Pavasaris nāk, zobi šķiļās un bērniem skriet pa zaļo zālīti gribēsies pavisam drīz- par to arī raidijumā.

Pavasaris nāk, zobi šķiļās un bērniem skriet pa zaļo zālīti gribēsies pavisam drīz- par to arī raidijumā.

18. Jan 2012, 17:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

13. marta Māminu kluba raidijumā varam skatīties vecāku un ekspertu viedokļus par ļoti svarīgām lietām , kas ne tikai ir nozīmīgi mūsu mazuļu labsajūtai, bet arī fiziskajai veselībai.

 

 

Raidijumua gaitā tiek apskatītas 3tēmas:

# Bērna pirmie soļi un opltimālā – labvēlīga vide.

# Ērces un kā no tā pasargāt mūsu bērnus

# Rūpes un prieks par pirmajiem zobiem.

 

 

Bērna pirmie soļi un opltimālā – labvēlīga vide.

 

 

Speciāliste skaidro par visu to svarīgāko šajā nozīmīgajā bērna attīstības posmā. Visupirmām kārtām mudin atbrīvoties no steriotipiem un apkārtējo viedokļa par to ,kad Tavs bērns ir vai nav gatavs sākt staigāt. Tā kā šis ir svarīgs brīdis gan bērn emocionālajā, gan fiziskajā pasaulē , tad ir ļoti nozīmīgi pareizi uz to reaģēt vecākiem un novērot tās lietas , kas liecina par bērna gatavību. Jo katram bērnam ir savs spēju indikātors. Kas ir pats nozīmīggākais par ko mums- vecākiem ir jāatcerās ir, ka staigāt ir jāgrib bērnam, nevis mums. Nedrīkst ne provucēt, ne stimulēt. Raidijumā ir vērtīgi pievērst uzmanību tam , kā neradīt mākslīgu velmi bērnā staigāt. Kā pareizi rīkoties atbilstošai situācijai- tas Tev noteikti ir jāredz un jāzin. Jo viss , kas tiek mākslīgi veicināts, nāk par sliktu mūsu bērniem.

 

 

Staigulīši! Beidzot šķēpi netiek lauzti un liekas diskusijas ir apsīkušas. Pasaulē daudzviet šis atribūts ir kritis no pjedestāliem un zaudējis cīņā par vietu bērna tuvuma. Nost ar staigulīšiem un lielajām , stumjamām rotaļlietām.  Kāpēc lielās , stumjamās mantas ir kaitīgas un apdraud berna veselību, bet lielais virtuves krēsls ir tikai ieguvums- uz šo jautājumu atbildi sniegs specialiste.

 

 

Bērnu staidzināšana. Tiek sniegts priekštats, kādēļ no šīs vēlmes ir jaatsakās. Kā bērni manipulē ar vecākiem un ar ko atšķirās bērnu gatavība staigāt no untumiem. Un par ko liecina tas , ka bērns negrib, lai viņam palīdz. Tie ir tie faktori, kam ir rūpīgi jāpievērš uzmanība, jo pretējā gadījumā, mēs labu nodomu vadīt varam iztraucet smalka mehānisma darbību.

 

 

Ko mēs vecāki varam darīt, lai atbalstītu savus bērnus?

 

Tikai vērot! Iekārtot vidi un piedāvāt pareizās mantas.

 

Speciāliste izskaidros cik nozīmīgi ir novērot savus bērnus izbprast lietu sakarības. Kā arī veidojot labvēlīgu vidi , liela artava tiks ieguldīta bērna pareizā attīstībā.

 

 

Manuprāt ,ļoti vērtīgs sižets jaunajiem vecākiem. Šis posms ir ļoti emocionāls , jo bērns fiziski attālinās no vecākiem- pavisam drīz bērns pats varēs iet un nākt. Kā tad pareizi attiekties un nošķirt pareizo no steriotipiem un neskaitāmajiem viedokļiem un ietekmēm- uz daudziem jautājumiem , šis sižets sniegs pareizās atbildes. 

 

 

Ieteikums no manas puses sižeta veidotājiem:

 

Ļoti liels uzsvars ir jāliek uz to , ka visi bērni nav vienādi. Un veids un prasmes , kā atīstās norit katram bērnam savā atrumā. Lai gan specialists nemitīgi uzsvēra, ka gatavība ir katram savādāka, spēju indikātori individuāli, pierūka viesn teikums „Vecāki, nesalīdziniet savus bērnus!!!” Diemžēl šī salīdzināšana ir kā sērga, kā rezultātā arī rodās vēlme stimulēt attīstību. Otrie bērni un staigāšana. Es domāju, ka šis jautajums būtu veselas rubrikas cienīgs. Jo otrie bērni vairs nepakļaujās optimālajam attīstības veidam , pārkārtotai istabai, vai attīstošajām mantām, mammai/tētim uz grīdas. Jo ir tikai viens vadmotīvs- noķert liello māsu/brāli. Un ko darīt ?

 

 

Ērces un kā no tā pasargāt mūsu bērnus

 

Daktere K.Vernere stāsta par iespējām potēt bēnus no 1. gada vecuma un izmaiņām potēšanas kārtībā- nepieciešamo ģmenes ārsta izziņu par veselības stāvokli.

 

Tiek iepazīstināts ar potes iedarbību un tās ilgumu un revakcinācijas termiņiem

 

Atgādinājums- ir pēdējais laiks uzsākt vakcinēšanu, jo potes iedabība sākas no 2nedēļām līdz mēnesim. Bet ārā laiks paliek aizvien siltāks un erces mostās. Tik maziem bērniem ātrās vakcinācijas shēma netiek piedāvāta. Tāpēc ir pēdējais laiks pieņemt atbildīgu lēmumu un iespējams konsultēties ar savu bērnu ārstu.

 

Ērces pārnēsā ļoti dažādas slimības, bet divas no viss bīstamkajām ir Laimas slimība un Ērču encefalīts.Kādas ir šo slimību bīstamās sekas, kā tās apdraud mūs un mūsu bērnus, kā ģērbties esot pie dabas- to visu jums izstāstīs daktere Vernere. Tāpat, arī uzzināsiet kāpēc zīdaiņu vecākiem ir jābūt vērīgiem, bet par gaidāmo vasaru un ērcēm nav jāsatraucās.

 

Atceries- 3daļa no ērcēm ir slimību pārnēsātājas!

 

Manuprāt, ir vērts šādās rubrikās atgādināt, ka ne jau tikai mežā mūs gaida šie nejaukie kukaiņi, bet arī tiko pļautajā mauriņā. Arī dārzi kā dzīves vieta tām patīk. Tās rāpo pa zemi, augstu zāli, kā arī krūmājiem. Ērces var satikt arī ravējot zemeņu dobi. Ērces nekrīt no kokiem – augstākais kur pieaugusi ērce var uzrāpties ir 1,50m.

 

Ērcēm nepatīk liels karstums un ļoti slapjš laiks, bet tām patīk silts un mitrs laiks- ļoti aktīvas tās ir vasarā pēc lietus . Mežā tās sastomamas vairāk jo tur saglabājas ilgstošāks mitrums. šāda informācija būtu tikpat noderīga, kā tas, ko vilkt mugurā, ja nepat svarīgāka.

 

 

Rūpes un prieks par pirmajiem zobiem.

 

 

Ak, šie zobi zobiņi- tie nes tik daudz prieka un rūpes vienlaicīgi. Šajās rūpēs un priekā dalās Super bēbītes mamma Alise un mazulīte Kate. Viņas stāsta un rāda kādas izmaiņas ģimenē ienāk ar pirmajiem zobiņiem. Kā mainās ēdienkarte un palielinās rūpes par higēnu.

 

 

Kā arī savā viedoklī dalās daktere , homiopāte I. Vecvagare .

 

Daktere stāsta par zobu secību un par to kā tie izšķīļās mēs ietekmēt nevaram. Tāpat atgādina par to, ka zobu nākšana ir nopietns pārbaudijums visam organismam un imunitāte ir novājināta. Tapēc nekāds brīnums nav ne ausu sāpes, iesnas, klepus, temperatūta. Bet šīs saslimšanas nedrīkst tikai norakstīt uz zobu šķilšanos- ir jāvēro un ja izpausmes ilgst ilgāk par pāris dienām, cēlonis jāmeklē citur.

 

 

Kā atvieglot šo posmu un palīdzēt bērnam- darīt visu to, kas bērnam liek justies labāk. Mantas, smērītes, mīļums vai sentēvu metodes- ja tas liek bērnam justies labāk, tad tas ir jādara. Kā arī nevajag aizmirst, ka ar pirmo zobu mājās parādās pirmā zobu birste. Kā tīrīt zobus, kad jāved pie higēnista un zobārsta? Noskaties Māmiņu kluba raidijumu un to visu uzzināsiet. Kā arī to , cik sievišķīga tēma gaidama nākamajā raidijumā.

 

 

Pavisam aizmirsu- raidijumā ir atgādinājums par konkursu ;)

 

 

Paldies par raidijumu. Un tie, kas nav redzējuši- noskatieties. Galu galā- pavasaris nāk, zobi šķiļās un bērniem skriet pa zaļo zālīti gribēsies pavisam drīz.

 

Iesūti savu recenziju arī Tu un piedalies 20 latu izspēlē!

 

NOSKATIES RAIDĪJUMA ATKĀRTOJUMU ŠEIT!