Piesārņotāko un „tīro“ produktu tops

Piesārņotāko un „tīro“ produktu tops

03. Oct 2011, 20:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kurus produktus visdrošāk savā pirkuma grozā iekļaut no ekoloģisko produktu tirdzniecības vietas? Un kurus droši vari pirkt arī lielveikalos, jo tie neprasa īpašu apmiglošanu vai citu apstrādi ar ķīmiskām vielām?

 

Skaidrs, ka ne vienmēr un ne visur ir iespējams iegādāties bioloģiski audzētus augļus un dārzeņus. Lai būtu vieglāk izšķirties, kurus produktus labāk pirkt ekoloģisko produktu audzētavās un kurus varam atļauties iegādāties arī nopirkt kādā lielveikalā, Vides darba grupa (Environmental Working Group, EWG, ASV) ir sagatavojusi sarakstus ar tiem konvenciālās lauksaimniecības produktiem, kuri visticamāk saturēs lauksaimniecības ķimikāliju pārpalikumus un tiem, kuros šādas ķimikālijas būtu vismazāk.

 

Lūk, saraksts ar ķīmiski vispiesārņotākajiem produktiem. Saraksts veidots dilstošā secībā, pirmajā vietā visvispiesārņotākie. Ja vien iespējams, šos vajadzētu pirkt no ekoloģisko produktu veikaliem.

 

  1. Persiki.
  2. Āboli.
  3. Paprika.
  4. Selerija.
  5. Nektarīni.
  6. Zemenes.
  7. Ķirši.
  8. Kacenkāposts.
  9. Salāti.
  10. Vīnogas.
  11. Burkāni.
  12. Bumbieri.

 

Bet šeit saraksts ar mazāk ķīmiski piesārņotajiem produktiem. Tos droši vari pirkt arī lielveikalā. Arī šis saraksts veidots dilstošā secībā.

 

  1. Sīpoli.
  2. Avokado.
  3. Kukurūza.
  4. Ananāsi.
  5. Mango.
  6. Sparģeļi.
  7. Saldie zirnīši.
  8. Kivi.
  9. Kāposti.
  10. Baklažāni.
  11. Papaija.
  12. Melone.
  13. Brokoļi.
  14. Tomāti.
  15. Saldie kartupeļi.

 

 

„Tajā pašā laikā, piemēram, bioloģiskie avokado un tomāti nenoliedzami ir garšīgāki, jo tos audzē lēnāk un nenovāc zaļus, bet jau gatavākus. Garšas testos bio avokado un bio tomāts noteikti uzveic lielveikala produktus,“ ir pārliecināta Liene Brizga – Kalniņa, Dabas dobe eksperte.

 

Vērtīgi zināt, ka pesticīdi un citas lauksaimniecības ķimikālijas pat mazās devās var būtiski ietekmēt cilvēku veselību. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt bērniem. EWG ir secinājuši, ka cilvēki, kas ikdienā ēd 12 piesārņotākos produktus, katru dienu uzņem vidēji desmit dažādus pesticīdus. Savukārt tie, kuri ēd 15 nepiesārņotākos produktus, uzņem mazāk par diviem pesticīdiem dienā.

 

Arī augļu un dārzeņu mazgāšana nepalīdzēs, jo liela daļa ķimikāliju iesūcas pašā auglī un nav nomazgājama. Savukārt mizojot, augļi zaudēs lielāko daļu barības vielu un vitamīnu.

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 


Dabas Dobe sākās 2007. gadā, piedāvājot vēl nebijuši pakalpojumu – bioloģisku produktu piegādi uz mājām. Šobrīd Dabas Dobe ved daudziem simtiem klientu uz mājām visplašāko ekoproduktu klāstu – bioloģiskos dārzeņus, svaigus piena produktus, gaļu, tēju, kafiju un kārumus, kosmētiku un tīrīšanas līdzekļus - visu, kas nepieciešams zaļai un videi draudzīgai dzīvošanai.

 

Kā iepirkties Dabas Dobē? Pavisam vienkārši – mājaslapā www.dabasdobe.lv sadaļā Bode izvēlaties visu vajadzīgo, un nākamajā dienā mēs to aizvedīsim uz norādīto adresi.

 

Sekojiet Dabas Dobes jaunumiem www.dabasdobe.lv un Twitter.com/DabasDobe!