Salātu nedēļa

Salātu nedēļa

15. Jul 2012, 22:44 maijbite maijbite

Labdien!

 

Arī mūsu ģimenei ir vēlme piedalīties šīs nedēļas konkursiņā. Arī man ļoti patīk gatavot ēst. Problēma ir tā, ka pagaidām šos gardumus baudām es un vīrs, jo meitiņa, kurai nesen palika gads, vēl tikai pamazām iepazīstas ar „lielo cilvēku” pārtiku. :) Vēl joprojām atzīst par labu esam manu pieniņu. :) Ceru, ka drīz sapratīs, ka mūsu – lielo – pasaulē ir tik daudz gardu lietu! :) Es un vīrs esam visēdāji, tad ļoti ceru, ka arī mūsu bērns ēdīs visu. Šobrīd meita labprāt grauž svaigus dārzeņus/augļus – gurķus, burkānus, vārītus kartupeļus, kā arī ābolus, bumbierus. No citu zemju augļiem – apelsīnus, banānus, kivi, mango, meloni, arbūzu. Lai nu kā, padalīšos ar mūsu šīs nedēļas (un ne tikai, tomēr jāatzīstas, ka ikdienā neēdam tik daudz dārzeņu un augļu, cik nepieciešams) salātu receptēm.

 

Pirmdien gan nebija salāti, bet gan nesen recepšu žurnālā „PIE GALDA!” izlasīta kabaču un citronu krēmzupa, kas arī manai slinkajai ēdājai, pat ļoti garšoja. Lūk, recepte un zupas tapšana (kuras sastāvā ir pašmāju dārzeņi – kabači, kartupeļi) soli pa solim.Piebilde: bērnam ielēju zupu un tikai vēlāk pielēju citrona sulu + pievienoju 2 dārzeņu buljona kubiņus.

Sagriež purava balto daļu.

Apcep eļļā.

Sagriež kartupeļus.

Pievieno sagrieztus kabačus.

Ieliek 1 lauru lapu + pielej 1 litru ūdens (oriģinālā buljonu, bet, kā jau iepriekš minēju, es lietoju dārzeņu buljonus, kurus pievienoju pašās beigās).

Kamēr viss vārās, izspiež citrona sulu.

Kad kartupeļi mīksti, izņem lauru lapu, ielej saldo krējumu.

Visu sablenderē.

Pielej citrona sulu.

Lūk, galarezultāts! :) Labi garšo gan karsta, gan atdzesēta. Var pasniegt kopā ar baltmaizes grauzdiņiem, bet mēs ēdām ar formas rupjmaizi.

 

Otrdien ēdām rudenim atbilstošos burkānu un ķiploku salātus. Nesen izlasīju, ka var pievienot arī nedaudz sasmalcinātus riekstus, būs jāpamēģina kādreiz... Rīvēti burkāni + ķiplokspiedē izspiesti ķiploki (cik nu kuram asi patīk) + majonēze (bērnam piedāvāju ar krējumu un bez ķiplokiem, taču, kā jau rakstīju iepriekš, viņai labāk garšo nesagriezti dārzeņi).

 

Trešdien pagatavoju puķkāpostu salātus. Recepte: 70–100 g šķiņķis, puķukāposts, 3–4 tomāti, puravs, zaļumi, sāls, majonēze. Piebilde: tā kā esam 2 ēdāji, es visu liku pēc izjūtām, nedaudz sasmalcināta puķkāposta, nedaudz tomātu, sagriezu ~ 10 cm purava (ja grib asāku, var likt vairāk). Mājās bija šķēlēs sagriezts šķiņķis, to arī sasmalcināju, lai gan garšīgāk būtu, ja gaļas kumosi būtu lielāki. Lūk, salātu tapšanas gaita.

 

Ceturtdien mums bija manas bērnības mīļākie salāti – 5 dārzeņu salāti. Patiesībā tie salāti ir liekami burkās uz ziemu, bet man garšo arī svaigā veidā. Burku recepte: 1 kg kāpostu, 1 kg sīpolu, 1 kg tomātu, 1 kg gurķu (sasmalcināti), kā arī 1 kg burkānu (sarīvēti). Uz šo daudzumu jāliek 20 ēd. k. eļļas, 10 tējk. sāls, 10 tējk. cukura, 1-2 ēd. k. etiķa esences. Visu samaisa un ļauj atsuloties, pilda burkās un karsē, kamēr salāti maina krāsu. Piebilde: es liku no visa pa mazlietiņam, kā arī nedaudz sāls, nedaudz cukura, nedaudz eļļas, bet etiķa esences vietā puscitrona sulu + vēl pievienoju nedaudz diļļu. Te būs salātu tapšanas gaita.

 

Piektdien ēdām vēl viena veselīga dārzeņa salātus – biešu. Recepte: rīvētas bietes + rīvēti āboli + majonēze. Fotografēts vakarā, tādēļ tumša bilde.

 

Sestdien saldo salātu diena – dažādi augļi pēc savas izvēles un jogurts, kas garšo. Mūsu recepte šoreiz: apelsīns + kivi + banāni + ābols + melleņu jogurts.

Meitai porcija bez jogurta – sagriezti augļi. :)

 

Tāda, lūk, mums bija veselīga nedēļa. Centīsimies ēst vairāk augļu un dārzeņu arī turpmāk! LAI LABI GARŠO!

 

Piedalies jaunajā konkursā „Svaigie salāti un zaļumi – ēdienu receptes”, un laimē garšīgas balvas!

maijbite maijbite 27. Sep 2011, 21:17

Šodien izmēģināju - patiešām garšīgi! 😀 Paldies par ieteikumu! 😀 Pat vārīta ola neprasījās klāt, kaut gan man nebūtu iebildumu, ja tā tur būtu (olas man garšo). 😃

maijbite maijbite 26. Sep 2011, 16:09

izklausās garšīgi, izmēģināsim arī kaut kad! 😀

veesma veesma 26. Sep 2011, 13:14

Ļoti foršas receptītes!
Ļoti garšīgi ir burkāns ar ābolu un puravu, samaisīts ar majonēzi.

maijbite maijbite 26. Sep 2011, 12:03

Paldies par ieteikumu! 😀 pamēģināsim! 😀