Preču drošuma testos atklātas nedrošas rotaļlietas, bērni ir visneaizsargātākie

Preču drošuma testos atklātas nedrošas rotaļlietas, bērni ir visneaizsargātākie

04. Sep 2010, 15:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veicot regulāro preču testēšanu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) Latvijā atklājis daudzas nedrošas rotaļlietas, elektropreces un citas preces, ko patērētāji izmanto ikdienā.

 

Dati liecina, ka vidēji puse no visām testētajām precēm dažādās preču grupās izrādījušās nedrošas. Turklāt 33% no 2008.gadā atklātajām nedrošajām rotaļlietām paaugstinātā koncentrācija tika konstatēti ftalāti - vielas, kas bērniem var radīt nopietnus attīstības traucējumus.

 

Pēc bīstamības risku izvērtēšanas rotaļlietām 17 gadījumos apturēta preču realizācija, divos gadījumos augstās bīstamības dēļ preces atsauktas no patērētājiem, vēl divos gadījumos preces iznīcinātas, un 11 gadījumos izvietoti brīdinājumi patērētājiem preču realizācijas vietās.

 

PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore Linda Rinkule norāda, ka šie dati ir ļoti satraucoši un nozīmē, ka patērētājiem tirgū ir pieejamas ļoti daudz un dažādas nedrošas preces, ar kurām var savainoties un pat apdraudēt dzīvību. "Viena no vismazāk aizsargātajām patērētāju grupām ir bērni, tādēļ patērētājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties Ziemassvētku dāvanas. Jāpievērš uzmanība preču drošuma aspektiem."

 

Eiropā ik mēnesi tiek atklātas vairāk nekā 170 nedrošas preces, un šo preču daudzums ik gadu palielinās. Viena trešā daļa no nedrošajām precēm ir rotaļlietas. Eiropā darbojas īpaša Ātrās informācijas apmaiņas sistēma (RAPEX), kuras ietvaros dalībvalstis ziņo par precēm un pakalpojumiem, kas rada draudus patērētāja veselībai un drošībai.

 

Ja tirgū tiek atklāta nedroša prece, tā ir jāatsauc no tirdzniecības vai nu ražotājkompānijai, vai arī atbildīgajai institūcijai. Eiropas Savienībā katrā otrajā gadījumā nedrošo preci brīvprātīgi un atbildīgi no tirgus atsauc pats ražotājs.

 

Ja cilvēks iegādājies preci, kas viņam šķiet nedroša, tad par to jāziņo Patērētāju tiesību aizsardzības centram.

Ineta Želve
Nozare.lv
rita123 rita123 10. Dec 2009, 17:30

Kāpēc nevar noteikt ražotājiem kādus kritērijus pēc kādiem jāražo bērnu preces un rotaļlietas?