Raibu raibās Lieldienu olas

Raibu raibās Lieldienu olas

18. Dec 2010, 11:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lieldienas jau klāt un laiks ievākt idejas olu krāsošanai. Gribas tomēr, lai groziņā būtu pēc iespējas krāsainākas olas, bet kā iegūt krāsas, izmantojot dabiskus materiālus. Lūk, daži padomi!

SARKANS  

{pic:1}

Sarkanās bietes

1/2 l sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, turpat pievāra klāt arī olas un ļauj 1-2 stundas sakrāsoties.

Avenes

Dzērvenes, dzērveņu sula

Sarkano vīnogu sula

Asinszāle

SARKANBRŪNS

{pic:2}

Alksņu mizas

BRŪNS

{pic:3}

Sīpolu mizas

Ņem daudz sīpolu mizu, aplej  ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.

Toņu dažādībai sīpolu mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu.

Melnās tējas novārījums

GAIŠI BRŪNS 

{pic:4}

Kafijas novārījums

100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens  lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam kafijas ūdenī izvāra olas.

ZAĻGANBRŪNS

{pic:5}

Samteņu ziedi

Kaltētās samtenes jāievāra iepriekšējā dienā pirms krāsošanas, lai labi ievelkas.

ZAĻŠ

{pic:6}

Rudzu zelmenis

Pelašķi

Piparmētras

ZAĻGANDZELTENS

{pic:7}

Bērzu lapas

Novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Iegūtajā šķīdumā vāra olas 10 minūtes.

Dzeltenas ābolu mizas

Kumelītes

8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas.

DZELTENS

{pic:8}

Kurkuma (imbirs)‏

3 ēdamkarotes kurkumas ieber 1/2 litrā Ūdens  uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Valriekstu čaumalas

2 ēdk. valriekstu čaumalu saberž un ievāra 1/2 litrā ūdens. Iegūtajā krāsas šķīdumā uz 1-2 stundām ieliek karstas olas.

Pūpolu zari ar mizu

Seleriju vai ķimeņu sēklas

Kliņģerīšu ziedi vai liepu tēja

GAIŠI DZELTENS

{pic:9}

Apelsīnu vai citronu mizas

Nātru vai spinātu lapas

Burkāni

Ābeles zariņu mizas

Zariņu nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.

ZILPELĒKS

{pic:10}

Mellenes

Pēc krāsošanas nedrīkst  slaucīt vēl nenožuvušas olas, jo var nobrukt krāsa.

Melleņu kompots (ievārījums)‏ vai upeņu ievārījums

Olas tajā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl otras 10 minūtes, lai košāka krāsa.

ZILS

{pic:13}

Sarkanie kāposti

Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta tur iekšā ieliek jau vārītas olas.

VIOLETS

{pic:14}

Violeto sīpolu mizas

Ņem daudz sīpolu mizu, aplej  ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.

Karkadē tēja

Aroniju sula

Puslitrā uzvārītas aroniju sulas uz  pāris stundām ieliek olas, lai iekrāsojas.

 

AVOTS: www.zemnieks.info

 

Līdz Lieldienām vēl nedaudz laika ir, tāpēc steidzam meklēt izejvielas krāsainām olām!