“Māmiņu kluba” aptauja: māmiņām pietrūkst informācijas par krūts zīdīšanu

“Māmiņu kluba” aptauja: māmiņām pietrūkst informācijas par krūts zīdīšanu

25. Oct 2009, 14:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienības “Māmiņu klubs” veiktā aptauja liecina – jaunajām māmiņām vēl joprojām ir trūcīgas zināšanas par krūts zīdīšanu un grūtības rast profesionālu speciālista padomu. Māmiņu izglītošonas nolūkos tapusi mācību filma par krūts zīdīšanu.

“Māmiņu kluba” veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 600 māmiņu no visas Latvijas,  noskaidrojās -  neskatoties uz to, ka visas respondentes grūtniecības laikā bija plānojušas ēdināt mazuli ar krūti, dzīvē šo apņemšanos realizēt izdevies tikai daļai.

Iemesli, kāpēc māmiņas agri pārtraukušas mazuli ēdināt ar krūti, vai kāpēc vispār nav izdevies krūts zīdīšanu uzsākt, minēti dažādi. 20% aptaujāto uzskatīja, ka viņām nepietika piena un tikpat liels skaits norādīja, ka vieglāk šķitis ēdināt bērnu ar specializēto piena maisījumu. Vairāk nekā 14% māmiņu minēja, ka bērni no krūts atteikušies paši, taču kā papildu iemesli minēti arī bērna sliktā pieņemšanās svarā, māmiņas stress un ārstu ieteikums pārtraukt zīdīšanu un piebarot mazuli.

Uz jautājumu, vai māmiņas ir saņēmušas pietiekamu informāciju par krūts ēdināšanu, 53% atbildēja, ka informācija bijusi pietiekama. Savukārt 36% atbilžu liecināja, ka informācijas varēja būt vairāk un 11% uzskatīja, ka informācija bija nepietiekama.

Pirmā saskarsme ar krūts zīdīšanu notiek jau dzemdību nodaļās. Neskatoties uz to, ka vairākus gadus veiksmīgi darbojas “Mazulim draudzīgu slimnīcu” iniciatīva, kas paredz, ka dzemdību iestādēs jaunās mātes saņem speciālistu padomus par krūts zīdīšanu, aptaujas rezultāti rāda, ka  67% māmiņu  padomus dzemdību nodaļā saņēma, taču no šīm māmiņām 22% uzskatīja, ka sniegtie padomi tomēr nepalīdzēja.

Sandija Salaka, “Māmiņu kluba” vadītāja: “Problēma slēpjas faktā, ka jaunajai māmiņai, pārnākot ar mazuli mājās no dzemdību nodaļas, nav kam vairs prasīt padomu brīdī, kad sākušās grūtības ar krūts zīdīšanu. Ārsti diemžēl šim jautājumam tikai retumis var veltīt savu laiku, informācija par brīvprātīgajām krūts zīdīšanas konsultantēm un konsultāciju kabinetiem ir nepietiekama un nepieejama.”

Māmiņas, kuras savu mazuli nebaroja ar krūts pieniņu, atzina, ka viņām pietrūka informācijas. Norādot uz galvenajām problēmām zīdīšanas laikā, māmiņas visbiežāk minēja iemeslus, ka viņām ir licies - “bērnam ar manu pienu nepietiek”, kā arī, barojot sāpēja krūtsgali.

Tā kā aptaujas rezultāti parādīja, ka jaunajām māmiņām šķērslis barošanai ar krūti bieži ir  informācijas trūkums, kura dēļ izplatās arī dažādi ar krūts ēdināšanu saistīti mīti, “Māmiņu klubs” nolēmis jaunajām māmiņām nākt palīgos, sagatavojot izglītojošu mācību filmu “Krūts zīdīšanas ABC” latviešu un krievu valodās.

Filma sniegs informāciju par  populārākajām zīdīšanas pozām,  skaidros cik bieži un cik ilgi bērniņš jāzīda, kā pareizi pielikt un noņemt mazuli no krūts, kā zināt, kad mazais ir paēdis un kā veidot piena banku. Filmā šo infomāciju un citus izplatītākos krūts zīdīšanas problēmjautājumus skaidros  vecmāte Signe Irša, turklāt kāda atsaucīga māmiņa ar mazulīti viņai palīdzēs ar krūts zīdīšanas paraugdemonstrējumiem.

“Krūts zīdīšanas ABC” ir  viena no piecām izglītojošām filmām, kas iekļauta pirmajā “Māmiņu kluba videožurnāla” numurā - regulārā izdevumā DVD formātā, kas sniedz video padomus vecākiem par bērna aprūpi un iznāks sešas reizes gadā.

“Krūts zīdīšanas ABC” noderēs arī kā mācību līdzeklis vecāku sagatavošanas kursos!

“Māmiņu kluba videožurnālu” ar filmu “Krūts zīdīšanas ABC” var iegādāties internetā www.maminuklubs.lv.

31. Jan 2008, 09:18

mazajam bus tulit jau gads

03. Mar 2008, 18:10

Maziņā 1mēn.,vairāk grib ēst no vienas krūts.Pie otras kļūst nervoza.Liekas ka nav piena,bet paspiežot ir.varbūt krūts ir cietāka?Vēl liekas ka viņai bieži slāpst,pirmajā mēnesī pieņēmās par 1,6kg,tāpēc sāku dot fenheļa tēju,bet tagad bieži ir šķidrs vēders.Tas varētu būt no tējas?

03. Feb 2008, 15:26

vai var apmeklēt solārijas,ja baro ar krūti?

31. Jan 2008, 14:22

Gruti dot kaut kadu ipasu padomu.Musu delens atteicas no kruts 10 men. vecuma,kad pirmo reizi dabuja kartigas iesnas.Meitina kruti beidza est gada un 4 men. vecuma,kad naca zobi un bija sapiga smaganina.Tu jau savu mazuli labi pazisti,izmanto gadijumu.Varbut,ka tas nav ipasi jauki,tacu kaut kad to milo pupu tapat bus jabeidz est.Kad izlem vairs kruti nedot,tad esi loti mila pret mazuli.Daudz un biezi apmilo vinu.Visu laiku vinu nodarbini,lai nav laika domat par pazuduso pupu.Tev izdosies!

31. Jan 2008, 09:18

mazajam bus tulit jau gads

29. Jan 2008, 10:35

Cik tad mazais ir liels?Kad bus istais bridis,mazulis pats atteìksies no kruts.

27. Jan 2008, 11:23

Labdien!Pavisam viegli ir atrisinat kruts barosanas problemas,ja ar bebi viss ir kartiba.Tacu,ko iesakt tad,ja mazulim ir auksleju skeltne,kuru 3 nedelas neviens arsts nepamana?Visas asaras izraudaju un bebis gandriz bada nomira,kamer centos vinu barot ar kruti.