Kopš gada sākuma ar A hepatītu saslimuši 1719 cilvēki

Kopš gada sākuma ar A hepatītu saslimuši 1719 cilvēki

06. Jan 2010, 15:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kopš gada sākuma līdz 22.oktobrim reģistrēti 1719 ar A hepatītu saslimušie, no kuriem 1122 bija pieaugušie un 225 - bērni.

Vislielākais gadījumu skaits reģistrēts Rīgā un Rīgas rajonā - 1181 gadījums, Jūrmalā - 41 un Ogres rajonā - 27 gadījumi. Saslimšanas gadījumu skaita pieaugums novērots arī Bauskas rajonā, kurā reģistrēti 15 A hepatīta gadījumi.

A hepatīta profilakse balstās gan uz nespecifiskajiem pasākumiem - A hepatīta vīrusa izplatības ierobežošana vidē un cilvēku saskares novēršana ar šo izraisītāju, stingri ievērojot higiēnas noteikumus un personīgo higiēnu, kā arī uz specifisko profilaksi - organisma neuzņēmības izveidošanu, vakcinējoties pret A hepatītu.

Vakcinācija sevišķi ieteicama cilvēkiem ar augstu komplikāciju risku saslimt ar A hepatītu, tostarp cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām aknu slimībām. Ilgstošai aizsardzībai pret A hepatītu jāveic pilns vakcinācijas kurss - divas potes.

A hepatīta infekcijas avots ir inficētā persona - slimnieks vai persona, kurai infekcija notiek bez simptomiem vai slimības pazīmēm. Pašreiz nav pierādījumu, ka A hepatīta epidēmiskais pacēlums būtu saistīts ar dzeramā ūdens lietošanu. SVA veiktās vairākas dzeramā ūdens pārbaudes neparāda A hepatīta vīrusa klātbūtni dzeramajā ūdenī.

Visbiežāk A hepatīta vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku tiešā sadzīves kontakta ceļā un ar priekšmetiem, kas piesārņoti ar slimnieka fekālijām, roku higiēnas neievērošanas dēļ, dzerot piesārņotu ūdeni vai lietojot uzturā produktus, kas satur vīrusu, peldoties ūdenskrātuvēs, kas piesārņotas ar notekūdeņiem un cilvēku fekālijām, dzimumakta laikā ar inficēto personu.

A hepatītam, kā arī daudzām citām infekcijām, raksturīgs cikliskums. Pašreizējais A hepatīta epidēmiskais pacēlums sākās pagājušā gada rudenī - ziemā ar atsevišķiem saslimšanas gadījumiem dažādās Rīgas priekšpilsētās.

No pagājušā gada 50.gadu sākuma līdz 90.gadu vidum Latvijā reģistrēti septiņi A hepatīta epidēmiskie pacēlumi ar intervāliem 5-8 gadi. Pēdējais lielais epidēmiskais pacēlums reģistrēts 1988.-1990.gadā, kad trīs gadu laikā saslima ap 20 000 cilvēku.

 

Daiga Kļanska 
LETA