Pašvaldības pret «skolas augļiem»

Pašvaldības pret «skolas augļiem»

30. Jan 2011, 00:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Augļu un dārzeņu sadali skolām nevajadzētu uzticēt



Nākamgad plānoto Eiropas Komisijas (EK) programmu, kas paredz katru dienu katram Latvijas 1. – 6. klases skolēnam izdalīt pa 100 gramiem augļu vai dārzeņu, diez vai izdosies tik vienkārši īstenot. Ikgadējā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) tikšanās laikā ar Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvjiem pašvaldību vadītāji visai krasi iestājās pret ideju ļaut skolām pašām pieteikties šai programmai un apšaubīja arī šādas programmas lietderību.



Klapatu vairāk nekā labuma



Lai mudinātu skolas bērnus vairāk uzturā lietot augļus un dārzeņus, EK jau gadu īsteno programmu "Skolas auglis". Latvija pērn tai nevarēja pievienoties finansējuma trūkuma dēļ. Nu ir panākts, ka, sākot no nākamā gada pirmā janvāra, divus līdz trīs mēnešus skolās dalīs augļu un dārzeņu paciņas.


Arī ministrijas izstrādātie šīs programmas administrēšanas nosacījumi pašvaldību vadītājiem nebija pa prātam. Pirmais paredz, ka katra skola, kas vēlas piedalīties programmā "Skolas auglis", līdz 15.  septembrim piesakās LAD. Tad tiek apzināti iespējamie piegādātāji, pēc augļu izdales sniegtas atskaites LAD un – izmaksāta nauda. Pašvaldību vadītāji uzskata – skolas LAD jāpiesaka vienoti: katra pašvaldība apzina tās mācību iestādes, kas to vēlas, un piesaka augļu programmai.  
Tādējādi norēķini tiktu veikti tieši ar pašvaldību. Jāpiebilst, ka šādu variantu piedāvā arī ZM.



Piena programma nīkuļo


Tikmēr 2008. gadā ar lielu vērienu sāktā skolas piena programma pašlaik nīkuļo. Atgādināsim, ka līdz 2009. gadam 1. – 4. klašu skolēni pienu varēja dzert bez maksas. Taču naudas trūkuma dēļ pērn valsts pārtrauca šīs programmas finansēšanu. Kā norāda ZM pārstāvji, neraugoties uz naudas problēmām, šajā programmā joprojām var pieteikties. Turklāt EK atvieglojusi dažus būtiskus nosacījumus tās izpildei.



D. Freimane: "Atbilstoši EK lēmumam tagad pienu un tā produktus var pievienot arī nepārstrādātā veidā pie ēdieniem, piemēram, uzputeņa.  


Paplašināts arī piedāvājamo piena produktu klāsts. Skolēniem var piedāvāt pienu un kefīru ar augļu piedevām, jogurtus. Ir gan nosacījums, ka cukura daudzums šajos produktos nedrīkst pārsniegt 7%.  

Sākotnēji pienam piedāvājumā bija jābūt 90%, tagad – 75%."