Nevarēs ieturēt un piedzīt summas no bērnu pabalstiem!

Nevarēs ieturēt un piedzīt summas no bērnu pabalstiem!

11. Jul 2010, 00:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Plāno novērst ieturējumu veikšanu no pabalstiem, kas paredzēti bērnu uzturēšanai



Rīga, 5.nov., LETA. Ministru kabinetā drīzumā plānots izskatīt grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, lai novērstu ieturējumu veikšanu no pabalstiem, kuri domāti bērnu uzturēšanai, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

 

Grozījumi paredz papildināt minēto likumu, nosakot, ka dažāda veida ieturējumi no ģimenes valsts pabalsta, bērna kopšanas pabalsta, pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu, pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, ja pabalsts piešķirts par bērnu invalīdu, atlīdzības par adopciju, atlīdzības par adoptējamā bērna aprūpi, bērna invalīda kopšanas pabalsta un normatīvajos aktos noteiktā valsts atbalsta ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte, nav izdarāmi.

 

Izņēmuma kārtā ieturējumus var izdarīt, lai piedzītu valsts sociālā pabalsta summas, kas personai pārmaksātas pašas personas vainas dēļ, ja tā sniegusi patiesu vai nepilnīgu informāciju vai nav paziņojusi par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz pabalstu vai tā apmēru.

 

Ministrijā skaidro, ka šādas normas ir nepieciešamas, lai tiem cilvēkiem, kuri bankām atmaksā parādus, netiktu ieturēta tā nauda, kas tiek piešķirta par bērnu uzturēšanu. Patlaban vairāki vecāki, kuriem ir parādsaistības, praktiski šo naudu nesaņem, jo tā tiek bloķēta.

 

LM priekšlikumi ir iestrādāti arī Tieslietu ministrijas sagatavotajos grozījumos Civilprocesa likumā, kas noteic, ka piedziņa nav vēršama uz atlaišanas pabalstu, uz pabalstu, ko izmaksā sakarā ar bērna piedzimšanu, apbedīšanas pabalstu un iepriekš minētajiem pabalstiem.

 

Abi likumprojekti jau ir saskaņoti starp ministrijām. Ja tie tiks atbalstīti Ministru kabinetā, tad tālākā to izskatīšana un pieņemšana būs atkarīga no Saeimas.

12. Nov 2009, 20:10

Lai kaut viens likumu pienemejs pamegina bernu pa 58 ls uzturet!Turklat-darba nav un pasiem ar jaed!

05. Nov 2009, 20:08

Nu tas jau tikai normāli.Bērneim nav nekāds sakars ar mūsu parādiem.