LM Valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks izskaidro situāciju ar pabalstiem

LM Valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks izskaidro situāciju ar pabalstiem

25. Jan 2010, 13:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas māmiņas un tēti ar nepacietību gaidīja 11. jūniju, kad Saeimā beidzot bija plānots pieņemt galīgo lēmumu, kas notiks ar ģimenes un vecāku pabalstiem. Taču lēmumi mainās nevis pa dienām, bet gan pa stundām, un arī šodien vēl nav zināms, kas mūs sagaida un uz kurām ģimenēm pārmaiņas attiecas.

 

Protams, tīri teorētiski valdības vakardienas vienošanās attiecas uz visiem pabalsta saņēmējiem – gan tiem, kuri jau ir šī pabalsta saņēmēji, gan tiem, kuriem bērns dzims pēc 01.07. un kuri būs šī pabalsta saņēmēji.

 

Kā uzsver Ingus Alliks, šajā gadījumā ir skaidrs, ka mēs LM piedāvāsim likuma  grozījumus, ka ģimenes valsts visiem bērniem būs vienāds 8 lati un tā mēs šos ietaupījumus 6,7 miljonus varētu sasniegt, bet Labklājības ministrija strādā pie varianta, kā vistaisnīgāk šos 10% no vecāku pabalsta būtu  samazināt.

 

Diskusija par tiesiskās paļāvības principu turpinās un bija doma, ka no nākamā gada 3. maija stāsies spēkā likuma norma, ka strādājošie vecāki vecāku pabalstu saņemt nevarēs. Līdz ar to pabalsts būs jāizvēlas tam cilvēkam, kurš sēž mājās ar bērnu.

 

Pagaidām vēl nav arī zināms, vai 10% no aprēķinātā vecāku pabalsta tiks atvilkti visiem vai tikai strādājošajiem vecākiem. Otra versija – par 50% samazināt pabalstus strādājošajiem vecākiem. Pārmaiņas abos gadījumos stāsies spēkā no šā gada pirmā jūlija, un pagaidām netiek apsvērta iespēja noteikt māmiņalgām griestus.

 

Ingus Alliks atzīmē, ka šogad šajā situācijā vismaz par 10% ir jāsamazina izdevumi uz vecāku pabalsta rēķina. Līdz šīs dienas plkst.16.00 Labklājības ministrija būs tikusi skaidrībā, lai iesniegtu likumprojektu valdībā. Notiek arī diskusija ar Tieslietu ministriju un Saeimas juridisko biroju.

 

Ja runā par ģimenes valsts pabalstu, tad ir plānots, ka visiem tas tiks noteikts vienāds, t.i., 8 Ls apmērā. Šīs izmaiņas apstiprināšanās gadījumā arī stāsies spēkā no 1.jūlija.

 

Pašreiz pirmajā lasījumā ir noteikts, ka ar šī gada 1.jūliju bērniem, kas sasnieguši 19 gadu vecumu, vairs nemaksā ģimenes valsts pabalstu. Paredzēts, ka šī norma no nākamā gada 3.maija attieksies arī uz bērniem līdz 1 gada vecumam, atzīmē I.Alliks.

 

Vai vecāki nākotnē var cerēt uz „vecajiem” pabalstiem?

 

Jautājot par atgriešanos „vecajā” pabalstu sistēmā, Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks noraidīja domu par vecāku pabalstu piešķiršanu strādājošajiem vecākiem pēc situācijas uzlabošanās. Toties attiecībā uz visiem pārējiem vakar pieņemtajiem valdības lēmumiem Labklājības ministrija piedāvā noteikt pārejas normas 2010.-2012. gadam un pēc tam atgriezties pie pamatsistēmas.

 

VIDEOINTERVIJU NOSKATIES ŠEIT!

14. Jun 2009, 21:52

Es neatbalstu 10% samazinājumu maternitātes pabalstam (kas ir vienreizējs pabalsts), man svarīgi tie 100 Ls, ko labāk atdodu vecmātei bonusā par dzemdībām, nevis valstij. Māmiņalgu var mazināt par 10% ar nosacījumu, ka pēc 2012.gada naudu atgriež. Par strādājošiem vecākiem arī žēl...bet taisnība uzvarēs.

14. Jun 2009, 13:05

nav godigi visiem samazinat,jo ir tak daudz vientulo maminu kuram nav neviena cita kas palidz vinas cer uz pabalstu,bet stradajuwiem vecakiem ir gan pabalsts gan dekreta nauda gan ikmenewa bernunauda tapec godigi butu samazinat pabalstus stradajuwiem vecakiem

13. Jun 2009, 18:48

Man NAV KO TEIKT PAR ŠO VALSTSI...

No tiltu būvniecības nozog 15 miljonus un tas visiem ir pie kājas, bet nogriezt māmiņām, pensionāriem un bezdarniekiem - SUPER! Tur kaut kā rokas uzreiz darbojas! Lai aogriež vismaz sev!!!!

13. Jun 2009, 10:32

Domāju, ka nav pareizi, ka tiek atņemti arī 10%. Jo arī ar šo naudiņu topošās māmiņas ir rēķinājušās. Un arī tā ir daudziem būtiska summa. Kā arī tiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips. Un, ja šāds lēmums tiks pieņemts, domāju, ka jāgriežas tiesā. Mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un tiesiskās paļāvības princips nav atcelts. Domāju, ja pieļaus to neievērot vienreiz, tad nav zināms cik nogriezīs arī veidojot nākamā gada budžetu. Māmiņām ir jāpastāv uz savām tiesībām un valdībai ir jāievēro tiesiskas paļāvības princips. Kā var prasīt likuma ievērošanu no iedzīvotājiem, ja paši to cenšas pārkāpt. Un kas segs morālo kaitējumu topošajām māmiņām? Vienreiz jau māmiņas tika iedzītas stresā un šobrī atkal tas tiek darīts. Tas taču kaitē mūsu mazulīšiem, nākamiem Latvijas iedzīvotājiem. Un kāpēc man tagad būtu jāatdod 10%, ja pēc tam tik un tā cietīs arī mans bērniņš, kuram aizdevums būs jāatmaksā. Gribas pat aizmukt no šīs valsts, lai varētu dzīvot mierā, nevis visu laiku vienā stresā, domājot, ko valsts atkal atņems, nogriezīs. Un vēl galu galā ļoti daudziem ir kredīti, tos taču neviens nesamazina. Tie būs jāmaksā un ja, ne, tad varēs ģimenītes dzīvot teltīs.

12. Jun 2009, 17:02

Lietuvā valdība sociālo sfēru atstāja neskartu!!!!!

12. Jun 2009, 15:45

Ja samazina,tad visiem vienādi,nevis diskriminē strādājošos vecākus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12. Jun 2009, 15:28

Kāpēc visiem?? un ko darīt tām māmiņām , kas nestrādās un saņem tikai māmiņa algu,jo visu laiku ir kopā ar savu bērniņu , bet otrām ir po... strādā un saņem vēl pabalstu!! Vai tas ir godīgi???? Lai ņem tām māmiņām , kas strādā un vēl pabalstu saņem!!!!! Lai izvērtē prioritāti BĒRNS VAI NAUDA!!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 12. Jun 2009, 15:22

Mums šķiet, ka 10 % vienādi visiem būtu pieņemams variants, nevis ķerties klāt strādājošiem vecākiem!!

12. Jun 2009, 15:20

Ja samazinās strādājošiem vecākiem, tad tas nebūs godīgi. Tiem pašiem pensionāriem paliek 165 Ls neapliekamais minimums, bet mums tad atvilks no 35 Ls.

12. Jun 2009, 14:44

Otrais variants ozh peec kaarteejaa zaudeejuma satversmes tiesaa un peec tam lielaakiem izdevumiem valstij 😀

Pirmais variants arii valstij ne peec kaa laba neozh, ja attiecinaas uz tiem, kuriem pabalsti jau ir pieshkjirti 😀