Mediķi aicina Latvijā aizliegt smēķēšanu bērnu klātbūtnē

Mediķi aicina Latvijā aizliegt smēķēšanu bērnu klātbūtnē

17. Nov 2009, 23:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 9.maijs, LETA. Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina valsts augstākās amatpersonas Latvijā aizliegt smēķēšanu bērnu klātbūtnē, aģentūru LETA informēja LĀB prezidents Pēteris Apinis.

LĀB valde vērsusies pie Valsts prezidenta Valda Zatlera, Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS), premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC), veselības ministra Ivara Eglīša (TP), bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika (LPP/LC) un citām augstām valsts amatpersonām ar likumdošanas priekšlikumu - atzīt smēķēšanu bērna klātbūtnē par vardarbību pret bērnu un krimināli sodīt šādu rīcību.

2008.gada 4.februārī - Pasaules vēža dienā - Starptautiskā Pretvēža apvienība (UICC) kopā ar Pasaules Veselības organizāciju nāca klajā ar dokumentu, kas aicina visām pasaules valstīm aizsargāt bērnus no sekundāras smēķēšanas un nodrošināt bērniem nesmēķējošu vidi.

Smēķējot noslēgtā telpā, šīs telpas gaisā nonāk acetons, arsēns, butāns, kadmijs, oglekļa monoksīds, viela "ddt", formaldehīds, cianīda hidrogēns, metanols, nikotīns, fenols, propilēna glikols, toluēns, vinila hlorīds un citas indes, kuras pēc tam ieelpo nesmēķētājs un no šīm indēm cieš tikpat lielā mērā kā pats smēķētājs.

Bērni, kuri spiesti būt pasīvie smēķētāji, slimo ar sirds asinsvadu un plaušu slimībām un, pēc WHO datiem, ievērojami biežāk saslimst ar dažādu lokalizāciju vēzi (īpaši leikozēm).

LĀB norāda, ka smēķēšana bērnu klātbūtnē ir uzskatāma par vardarbību pret bērnu, jo apzināti grauj bērna veselību. Smēķēšana bērna klātbūtnē ir tāds pats noziegums kā fiziska vardarbība pret bērnu, seksuāla varmācība pret bērnu, psiholoģiska vardarbība pret bērnu un citas, tikpat noziedzīgas, rīcības, kas ir krimināli sodāmas.

Aicinājumu LĀB vārdā parakstījuši bērnu ārste Dace Gardovska, bērnu ķirurgs Aigars Pētersons un Latvijas Ārstu biedrības prezidents Apinis.

LETA

10. May 2008, 20:48

Protams, ka nedrīkst smēķēt bērna klātbūtnē!kur tad pīpēt, ja abi bērnu vecāki pipē?-tak izej ārā un izpīpējies uz pilnu klapi!

10. May 2008, 17:44

Pilnīgi piekrītu!!!!!!!!!!
Pati dēļ bērniņa atmetu un iesakuto visām māmiņām!!!!!

10. May 2008, 13:26

a kur tad smeket ja abi berna vecaki smeke