Pieaug saslimstība ar elpceļu infekcijām, gripas gadījumi nav reģistrēti

Pieaug saslimstība ar elpceļu infekcijām, gripas gadījumi nav reģistrēti

05. Dec 2007, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pagājušajā nedēļā Latvijā ir palielinājusies saslimstība ar dažādām elpceļu infekcijām, bet jauni gripas gadījumi nav reģistrēti, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA)akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā apkopotie dati.

Vidējā saslimstība ar akūto augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā Latvijā bija 1290 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Visvairāk akūto augšējo elpceļu infekciju gadījumi reģistrēti Ludzas, Madonas, Rīgas, Tukuma, Valkas pilsētās un rajonos, kā arī Siguldā.
Izglītības iestāžu apmeklējums ir labs - bērnudārzus apmeklē 75% audzēkņu, skolas - 90,8%.

Saaukstēšanās saslimšanas vienmēr izraisa kāds vīruss vai baktērija, tādēļ tās jāuztver nopietni. Cilvēki ar saaukstēšanās slimībām slimo gandrīz katru gadu, jo cirkulē daudz un dažādi slimību izraisītāji. Pārslimojot viena vīrusa izraisīto slimību, cilvēks iegūst imunitāti pret to, savukārt nākamajā reizē saslimšana ir saistīta ar citu izraisītāju.

Lai izvairītos no saslimšanas, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem, regulāri jāvēdina telpas un dienas laikā pēc iespējas biežāk jāmazgā rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem. Inficēties var ne tikai gaisa - pilienu ceļā, bet arī saskaroties ar slimnieka inficētiem priekšmetiem sabiedriskās vietās.

SVA arī atgādina – svarīgi neaplipināt citus, tāpēc tiem, kurus slimība jau skārusi, šķaudot un klepojot, jāaizsedz muti un degunu, vislabāk ar vienreizējās lietošanas salveti, kuru pēc lietošanas jāizmet un jānomazgā rokas.

Saslimušus bērnus jāatstāj mājās un jāsazinās ar ārstu.

04. Feb 2008, 13:26

liepājas pusē ir gan gripa, un ka vēl..