Pētījums: Latvijā 70% vecāku nezina, kā uzlabot bērnu drošību internetā

Pētījums: Latvijā 70% vecāku nezina, kā uzlabot bērnu drošību internetā

14. Jan 2010, 22:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Latvijā 70% vecāku trūkst zināšanu par iespējām, kā pasargāt un uzlabot savas atvases drošību internetā, liecina SIA "Lattelecom" veiktās ekspresintervijas rezultāti.

Vakar Vispasaules drošāka interneta dienai veltītā pasākuma laikā veiktajā jauniešu ekspresintervijā 80% respondentu atzinuši, ka vismaz vienu reizi saskārušies ar savu personīgo datu ļaunprātīgu izmantošanu internetā.

Visbiežāk šie dati tiek izmantoti populārākās interneta vietnēs, lai izveidotu viltus profilus, kas nereti satur aizskarošu, pazemojošu vai pat erotiska rakstura informāciju. 20% aptaujāto atzina, ka ir saskārušies ar svešu personu vārdu un uzvārdu izmantošanu, aizskaroša viedokļa, rupjību vai pat draudu izteikšanu.

Respondenti vecumā no 35 līdz 50 gadiem atzina, ka ir informēti par pastāvošo apdraudējumu internetā - surogātpastu, datorkrāpniecību, kā arī interneta vietnēm, kas satur vardarbību sekmējošas tēmas. Savukārt 70% vecāku atzina, ka viņiem trūkst zināšanu par iespējām, kā pasargāt un uzlabot savas atvases drošību internetā.

Eiropas Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju asociācijas (ETNO) pētījuma dati liecina, ka Latvijas bērniem ir vismazākā vecāku kontrole - 71% vecāku bez bažām atļauj bērniem brīvu rīcību internetā. 70% bērnu, kas dzīvo Spānijā, Francija, Itālijā, Īrijā un Luksemburgā, vecāki liedz izveidot savus profilus publiskajās interneta vietnēs.

Vidēji 51% čehu, igauņu un zviedru ļauj bērniem brīvi darboties internetā. No agresijas internetā Polijā ir cietuši apmēram 50% bērnu, savukārt Vācijā - katrs piektais jaunietis vecumā no 12 līdz 17 gadiem.

"Lai uzlabotu bērnu drošību internetā, aicinām izmantot datora un interneta aizsardzības programmas, tai skaitā vecāku kontroles komponentu - īpaši izstrādātu aizsardzības programmu, kas, vadoties pēc atjaunojamas datubāzes un datorā ielādējamo interneta lapu satura analīzes, efektīvi bloķē piekļuvi resursiem, kas satur bērniem nevēlamu vai pat bīstamu informāciju," sacīja "Lattelecom" Klientu apkalpošanas un mazumtirdzniecības daļas direktore Kerli Gabriloviča.



Līna Mašina 
LETA