"Māmiņu klubs": Jebkurš samazinājums jaunās ģimenes skar ļoti sāpīgi

"Māmiņu klubs": Jebkurš samazinājums jaunās ģimenes skar ļoti sāpīgi

30. Jul 2010, 11:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 17.nov., LETA. Vecāku apvienība "Māmiņu klubs" ļoti sāpīgi uztver Rīgas domes plānu, kas paredz no nākamā gada atņemt pabalstu rīdziniekiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos.

 

Kā aģentūrai LETA sacīja "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka, pēdējā laikā bieži dzird, ka tiek samazināti pabalsti, piemēram, tiek plānots atņemt jaundzimušo pabalstu, ko Rīgas dome iecerējusi atstāt tikai maznodrošinātajām ģimenēm.

 

Patlaban ikviens samazinājums ģimenes skar ļoti sāpīgi, vecāki to uztver ar ļoti lielu sarūgtinājumu.

 

"Māmiņu kluba" pārstāve norāda, ka ar finansiālo samazinājumu jāsamierinās, taču jaunās ģimenes sagaida pretimnākošu attieksmi - draudzīgāku nodokļu politiku, atvieglojumus, piemēram, transportā, skolēnu ēdināšanā vai arī kam citam. "Ir jābūt pasākumu plānam gan pašvaldībām, gan ministrijām, kā grasās šajos grūtajos laikos atbalstīt ģimenes. Lai arī kur mēs būtu vērsušies, neviens mums nevar uz šo jautājumu atbildēt," sacīja Salaka.

 

"Māmiņu klubs" vadītāja uzsvēra, ka Latvijā neeksistē ģimenes valsts politika. Šajā aspektā situācija Latvijā atšķiras no Lietuvas un Igaunijas, kur arī ir finansiāls samazinājums, taču tai pat laikā tiek sniegts atbalsts ģimenēm. Piemēram, Igaunijā tiks sniegts atbalsts vientuļajiem vecākiem, savukārt Lietuvā tiek īstenots speciāls sabiedriskā transporta atvieglojumu projekts jaunajām māmiņām.

 

"Mēs esam gatavi nākt palīgā ar idejām, bet, ja labklājības ministrs var pateikt, ka vientuļajiem vecākiem nebūs nekāda atbalsta, jo viņi paši ir vainīgi, tad es vēlos dzirdēt, kā Rīgas dome pamatos lēmumu atņemt bērnudārza pabalstu, nepiedāvājot vietas bērnudārzā, jo vietu dārziņos ir ļoti maz," sacīja Salaka.

 

"Māmiņu kluba" vadītāja atzina, ka varētu notiks sarunas ar Rīgas domi saistībā ar plānoto pabalsta atņemšanu, taču jautājums esot, cik tālu pašvaldība ir gatava risināt problēmas.

 

"Mēs ar bažām gaidām priekšvēlēšanu laiku, kad sāksies populistiskās tendences un māmiņas visiem būs ļoti interesantas. Pēc tam par to visu aizmirst," uzsvēra Salaka.

 

Jau ziņots, ka Rīgas domes valdošā koalīcija - apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un partijas LPP/LC frakcijas - nolēmusi no nākamā gada vairāk nemaksāt 50 latu pabalstu vecākiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā.

 

Nākamā gada budžeta projektā paredzēts likvidēt pabalstu tiem vecākiem, kuru bērni netiek nodrošināti ar vietu pirmsskolā Rīgas administratīvajā teritorijā.

 

Kā skaidroja jaunizveidotā Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Guntis Helmanis, šo pabalsta saņēmēju skaits esot strauji pieaudzis - no aptuveni 600 bērniem 2006.gadā līdz 6000 bērniem 2009.gadā.

Pēc Helmaņa teiktā, mēnesī šāda pabalsta izmaksai nepieciešami 287 000 latu, bet trīs gadu laikā vajadzēšot desmit miljonus latu.

 

Sociālā atbalsta veidu izvērtēšanas darba grupa izvērtējusi dažādus variantus, kā pašvaldībai rīkoties - samazināt pabalstus, saglabāt tos īpašām iedzīvotāju grupām, nepiešķirt vispār vai arī piešķirt kā līdz šim. Ja tiktu piešķirti 30 lati līdzšinējo 50 latu vietā, budžetā būtu nepieciešami 1,9 miljoni latu.

 

Darba grupa atzinusi, ka vislabāk būtu pārtraukt izmaksāt šo pabalstu un ietaupītos finanšu līdzekļus - 1,9 miljonus latu - novirzīt papildu jaunu grupu iekārtošanai un atvēršanai, kas nodrošinātu papildus 776 vietas bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs. Izglītības departaments piedāvā iepriekš minētās programmas vietā izveidot programmu "Pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla paplašināšana".

 

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) apgalvoja, ka divas trešdaļas no šiem pabalstu saņemošajiem vecākiem nemaz neesot Rīgas iedzīvotāji un galvaspilsētā deklarējušies tikai pabalsta saņemšanai. Turklāt, pēc viņas teiktā, atteikties no pabalsta izmaksas lūgusi Pirmsskolas iestāžu biedrība.

 

Komiteja šodien ar balsu pārsvaru noraidīja partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas deputātes Baibas Brigmanes priekšlikumu piešķirt šiem pabalstiem 1,9 miljonus latu.

 

"JL kategoriski iebilst pret šādu rīcību, jo savulaik tieši mūsu partija panāca, ka vecākiem, kuru bērniem dome nevar nodrošināt vietu Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tiek ieviests un nodrošināts pabalsts 50 latu apmērā," apgalvoja Brigmane.

 

JL pārstāve atgādināja, ka Rīgā uz vietu bērnudārzā joprojām gaida vairāki tūkstoši mazuļu, kuru ikdienas aprūpe ir pašu vecāku ziņā, un katrs to risina, kā nu māk.

 

"Laikā, kad dramatiski pieaug bezdarbs, ģimenēm ar bērniem svarīgs katrs iespējamais atbalsts. Līdz šim domes budžetā bija atvēlēti līdzekļi, lai izmaksātu kompensācijas visu aiz svītras palikušo bērnu vecākiem. Mūsuprāt, labi iesāktie darbi ir jāturpina, maksimāli racionāli izmantojot pieejamos līdzekļus," sacīja Brigmane.

 

Pabalsts tika ieviests 2006.gada novembrī, jo vecāki, kuru bērns nav nodrošināts ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, nevar atgriezties darba tirgū un meklē problēmas pagaidu risinājumus, piemēram, algo aukli vai meklē bērnam vietu privātā izglītības iestādē. Šo pakalpojumu izmaksas ievērojami pārsniedz pabalsta apmēru.

 

Komiteja šodien, kā ierasts, noraidīja arī pārējos opozīcijas partiju pārstāvju priekšlikumus. Tika noraidīts gan Brigmanes priekšlikums piešķirt 40 000 latu publiskās slidotavas izveidošanai pilsētas centrā, gan priekšlikums piešķirt līdzekļu pedagogu veselības apdrošināšanai. Netika atbalstīts arī Litas Beires (JL) priekšlikums mazākā apmērā samazināt atalgojumu kultūras darbiniekiem.

 

Aila Ādamsone 
LETA 

17.11.2009


 

19. Nov 2009, 15:09

esmu šokā... lai gan rindā iestājāmies apmēram laicīgi, esam ļoti tālu no tikšanas dārziņā... cerēju, ka vismaz šī naudiņa kādu laiku būs kā atbalsts! nu nekā ☹
tiešām riebjas!!! netiek nekas domāts uz priekšu- tikai šim brīdim.... samazinās,samazinās un beigās vairs vienkārši nebūs,kas maksā nodokļus!!! jo nebūs jau nekādas intereses maksāt. Par to vismaz būtu padomājuši!! un neizkontrolēs visus tāpat. Domāju,ka arī mūsu ģimene būs atskaitāma no nodokļu maksātājiem!!

mamma27 mamma27 18. Nov 2009, 12:44

Jā, šī nauda šobrīd ļoti noder.Un ņemot vērā,ka no diviem gadiem saņemsim tikai 8ls,tad šie 50ls ir ļoti liels atbalsts. Vismaz ,lai iegādātos bērnam nepieciešamās lietas.
Ja tiem gudrajiem domniekiem visiem atņemtu privilēģijas,tad ietaupūtu ne tikai 1,9 milj.bet krietni vairāk.

17. Nov 2009, 22:36

Sandija- gribētos dzirdēt paskaidrojumus no Auguļa par šo izteicienu.

17. Nov 2009, 21:53

mani vairs nekas neizbrīna...atņems visu ko varēs..gan jau drīz atradīs vēl kaut ko no kā nogriezt..

17. Nov 2009, 17:42

Jā,es uz šo naudiņu biju cerējusi no februāra,bet nu nekā.☹

rita123 rita123 17. Nov 2009, 17:01

Vienkārši nav ko teikt....

17. Nov 2009, 16:38

Atjautības uzdevums deputātiem- kurā vietā, labi pārredzami un viņiem bieži pieejami , ir rakstīts "Viens likums, viena taisnība visiem"? Nedaudz pateikšu priekšā- tur sienas ir no zaļgana marmora, tur ir kolonnas ar baltiem kapiteļiem un jāskatās ir uz augšu. Acu augstumā būs ģērbonis un tad uz augšu. Jālasa no kreisās puses uz labo. Rakstīts latviešu valodā!

17. Nov 2009, 16:28

Pilniigs sviests notiek....mums ntiesi sie 50ls ir tik vajadziigi kaa est..☹

Muuna Muuna 17. Nov 2009, 16:17

vienkārši nav ko teikt - tagad atjēgušies, ka vajag novirzīt to naudu papildus 776 vietu organizēšanai. To vajadzēja darīt 2006.gadā, kad vietu nebija 600 bērniem, nevis tagad, kad gaida 6000. Un apsurdi - vēl nesen runāja, ka vajag sūtīt bērnus skolā; no 6.g.v., bet tas, ka bērnam nav dārziņa, tā maza bēda... Tas ir netaisnīgi atņemt pabalstu, ja vietu dārziņā bērnam nevar piedāvāt. Tā nav vecāku problēma, ka šo vietu nav..

17. Nov 2009, 16:15

ai,,, trakums riktīgs....man jau nav ko teikt, ka atkal tiek viss atņemts..."("("(

17. Nov 2009, 16:12

m;es ar meitu velkam dzīvību no šiem 50 latiem. KAPEC VISI SAMAZINĀJUMI IR TIKAI NO SOCIĀLĀS JOMAS?????????????/ KAPĒC TIEK NOGRIEZTI VISA VEIDA PABALSTI????