasījumā būs vēl zili brīnumi! E smu vientuļā māmiņa, godīgi strādāju, cik godīgi, ja ģimenē saņems tētiņa algu ar tikpat vienmērīgu procentu atvilkumu un vēl tēta algu.Par vienlīdzību tagad tieši tētiņu algu saņēmēji priecājas, viņiem ļoti humāni., bet ne māmiņu algu kārtotājas.Man 10% ir daudz no algas, tad jau bezdarbniekiem arī 10% nost, vienlīdz visi - gan pensionāri, gan vecāki , gan bezdarbnieki saurausim vēderus par 10% Neaizmirsīsim, ka māmiņu algas jau nav mūžīgās gadu garumā, tikai vienu nepilnu gadu - 10 mēnešus, un tad vēl ko samazina - nu ļti nesmuki.Jādomā ka arī tad no minimuma 50 Ls ņems nost 10 % - lai taču visiem godīgi - bagātais( kurš godīgi sociķiem maksājis) vai nabagais.

12. Jun 2009, 14:45

Sakiet ludzu, ka ir ar maminu algam ja es ka tetis to uz sevi formesu? Tas tacu nav atcelts? vares sanemt pabalstu 60% no bruto algas un turpinat stradat?Mums mazais bus si gada beigas.

Paldies jau ieprieks par atbildi

12. Jun 2009, 13:13

Piekrītu arī 10% samazinājumam!!!!Nu tas nav tas sliktākais!!!!

12. Jun 2009, 11:53

tie 10% tiešām ir sīkums, bet ņemot vērā pieredzi, ka vienu dienu saka - neskars pabalstus, nākamajā ka griezīs nost. tad atkal - tomēr neskars un tagad pa 10%.. tad nu kur ir garantija, ka nākamnedēļ izdomā ka tomēr nepietiek un jāgriež vēl uz pusi nost????????

12. Jun 2009, 11:52

Atbalstu "Ptička" , ja jau mums splauj sejā, kāpēc, lai mēsto nedarītu????

12. Jun 2009, 11:14

Nu beidziet iecentrēties, 10% nav tik briesmīgi, ja ir solidaritāte tad ir. Te ta komentetaja darkangel gan laikam ar pratu nedraudzejas....Tiesi pensionariem kuri visu muzu ir stradajusi, maksajusi nodoklus un tadus tumsos engelus izaudzinajusi, vajadzetu laut nenomirt vismaz bada nave. Vai ar 150 vai 170 latu pensiju var izdzivot?

12. Jun 2009, 10:52

Man jau gan liekas, ka māmiņu pabalstsu un pensionāru pensijas...aiztikt, nevajadzēja. Tā jau samazina mums algas un neapliekamo minimumu, un ejot dekrētā vēl atvilks 10% ???????

12. Jun 2009, 09:54

žēl, ka nav skaidrības, bet 10% tā nav liela bēda,ja jau pensionāriem griež nost nu tad mums arī kaut kas jāziedo.Gan jau mazos ķipurus izaudzināsim par labiem cilvēkiem arī bez tiem 10%....

12. Jun 2009, 09:49

kurs bija muusu, jauno maaminju sociaalais partneris, kas parakstiija sso samazinaajumu? katraa sfeeraa bija viens soc partneris, kas parakstiijis vienossanos. bet maaminju algas apcirpssanas gadiijumaa-tak vajadzeeja kaadam buut?? un kad staasies speekaa? vienkaarssi absurds. atka jauna informaacija un nekaadas skaidriibas..

12. Jun 2009, 09:44

Ka tas izpaudisies,ja gribējām ņemt tētiņa algu,tad mēs varēsim cerēt uz 60% nevis 70% vai arī 10% no aprēķinātās summas?

12. Jun 2009, 09:39

Ar kuru datumu tad stāsies spēkā "Māmiņu algu"samazinājums?