Notikusi pirmā psiholoģes Diānas Zandes lekcija par adaptāciju pasaulē! Piesakies uz nodarbību janvārī!

01. Sep 2010, 16:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Adaptācija ir pielāgošanās periods dzīvei starp pieaugušajiem un kā jau Tu nojaut, tas ir saistīts ar mazuļa pielāgošanos pasaulei pirmajos trīs dzīves mēnešos. Ieskaties šīs dienas psiholoģes Diānas Zandes nodarbības reportāžā!

 

Bērns ir kā ķermenisks sūklis, kas uztver un uzsūc visu, kas notiek apkārt. Diāna Zande nodarbībā izteica ļoti precīzu līdzību, kāpēc nepieciešams pievērst uzmanību bērniņa adaptācijai. Tas ir tāpat kā nolikt tramvaju uz sliedēm un palaist- tramvajs ir smalks mehānisms, kas ir jāpieslīpē un jāuzliek uz sliedēm, lai ripotu bez klabēšanas. Ja mēs jau veidošanas sākumā salaižam kaut ko dēlī, tad viņš pieklibo un nefunkcionē tā, kā tam vajadzētu būt. Tieši tāpat ir ar mazuļa adaptāciju un audzināšanu. Ja vecāki visu darīs pareizi un audzinās pēc labākās sirdsapziņas, tad arī dzīvē viss noritēs gludi.

 

Interesanti, ka fizioloģiski bērns ir gatavs piedzimšanai tikai 3 mēnešos, bet fiziski māmiņa nebūtu spējīga iznēsāt tik lielu mazuli, tāpēc grūtniecība ilgst tikai 9, nevis 12 mēnešus. Kā stāsta Diāna Zande, mazuļi piedzimst negatavi šai lielajai skaļajai pasaulē, tāpēc pirmos trīs dzīves mēnešus vajadzētu pavadīt mierā un harmonijā. Ja mēs palīdzam mazulim justies labi, arī mamma jūtas mierīgāka, līdz ar to arī mazulis ir mierīgāks un šī saikne „mamma- mazulis” ir harmoniskāka.

{pic:2}

Psiholoģes Diānas Zandes ieteikumi veiksmīgai bērniņa adaptācijai šajā pasaulē:

 

-         Kad mazulis ir tik tikko piedzimis, atliec malā fotoaparātu, bet velti laiku iepazīšanās mirklim, jo tas mazuļa dzīvē ir viens vienīgs!

-         Izbaudi mirkli, kad mazulis guļ uz Tava punča!

-         Pirmajos mēnešos neizmanto rotaļlietas, bet ļauj bērnam iepazīt Tavu seju!

-         Nedodies ar mazuli uz lielveikalu vismaz līdz 3 mēnešu vecumam – apkārtējās skaņas, garāmejošie cilvēki, gaismas rada spēcīgu kairinājumu bērna nervu sistēmai!

-         Nedzīvo klusumā un neizvairies no ikdienišķām skaņām – radio, sarunas, suņu rejas. Bērni pierod pie šīm skaņām un tas netraucē, bet bērni izbīstas no spalgām un pēkšņām skaņām!

-         Pirmajos mēnešos bieži izmanto ķenguru metodi- paņem pliku bērniņu un uzliek sev pie kailas miesas. Šādi bērniņš nomierinās, attīstās un atslābinās.

-         Pavadi daudz laika ar mazuli svaigā gaisā pastaigās!

-         Atsaucies uz bērna raudām un palīdzi izpildīt mazuļa vajadzības!

-         Pavadi maksimāli daudz kvalitatīva laika kopā ar mazuli, šādi veidojot drošu piesaisti!

 

Kā pašai psiholoģei Diānai Zandei patika šīs dienas nodarbība?

 

„Pirmkārt, esmu priecīga, ka nodarbība notika un vienlaicīgi ir jautājums, kāpēc vecāki neiesaistās šādās nodarbībās vairāk. Vai tiešām viņiem ir sajūta, ka viņi paši zina visu? Kāpēc, kad mēs kļūstam par grāmatvežiem, mēs mācāmies; kad kļūstam par inženieriem, mēs mācāmies, bet, kad kļūstam par vecākiem, mēs izdarām tikai to minimumu, lai varētu dzemdēt un startēt. Bet šī nodarbība ir tā, ka runājam par adaptāciju ar ļoti tālu tiltu uz nākotni.

 

Esmu ļoti priecīga par tiem vecākiem, kas bija. Priecājos arī par to, ka bija tēvi atnākuši. Bija arī mammīte, kura bija jau piedzemdējusi mazuli. Man ir gan šīs psihologa zināšanas, gan personīga pieredze no 5 bērniem. Šīs dienas nodarbībā vecāki kā švammes uzņēma visu informāciju kā jaundzimušais bērns, kurš ir gatavs paņemt visu, ko sniedz. Šie vecāki pilnīgi noteikti kā vecāki varēs iedot saviem bērniem vairāk un justies drošāk kā citi vecāki.

 

Es viņiem vēlu visu to jaukāko un man patiešām ir jauka sajūta pēc šīs nodarbības un domāju, ka tādas būs vēl.”

 

Laiks arī vecāku atsauksmēm. Lai gan šīs nodarbības pamatā ir paredzētas topošajiem vecākiem, kuriem jāuzzina tik daudz par bērniņa adaptāciju, šodien bija ieradusies arī māmiņa, kuras meitiņai šodien palika 3 nedēļas.

 

 {pic:1}

Sanita (meitiņai jau 3 nedēļas):

 

Bija nodarbībā lietas, ko es jau zināju, un bija lietas, kas būtu noderīgas mammām, kurām mazuļi ir vēl punčos, piemēram, par dzemdībām kā tādām, par pēcdzemdību depresiju. Paldies Dievam, izskatās, ka man tādas nav. Kopumā man likās noderīgi par drošo un nedrošo piesaisti, kā arī man interesēja, kā izveidot mazulim režīmu vai būtu vērts veidot.

 

Interesants likās stāstījums par gulēšanu kopā ar mazuli, kas veicina bērniņa drošības sajūtu. Atmiņā aizķērās arī šis un tas par fotogrāfēšanu dzemdībās, ka nevajag uzreiz pēc mazuļa piedzimšanas ķert fotoaparātu, bet gan izbaudīt mirkli kopā ar mazuli. Izskatās, ka mēs intuitīvi jutām, kā vajag pareizi un nofotogrāfēja mazo, kad viņš bija jau saģērbts.

 

Es varu teikt, ka es pati biju mierīga un arī mana mazā tagad ir mierīga un mīlīga.

 

Man patika un noderēs arī turpmāk šajā nodarbībā iegūtais.

 

Topošā māmiņa Sanita:

 

Ļoti patika nodarbība, jo īpaši tāpēc, ka to vadīja tieši Diāna Zande. Šī vadītāja vien ir ko vērts. Viss likās noderīgi un īpaši, tāpēc neko tādu izcelt nevaru.

 

Topošais tētis Jānis (Sanitas partneris):

 

Arī man ļoti patika šīs dienas nodarbība. Paldies sievai, ka viņa pierunāja mani atnākt. Nodarbība tikai atkal nostiprināja manu viedokli, ka vajag piedalīties dzemdībās. Es to pats arī vēlos, bet patika, ka zinošs cilvēks no malas pasaka, ka tas būtu noderīgi un vērtīgi.

 

Piesakies uz adaptācijas nodarbību janvārī!

Lekcija notiks: Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

 

Nodarbības sākums: 28.janvāris no plkst.11:30 līdz 13:30.

 

Nodarbības cena: 12 lati

 

Piesakies nodarbībai, aizpildot anketu zemāk!

 

Vairāk informācijas par kursiem vari iegūt, rakstot uz sandra.livmane@maminuklubs.lv vai zvanot pa tālruni 67350750!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Cena ir tāda pati!