Latvijā durvis ver pirmā „Džimba Drošības skoliņa”

Latvijā durvis ver pirmā „Džimba Drošības skoliņa”

29. Nov 2009, 19:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Otrdien, 10. jūnijā savas durvis vērs Latvijā pirmā „Džimbas Drošības skoliņa” bērniem vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem. Projekta iniciators ir nodibinājums „Centrs Dardedze”. Visas vasaras garumā kopumā notiks četras „Džimbas Drošības skoliņas”, kurās pieredzi un zināšanas veidos ap 80 bērnu.

„Džimbas Drošības skoliņa” apmācības programmas laikā, kas ilgst četras dienas, Centrā Dardedze speciālu apmācību izgājušie brīvprātīgie caur rotaļām, rokdarbiem, dziesmām, stāstiem un filmām palīdzēs bērniem apgūt personīgās drošības iemaņas un prasmes saskarsmē gan ar pieaugušajiem, gan vienaudžiem, gan ar svešiem, gan arī pazīstamiem cilvēkiem. Preventīvi izglītojošās programmas uzdevums ir bērniem saprotamā valodā atpazīt bīstamas situācijas, kā rīkoties, kur meklēt palīdzību, kā aizstāvēt sevi un citus.  

„Lai audzinātu drošus bērnus nedrošā pasaulē ir nepieciešams ar bērniem runāt, mācīt atpazīt savas izjūtas un uzticēties tām, mācīt pateikt „nē” un meklēt palīdzību, mācīt aizstāvēt un cienīt savas emocijas un ķermeni, kā arī neļaut tiem darīt pāri. Džimbas skoliņu mērķis ir likt šos zināšanas pamatus, lai ikdiena situācijās bērni neapjuktu, bet apzinātos savas drošības robežas,” stāsta Agnese Megne, nodibinājuma „Centrs Dardedze” valdes priekšsēdētāja.

Džimba ir tēls, lelle, kas iemieso sevī ideju par drošu bērnību un draudzīgu vidi bērniem. Par vidi, kurā gan vecāki, gan bērni ir lietas kursā un apzinās, kas ir droša rīcība, izpausmes, attieksme un kas tāda nav, ko darīt, ja sastopas ar pretēju reakciju un rīcību. Džimba ir centra „Dardedze” profesionāļu radīts tēls, kas kalpo par starpnieku starp pieaugušo un bērnu pasauli un padara šo būtisko informāciju bērniem draudzīgāku, saprotamāku un mazāk biedējošu

Centrs "Dardedze" ir nevalstiska organizācija, kas darbojas kopš 2001. gada ar mērķi palīdzēt vardarbībā cietušiem bērniem un viņu ģimenēm. Centra profesionāļi nodrošina konsultācijas un apmācību seminārus dažādām profesionāļu grupām par tēmām, kas saistītas ar bērnu audzināšanu, disciplinēšanu, sodīšanu un attiecībām ģimenē.