“Māmiņu Klubs” ir pret pabalstu samazināšanu bērna pirmajā dzīves gadā

“Māmiņu Klubs” ir pret pabalstu samazināšanu bērna pirmajā dzīves gadā

17. Jan 2010, 22:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība tiek lūgta ievērot tiesiskās paļāvības principu un izstrādāt valsts ģimenes politiku.

Vecāku apvienība “Māmiņu Klubs”, kam ir vairāk nekā 20 000 reģistrētu biedru no visas Latvijas, reaģējot uz Labklājības Ministrijas paziņojumu par ieceri no 1.jūnija atcelt ģimenes pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā un piemaksas pie piedzimšanas pabalsta, veikusi vecāku aptaujas, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 ģimeņu.

64 % aptaujāto ģimeņu ļoti negatīvi vērtē LM ieceri, uzskatot, ka šī pašreizējā valsts ģimenes politika neparedz demogrāfijas un ģimeņu ar maziem bērniem sociālās drošības veicināšanas pasākumus.

Tomēr Labklājības Ministrija uzstāj, ka šo pabalstu samazināšana ir vienīgā iespēja glābt t.s. “māmiņu algas” jeb vecāku pabalstus par bērnu līdz gada vecumam. No Saeimas Sociālās un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas puses tika izteikts priekšlikums arī izsludināt valstī ārkārtas situāciju finanšu jomā, kas ļautu neievērot tiesiskās paļāvības principu un bez ierobežojumiem samazināt visus pabalstus, tai skaitā, arī tos, kas ir no sociālā budžeta.

“Māmiņu Klubs” vērš lēmuma pieņēmējus uz smago finansiālo situāciju ģimenēm ar maziem bērniem -  57 % aptaujāto vecāku šobrīd ir uz iztikšanas robežas, 31 % ir saskārušies ar nopietnām finansiālām grūtībām aizvien pieaugošā bezdarba un algu samazinājuma dēļ, kas kopumā skāris gandrīz 90 % jauno ģimeņu.

Sandija Salaka, “Māmiņu Kluba” vadītāja: “Mēs nemitīgi uzsveram, runājot ar valdības pārstāvjiem un Labklājības Ministriju, ka sociālās garantijas šajā laikā vecākiem kalpoja par vienīgo drošo “spilventiņu”, uz kuru vēl varēja paļauties. Atņemot ģimenes valsts pabalstus un piemaksas pirmajā dzīves gadā, mums tiek dots skaidrs signāls par tālāko valsts ģimenes politikas virzienu. Mēs tiekam baidīti ar iespēju atņemt pat vecāku pabalstus par bērnu līdz gada vecumam (t.s. “māmiņu algu”).”

Pabalstu atcelšana pirmajā dzīves gadā vissāpīgāk skars tieši ģimenes ar vairākiem bērniem un maznodrošinātās ģimenes  – tātad tās, kam  atbalsts visvairāk vajadzīgs. Nav padomāts arī par vientuļajiem vecākiem, kas sastāda 1/3 daļu!

“Māmiņu klubs” aicina jauno valdību izsvērt, vai ietaupījums -  2 vai 3 miljoni uz valsts ģimenes pabalsta rēķina, ir efektīvs ilgtermiņā? Ko šāds niecīgs ietaupījums uz kopējā izšķērdēto valsts līdzekļu fona palīdzēs glābt?

52 % aptaujāto jauno vecāku atzina, ka šodien arī 8 lati ikmēneša pabalsts bērna pirmajā dzīves gadā ir nauda. Ja ņem vērā faktu, ka nesen tika pielāgota paaugstināta PVN likme zīdaiņu pārtikai un medikamentiem, ir nekorekti   ieekonomēt tieši uz zīdaiņu rēķina: “Skumji, bet ar katru dienu šī valsts pierāda, ka kļūst arvien bezcerīgāka. Jautājums, kāpēc šai valstij mēs radām nākotnes nodokļu maksātājus? Kā ar vecākiem, kas nolēmuši par trešo un ceturto bērniņu? Protams, vispirms jau bērnus mēs radām sev, bet automātiski tie kļūst par valsts pilsoņiem. Izskatās,ka šajā valstī pensionāriem un bērniem ir visvieglāk atņemt. Zinām mazturīgas ģimenes, kurām šie 8 lati (ģimenes pabalsts) ir pa santīmam izrēķināts, kā tiks tērēti.”, raksta viena no “Māmiņu kluba “ dalībniecēm.

“Māmiņu Klubs” ir saņēmis vairāku tūkstošu ģimeņu atbalstu plašai protesta akcijai, kurā gatavojas piedalīties māmiņas, tēti, bērni un arī vecvecāki no visas Latvijas, lai lūgtu jaunajai valdībai garantijas par to, ka netiks samazināti pabalsti bērna pirmajā dzīves gadā – laikā, kad jaunajai ģimenei nepieciešams vislielākais atbalsts un steidzami tiks sākts darbs pie ilgtermiņa valsts ģimenes politikas.

Daži fakti no “Māmiņu kluba” aptaujas:

-         64 % vecāku ļoti negatīvi vērtē LM ieceri likvidēt piemaksas pie bērna piedzimšanas pabalsta, jo šīs piemaksas ir palīdzējušas sagādāt jaundzimušajam pūriņu un tiek tērētas bērna aprūpes piederumiem, gultiņai, ratiņiem.

Minimālā “pūriņa nauda” , kas ģimenei nepieciešama, lai sagādātu mazulim pašas nepieciešamākās lietas pirmajam dzīves gadam, ir ap 400 latiem;

-         52 % aptaujāto vecāku nav mierā ar ģimenes valsts pabalsta ( 8 lati) atcelšanu bērna pirmajā dzīves gadā, bet 48 % samierinātos ar šī pabalsta zaudēšanu, ja vien tas palīdzētu glābt vecāku pabalstus jeb t.s. “māmiņu algas”.

-         31 % aptaujāto ģimeņu pēdējo mēnešu laikā ir saskārušās ar nopietnām finansiālām grūtībām. 61 % gadījumu bezdarbs ir skāris tēvus, 28 % - māmiņas, 11 % gadījumu bezdarbs ir skāris abus vecākus;

-         Minimālās “māmiņu algas” jeb vecāku pabalstus,  saņem 25 % no visiem vecākiem, kam ir bērns līdz viena gada vecumam (50 – 63 lati mēnesī), savukārt līdz 150 latiem ikmēneša pabalstu saņem apmēram 40 % no visiem pabalstu saņēmējiem;

-         Jautāti, kā vērtē valsts piekopto ģimenes politiku šobrīd, 0 % to vērtē pozitīvi, bet 60 % uzskata, ka tā samazinās dzimstību un 27 % uzskata, ka tādas vispār nav.