Piedziņu nevarēs vērst pret bērna aprūpei nepieciešamajiem pabalstiem

Piedziņu nevarēs vērst pret bērna aprūpei nepieciešamajiem pabalstiem

12. Jan 2010, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

6. janvārī Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija (BM) iesniedza izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē likumu grozījumu paketi, kas paredz, ka parādu piedziņa turpmāk nebūs vērsta pret tiem valsts sociālajiem pabalstiem un atlīdzībām, kas nodrošina bērna aprūpei un audzināšanai nepieciešamo iztikas minimumu.

Likumprojekti „Grozījums Civilprocesa likumā”, „Grozījums Valsts sociālo pabalstu likumā un grozījums likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredz, ka parādsaistību gadījumā netiks izdarīti ieturējumi no maternitātes, paternitātes, vecāku, ģimenes valsts pabalsta, atlīdzības par adoptējamā bērna aprūpi, bērna kopšanas pabalsta, bērna invalīda kopšanas pabalsta, atlīdzības par adopciju, pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu, atlīdzības par aizbildņa pienākumu pildīšanu, atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās.

Likumprojektu grozījumu iniciators bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainars Baštiks uzskata, ka šādi grozījumi nepieciešami, lai pašreizējos ekonomiski sarežģītajos apstākļos novērstu situāciju, kad parādsaistību dēļ vecāki nesaņem vismaz minimālo valsts garantēto atbalstu, kas paredzēts bērna aprūpei un audzināšanai. „Bērni šajā ekonomiskajā situācijā nekādā gadījumā nedrīkst būt cietēji, ja vecāki, ņemot kredītus mājokļa iegādei, paļāvušies uz pārāk optimistisko valsts attīstības redzējumu un trekno gadu solījumiem. Tādēļ mazākais, ko valsts pašlaik var darīt, ir panākt, lai vismaz atbalsts, kas paredzēts tieši bērniem, nenonāktu parādu piedzinēju rokās,” uzsver A. Baštiks.

Paredzēts, ka ieturējumi no minētajiem pabalstiem un atlīdzībām būs izdarāmi tikai, lai piedzītu tās summas, kas saņēmējam pārmaksātas viņa vainas dēļ, ja viņš iesniedzis dokumentus ar apzināti nepatiesām ziņām, sniedzis nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nav paziņojis par pārmaiņām, kas ietekmē tiesības uz pabalstu, tā apmēru un izmaksas noteikumus. Šajos gadījumos saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas amatpersonas lēmumu vai BM valsts sekretāra vai viņa pilnvarotas amatpersonas rīkojumu katru mēnesi būs ieturami ne vairāk kā 10 procenti no izmaksājamā pabalsta apmēra.

Līdz šim saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu parādu piedziņa nebija vērsta tikai uz bērna piedzimšanas pabalstu un apbedīšanas pabalstu.