Latvija ir bērniem draudzīga vai nedraudzīga zeme?

Latvija ir bērniem draudzīga vai nedraudzīga zeme?

10. Feb 2012, 07:00 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Kā jūs, māmiņas, domājat,

vai Latvija ir bērniem draudzīga valsts?

Varbūt tieši otrādi - dzīvojot šeit ar savām ģimenēm un mazajiem bērniem, izjūtiet daudzus trūkumus?

 

Valsts "draudzīgums" pret ģimenēm ar bērniem nav mērāms tikai izmaksāto pabalstu lielumā, bet arī ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā:

 

- cik draudzīga un pretimnākoša ir apkārtējā sabiedrība, citi cilvēki? Vai jūtat, ka cilvēki Latvijā ir laipni, izpalīdzīgi, pretimnākoši pret māmiņām/tētiem ar maziem bērniem? Piemēram, sabiedriskā transportā, veikalos, muzejos un kafejnīcās, galu galā, arī interneta komentāros?

- cik pieejama ir vide vecākiem ar bērniem - rotaļu laukumi, speciālas uzbrauktuves ratiņiem, īpaša pretīmnākšana no pašvaldībām un komercuzņēmumiem vides labiekārtošanā, utt?

- cik draudzīga vai nedraudzīga ir nodokļu politika pret vecākiem? Iespējas atgriezties darba tirgū?

- sociālā drošība un pabalsti - cik motivējoši tie ir , lai Latvijā dzimtu tieši vairāk bērnu, augtu demogrāfijas rādītāji un kuplinātos ģimenes ar 3 vai vairāk bērniem?

- iespēja bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem normāli dzīvot?

- izglītība - skolas un pirmsskolas - kādā līmenī ir tās, cik pieejama kvalitatīva izglītība, bērniem skolas utml.

 

Citi kritēriji, kas padara dzīves vidi patīkamu - atpūtas iespējas, daba, svaigs gaiss, un citi labumi!

 

 

Vērtējiet Jūs! Sāksim dueli!

Sandija

 

Uz jautājumu atbildi raksti komentārā! Un nākošajā dienā portālā redzēsit tādu kā nelielu kopsavilkumu!

 

P.S. Jautājumu Dueli iespējams uzsākt jebkurai no Jums! Iesūti jautājumu caur podziņu"Kļūsti par Māmiņu Kluba autoru" ar norādi "MK Duelim"! 

 

Veiksmi! Un gaidām atbildes uz šo jautājumu!

10. Feb 2012, 17:01

nedraudzīga.

10. Feb 2012, 13:39

NJu,arī.... Nezinu,nemāku spriest,neesmu īsti saskārusies ar ko negatīvu siastībā ar bērnu. Varbūt tāpēc,ka nedzīvoju Rīgā,bet tāpat pārsvarā viss mums notiek Rīgā. Kad bija maza,braukājām ar ratiem,ļoti daudz ar autobusu(starppilsētas). Neviens ne reizi neiedomājaš aizrādīt,kāpēc bērns iebļaujas,kāpēc šoferītim būtu jāpalīdz ielikt/izņemt rati bagāžniekā...

10. Feb 2012, 12:58

Draudzīga.
Man liekas,ka pamatā viss atkarīgs no pašiem.

10. Feb 2012, 12:57

ari domaju, kad nedraudziga,reizem liekas, kad valsts grib atnemt pedejo,kas berniem pienakas....

10. Feb 2012, 12:55

vienozīmīgi - nedraudzīga, nepamatošu kāpēc, jo katram sava taisnība.

maijbite maijbite 10. Feb 2012, 11:36

nedraudzīga... ☹

10. Feb 2012, 09:28

Man liekas, ka Latvijair draudzīga zeme bērniem, protams, kaut ko jau varētu uzlabot, lai būtu vēl labāk, bet kopumā ir labi😀

10. Feb 2012, 09:25

Lai kāda būtu vide, attieksme utt., vienmēr būs kāds, kam patiks, kam nepatiks un vesels bariņš tādu, kam tas viss būs vienaldzīgs. 😉 Ir cilvēki, kam būs labi, lai kur arī viņš atrastos, ka tikai veselība un ir cilvēki, kas burkšķēs par visu, vienalga kur arī viņš atrastos un kas notiktu.

princesemince princesemince 10. Feb 2012, 09:22

es uzskatu tāpat kā pastniece, līdz ar to varu teikt, ka Latvija IR DRAUDZĪGA BĒRNIEM vai vismaz bērnam.
cik nu man ir bijusi vajadzība, tik sabiedrība un publiskās iestādes bijušas pieejamas. cik bijusi vajadzība, tik pabalsti bijuši pieejami un pietiekami. labi, varbūt b/d būtu gribējusi par 1 gadu ātrāk, bet mūsu ģimenē dēļ tā katastrofa nav notikusi. jā, atzīstu, ka tagad ilgstoši esmu darba meklētāja, tas ir vienīgais negatīvais aspekts, taču padomāju, ka Latgalē cilvēkiem vispār nav darba, un klusēju...
LV diemžēl atrodas tādā klimatiskajā joslā, kur grūti izdzīvot zaru būdā, tādēļ arī rodas nelielas problēmas lielu ģimeņu radīšanā, tā kā hipotekārie kredīti un komunālie maksājumi uzliek savas "saistības" attiecībā pret daudzbērnu ģimenēm. pārējais viss ir OK.
man patika, kā eseine savā "atpakaļ LV" rakstā, ja nemaldos, vakar bija minējusi, ka viss slēpjas attieksmē - nevis sūdzēties, ka valsts slikta, bet dzīvot savai ģimenei un justies tur labi, rūpēties, lai ģimenē valda pozitīva gaisotne par spīti citu negatīvajam noskaņojumam.

10. Feb 2012, 09:18

Ņemot arī vērā arī te pieminētos kritērijus, no mana skatu punkta raugoties, dzīvojam feinā zemē. Izlasīju tavus piemērus un varu teikt, ka laikam man paveicies.
Latviju ar bērniem un bērnu ratiem esam izbraukājuši krustu šķērsu, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu. 👍 Šoferīši ir lieliski. Iedomājies vien, kā reiz mazajā mikriņā Rīga-Jelgava, salocot lielos meitas guļamratus un montējot nost riteņus!!, šoferis tak viņus iespieda tajā mazajā brīvajā vietiņā, lai tik mēs tiktu uz lielpilsētu. 😃 Tieši tāpat braucot ar vilcienu. Vienā mierā pat ar dvīņu ratiem tieku, kur vēlos. Tik vien, kā mana gribēšana. Mums Latvijā dzīvo kolosāli un izpalīdzīgi cilvēki. 👍 Mēs pat Positivusa festivāla laikā ar draudzeni, izdomājušas braukt ar bērniem atpūsties pie jūras, un ar vilcienu tiekot uz Rīgu un secinot, ka pilnīgi visi autobusi ir pilni visas nedēļas reisos un tik tālāk ir neiespējami, tak' tikām pie jūras un nedēļu nodzīvojām, jo operatīvi ļaudis mums palīdzēja iesēsties vilcienā Rīga-Saulkrasti un tālāk no Saulkrastiem mēs, divas mammas ar diviem bērniem, diviem bērnu ratiem, pusaudzi un somām, kas sapakotas nedēļai!! 😃 😃 optimistiski stopējām un nepilnas stundas laikā jau bijām Salacgrīvā. Pozitīvs skats uz dzīvi un viss notiek.
Jūs teiksiet apkārtējā vide, bērnu laukumi? Kam ir rokas, tas dara un maniem bērniem ir kur izvērsties, jo pagalmu esmu iekārtojusi tā, lai visiem būtu ko darīt. 👍
Par tikšanu iestādēs ar ratiem, visur, kur man ir bijis jātiek, esmu tikusi gan ar viena bērna ratiem, gan ar dubultajiem. 👍 Un attieksme no apkārtējiem? Kaut kā vienmēr ar smaidu visur esam sagaidīti, nezinu, varbūt izskatamies smieklīgi un tāpēc visi smaida un neburkšķ. 😃 😃 Pat lielveikalos, kur ar dvīņu ratiem var izbraukt un iebraukt tikai caur vienu "caurumu", apsargs kā piķītis ir sargājis iepirkumus vai ratur ar bērniem. 😉

10. Feb 2012, 08:45

Latvija ir pati labākā zeme un valsts, kur izaugt maniem bērniem. Esmu latviete un savas valsts patriote. Mēs paši šo zemi veidojam un kādi esam mēs, tāda arī mūsu ģimene, zeme, valsts. Es viennozīmīgi balsoju par to, ka Latvija ir bērniem draudzīga valsts! 👍 👍