Lieldienas jau klāt un laiks ievākt idejas olu krāsošanai. Gribas tomēr, lai groziņā būtu pēc iespējas krāsainākas olas, bet kā iegūt krāsas, izmantojot dabiskus materiālus. Lūk, daži padomi!
SARKANS
{pic:1}
Sarkanās bietes
1/2 l sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, turpat pievāra klāt arī olas un ļauj 1-2 stundas sakrāsoties.
Avenes
Dzērvenes, dzērveņu sula
Sarkano vīnogu sula
Asinszāle
SARKANBRŪNS
{pic:2}
Alksņu mizas
BRŪNS
{pic:3}
Sīpolu mizas
Ņem daudz sīpolu mizu, aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.
Toņu dažādībai sīpolu mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu.
Melnās tējas novārījums
GAIŠI BRŪNS
{pic:4}
Kafijas novārījums
100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam kafijas ūdenī izvāra olas.
ZAĻGANBRŪNS
{pic:5}
Samteņu ziedi
Kaltētās samtenes jāievāra iepriekšējā dienā pirms krāsošanas, lai labi ievelkas.
ZAĻŠ
{pic:6}
Rudzu zelmenis
Pelašķi
Piparmētras
ZAĻGANDZELTENS
{pic:7}
Bērzu lapas
Novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Iegūtajā šķīdumā vāra olas 10 minūtes.
Dzeltenas ābolu mizas
Kumelītes
8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas.
DZELTENS
{pic:8}
Kurkuma (imbirs)
3 ēdamkarotes kurkumas ieber 1/2 litrā Ūdens uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.
Valriekstu čaumalas
2 ēdk. valriekstu čaumalu saberž un ievāra 1/2 litrā ūdens. Iegūtajā krāsas šķīdumā uz 1-2 stundām ieliek karstas olas.
Pūpolu zari ar mizu
Seleriju vai ķimeņu sēklas
Kliņģerīšu ziedi vai liepu tēja
GAIŠI DZELTENS
{pic:9}
Apelsīnu vai citronu mizas
Nātru vai spinātu lapas
Burkāni
Ābeles zariņu mizas
Zariņu nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā un vāra 30 minūtes. Krāsa gatava.
ZILPELĒKS
{pic:10}
Mellenes
Pēc krāsošanas nedrīkst slaucīt vēl nenožuvušas olas, jo var nobrukt krāsa.
Melleņu kompots (ievārījums) vai upeņu ievārījums
Olas tajā vāra apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl otras 10 minūtes, lai košāka krāsa.
ZILS
{pic:13}
Sarkanie kāposti
Sīki sakapātu kāpostu iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā etiķa. No rīta tur iekšā ieliek jau vārītas olas.
VIOLETS
{pic:14}
Violeto sīpolu mizas
Ņem daudz sīpolu mizu, aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes, tad pieliek vārāmās olas. Olu raibumam novārījumā var izkausēt parafīna gabaliņu.
Karkadē tēja
Aroniju sula
Puslitrā uzvārītas aroniju sulas uz pāris stundām ieliek olas, lai iekrāsojas.
AVOTS: www.zemnieks.info
Līdz Lieldienām vēl nedaudz laika ir, tāpēc steidzam meklēt izejvielas krāsainām olām!