Ogres Ziņas: Kāpēc zīdīt mazuli māmiņai pašai ir svarīgi?

Ogres Ziņas: Kāpēc zīdīt mazuli māmiņai pašai ir svarīgi?

05. Jan 2010, 21:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Savās pārdomās par šo jautājumu  dalās pediatre, zīdīšanas  konsultante Daiga Onužāne no Ogres. Zenta Mauriņa  teikusi: "Bērni ir puķes Dieva pasaules dārzā, kas uz laiku ir uzticēti mūsu mīlestībai un kopšanai, bet kas attīstās un aug pēc viņu pašu nesatricināmiem likumiem."

 Mūsu neizmērojamā mīlestība pret bērnu un rūpes par viņu aizsākas vēl ilgi pirms bērniņa dzimšanas, apzināmies, cik svarīgus pienākumus mums dzīve piedāvā.  Protams, mēs gribam būt pārliecinātas, ka šo pienākumu  izpildām ar visaugstāko novērtējumu. Šobrīd  man gribas vairāk pieskarties vienai aktuālai tēmai bērna audzināšanā - zīdīšanai. Ap šo procesu vienmēr virmojuši mīti, puspatiesības un pat kaislības, bet man šo dabas piedāvāto iespēju – zīdīt bērnu - gribētos nosaukt par unikālu un neatkārtojamu. Domāju, ka tieši šobrīd ir aktuāli runāt par zīdīšanu tieši valsts un pat pasaules kontekstā, proti, valstī ir izsludināta vispārēja ekonomija, kura skars ik vienu ģimeni, kā arī Ķīnai aizsācies zīdaiņu uztura skandāls.

Mazuļa ienākšana ģimenē pieprasa pārkārtošanos, sevišķi sievietes dzīvē. Mātes dzīves ritmu tagad nosaka bērns, bet šīs izmaiņas nevajag uzņemt katastrofāli, tas ir tikai jauks un neatkārtojams laika posms, tieši tāpat tas ir ar bērna zīdīšanu. Laiks, kad tikai māmiņa vienīgā spēj un var dot savam mazulim tik nepieciešamo uzturu un tuvību.

Tabulā redzamie dati liecina, ka ekskluzīvi ēdinātu (bērni, kuri uzturā saņem tikai mātes pienu) bērnu skaits Latvijā pieaug, bet priecāties  varētu tad, ja šo bērnu skaits pieaugtu vecuma grupās līdz 6 un 12 mēnešiem. Šī skaitļu rindas atspoguļo reālo dzīvi, proti, liela daļa māmiņu uzsāk mazuli ēdināt ar krūti, bet kādā brīdī  saskaras ar zīdīšanas problēmām, kuras netiek atrisinātas, un tiek uzsākta mākslīgā barošana. To varētu novērst, ja māmiņa laikus saņemtu nepieciešamo informāciju, sabiedrības un tuvinieku atbalstu.

- Kādēļ zīdīšana ir tik svarīga? Kādu labumu no zīdīšanas gūst bērns?

- Mātes piens ir vislabākā uzturviela optimālai augšanai un attīstībai, to nosaka unikālais mātes piena bioķīmiskais sastāvs un vēl nevienam ražotājam nav izdevies izgatavot mātes piena aizstājēju, kas pilnībā atbilstu šai neatkārtojamai dzirai un mātes piens ir vienīgā uzturviela, kuras uzņemšanai ir gatavs bērna gremošanas trakts līdz 6 mēnešu vecumam. Mātes piens satur atbilstošu ūdens daudzumu, lai nodrošinātu bērna organisma šķidruma balansu, tieši šis faktors nosaka to, ka nav nepieciešamības papildus dzirdīt bērnu, kurš tiek zīdīts. Mātes piens pasargā bērnu no dažādām infekcijām, alerģijām un citām slimībām. Veicina  bērna imunitātes veidošanos. Uzlabo redzi un bērna psihomotoro attīstību, novēro augstāku  IQ. Pasargā no pēkšņās nāves sindroma. Samazina aptaukošanās risku pusaudža  vecumā. Retākas sakodiena anomālijas, jo ir labāka apakšžokļa forma un attīstība. Šo uzskaitījumu noteikti varētu vēl turpināt, jo domāju, ka mātes piena izpēte vēl nav sasniegusi savu pilnību.

 - Kādu labumu no zīdīšanas gūst ģimene?

- Neatsverama būs bērna veselība, vecāku apmierinātība, ka viņu bērns saņem augstvērtīgāko un piemērotāko uzturu. Zīdīšana ir ērta, jo vienmēr būs mazulim nepieciešamais uztura daudzums, tas būs svaigs, kvalitatīvs un jau nepieciešamā temperatūrā, tādēļ ģimene netraucēti var pavadīt laiku sabiedrībā, kopīgos izbraucienos.

Nevar neatzīmēt zīdīšanas ekonomiskos aspektus šajā ekonomiski saspringtajā  laika posmā. Zīdīšana izmaksā mazāk kā mākslīgā ēdināšana, kā arī samazina turpmākās medicīniskās aprūpes izmaksas.

- Kādu labumu no zīdīšanas gūst sieviete?

- Samazinās pēcdzemdību asiņošana, dzemde saraujas ātrāk, retāk veidojas premenopauzes perioda krūts un olnīcu vēzis, retāk attīstās osteoporoze un gūžas kaula lūzumi pēc menopauzes, daļēja kontraceptīva darbība,  zīdīšana palīdz sievietei dabiskā veidā samazināt svaru, kā arī samazinās reimatoīdā artrīta risks.

Visas iepriekš minētās lieliskās priekšrocības ir tikai daļa no iemesliem, kāpēc zīdaiņa attīstībā ir būtiska ēšana no mammas krūts, jo paralēli izsalkuma un slāpju remdēšanai, mazulis ēdot saņem arī nepieciešamo siltumu, aizsardzību, drošības sajūtu un apmierinājumu. Zīdīšana iedrošina mazuli pārejai  uz nepazīstamo dzīvi ārpus mammas ķermeņa. Zīdīšana palīdz ielikt pamatus bērna sajūtām, viņš mācās sajust otru, atpazīt mammas mīmikas izpausmes. Zīdīšanas laikā mammas fiziskā un emocionālā klātbūtne bērnam sniedz vērtību, kas ietekmēs visu viņa turpmāko dzīvi, turpmākās attiecības, viņa sasniegumus un pašvērtējumu - drošības sajūtu. Ja māte bērna vajadzības pamana, atpazīst un saprot, un pietiekami laicīgi tās apmierina, bērns mammai uzticas, šo uzticēšanos vēlāk vispārina uz citām  attiecībām un dzīves jomām. Cilvēks, kurš bērna vecumā ir iemācījies uzticēties citiem un pasaulei, sarežģījumus dzīvē risinās drošāk un pārliecinošāk.

- Kas tad traucē mammām savus mazuļus zīdīt ilglaicīgi?

- Es teiktu, ka, pirmkārt, nepietiekamas, pamatotas un pareizas informācijas trūkums. Svarīgs arī ir ģimenes un apkārtējo atbalsts. Patiesībā, liekas, kādas tur varētu būt problēmas, ja jau daba tā  iekārtojusi, tad tik uz priekšu! Lielākās lietas  jau mums visiem pirmkārt ir “galvā”. Sievietei  ir “nosēdusies” iepriekš iegūtā informācija – piemēram, manai mammai nebija piena - man arī nebūs, man ar pirmo bērnu nebija piena, tātad ar otru arī nebūs, man ir mazas krūtis – nebūs piena , mans piens bija “zils” un nevērtīgs. Fakts ir tāds, ka katrai sievietei, neskatoties uz viņas vecumu, krūšu izmēru vai kādu negatīvu iepriekšējo pieredzi, ir iespēja veiksmīgi zīdīt savu bērniņu. Ir tikai reti izņēmumi, kad tiešām sievietēm tas nav iespējams. Es, protams, negribu apgalvot, ka veiksmīgi, ilglaicīgi zīdīt bērnu visām ir vienkārši, reizēm jāpieliek milzīgas pūles un pacietība, lai pienu saglabātu un neietu vieglāko ceļu. Kā mēs zinām, vienam virzīties uz kādu mērķi ir daudz grūtāk nekā ar labu atbalstu.

- Kur māmiņas var iegūt informāciju un atbalstu zīdīšanai?

- Ir vairāki veidi, kā sieviete var iegūt attiecīgo informāciju un atbalstu. Labu informāciju var iegūt žurnālā “Mans Mazais”, noteikti jāatzīmē arī  raidījuma “Māmiņu klubs” ieguldījums, neskaidros jautājumus noteikti  māmiņas var uzdot savam ģimenes ārstam. Sabiedrības veselības aģentūra sagatavo zīdīšanas konsultantus, kuri palīdz māmiņām veiksmīgi uzsākt zīdīšanu jau Dzemdību nodaļā, kā arī sniedz atbalstu un palīdz risināt problēmas zīdīšanā, ja tādas radušās. Vēl  pareizu informāciju un pieredzējušu māmiņu atbalstu var iegūt  māmiņu atbalsta grupās. 

- Vai arī pati konsultē jaunās māmiņas?

- Jā, arī es darbojos šajā lauciņā. Esmu apmācīta zīdīšanas konsultante.  Mans mērķis ir atgādināt māmiņām, ka zīdīt bērnu, pirmkārt, ir vienreizēja sievietes iespēja un  pienākums pret šo mazo cilvēciņu. Gribu  rosināt māmiņas meklēt informāciju un atbalstu situācijās, kad kaut kas neizdodas vai “nolaižas rokas”.

- Zinu, ka tu ne tikai konsultē zīdīšanas jautājumos - ko vēl dari?

- Man ir izveidots kabinetiņš Ogrē, kur es pamatā veicu masāžu bērniem un pieaugušajiem, kā arī grūtniecēm. Grūtniecēm tā ir relaksējoša masāža no 14.grūtniecības nedēļas, ja tā noris normāli. Ar masāžu var palīdzēt samazināt grūtniecības toksikozes, uzlabot sievietes emocionālo stāvokli, sagatavot sievieti dzemdībām, kā arī  ir pētījumi par to, ka bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā saņēmušas prenatālo masāžu, ir mazāk sastopams paaugstināts muskuļu tonuss. 

Vēl veicu ārstēšanu ar bankām, kas ir sena ķīniešu metode, pie mums tā ir nedaudz piemirsta, bet šī metode sāk savu atdzimšanu mazliet papildinātā veidā, jo banku terapiju pašreiz pielieto dažādu slimību ārstēšanai, ne tikai klepus gadījumā, kā kādreiz. Tā ir lokāla iedarbība uz audiem ar gaisa spiedienu, zemāku par atmosfēras spiedienu - vakuumu, droša, neinvazīva, vienkārši pielietojama metode ar labu klīnisku efektu.


Neliels ieskats statistikas datos par 2000. - 2007.gadu:

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
Dzīvi dzimuši 19604 20216 19996 20984 20355 21537 22300 23278
Saņēmuši ēdināšanu ar krūti līdz:



6 nedēļām(%) 91 87,4 92,6 91,4 91 92,1 92,2 90,4
3 mēnešiem(%) 60,1 55 65,7 67,1 67,1 70,9 72,6 71,4
6 mēnešiem (%) 33 29,2 36,8 39,2 41,5 44,3 46,3 45,8
12 mēnešiem (%) 10,7 8,8 12,4 14,3 15,6 16,6 17,9 18,2

llze Ceiča

 

17. Oct 2008, 10:52

es savu meitiņu baroju ar krūti,viņai jau gadiņš.man ļoti patīk šis process!