Latvijā parādās arvien vairāk audžuģimeņu

Latvijā parādās arvien vairāk audžuģimeņu

15. Jul 2010, 17:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šā gada laikā audžuģimeņu skaits Latvijā pieaudzis straujāk nekā iepriekšējos divos gados un šobrīd Latvijā ir 403 audžuģimenes, informēja Labklājības ministrijā (LM).

LM novērojumi liecina, ka 2007.gada sākumā Latvijā bija 260 audžuģimenes, 2008.gada sākumā - 304, bet 2009. gada sākumā - 348 audžuģimenes. Tas nozīmē, ka šā gada laikā audžuģimeņu skaits no 1.janvāra līdz 1.novembrim pieaudzis par 55 ģimenēm, bet iepriekšējos gados gada laikā šis skaits bija ap 50.


LM daļēji šo ģimeņu skaita pieaugumu skaidro arī ar ekonomiskajiem apstākļiem, jo audžuģimenes saņem pabalstu bērna uzturēšanai.


Kā stāstīja ministrijā, šogad audžuģimeņu apmācības beigušas jau 78 ģimenes un šobrīd mācās vēl 36 ģimenes.


Apmācību grupās ir īpaši daudz dalībnieku ar pedagoģisko izglītību un pedagoga darba pieredzi, kā arī medicīnisko izglītību, kas varētu būt saistīts ar darba slodzes un atalgojuma samazināšanos. Tāpat nereti par audžuģimenēm izvēlas kļūt ģimenes, kur atalgotā darbā nodarbināts ir tikai viens no vecākiem.


Ņemot vērā izmaiņas veselības aprūpes un izglītības sistēmā nodarbināto skaita ziņā, šogad ministrija īpašu uzmanību veltīja tieši šai mērķgrupai, piedāvājot iespēju savas zināšanas pielietot citā sfērā - palīdzot bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.


Jau ziņots, ka, lai rosinātu cilvēkus uzņemties rūpes par bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, LM rīko kampaņu "Palīdzēsim bērnam izaugt!".

Kampaņas mērķis ir mudināt ģimenes kļūt par audžuģimenēm un iedrošināt cilvēkus arī krīzes laikā dalīties mīlestībā, kā arī izmantot papildu valsts sniegtās iespējas.


Par audžuvecākiem var kļūt cilvēki vecumā no 25 līdz 60 gadiem, un audžuģimene var būt gan precēts pāris, gan neprecēts cilvēks, kurš vēlas sniegt sirds siltumu un atbalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam.


Audžuvecākiem ir tiesības izvēlēties, kāda vecuma bērnu tā vēlētos uzņemt savās mājās, un iepazīties ar bērnu, pirms to uzņem savā ģimenē.


80 lati katru mēnesi!


Audžuģimenes saņem valsts atbalstu - atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu 80 latu apmērā neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita, kā arī pabalstu bērna uzturam, apģērbam un mīkstajam inventāram pašvaldības noteiktā apmērā.


Atbalstu un palīdzību problēmu risināšanā sniedz arī pašvaldības bāriņtiesas un sociālā dienesta darbinieki.


Tāpat audžuģimene var saņemt bezmaksas psihologa konsultācijas un reizi mēnesī tikties audžuģimeņu atbalsta grupās. Ģimene katru gadu tiek aicināta piedalīties audžuģimeņu salidojumā un dažādos semināros, lai dalītos pieredzē un analizētu problēmsituācijas.

08. Nov 2009, 17:02

Mēs ar vīru arī vēlējāmies kļūt par audžu ģimeni,pat sākām kārtot visus papīrus....līdz....nonācām pie psiholoģes,kura pārbauda ģimenes piemērotību šim pasākumam. Viņa stāstīja visādus briesmu stāstus-ka visi bērnunamu bērni ir slimi(garīgi), izaugšot par bandītiem-it kā centās atrunāt. Mūsu ģimenes daktere arī teica,ka noteikti nevajagot,arī visi radi bija pret-nu tā arī nepaņēmām bērniņu,bet manī joprojām ir vēlme,ari vīrs to vēlas. Mums jau ir savs mazais,bet gribējām dot iespēju arī bērnunama bērnam.