Kas tās par pumpiņām mazulim uz dupša?

Kas tās par pumpiņām mazulim uz dupša?

25. Feb 2010, 18:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad tavs mazulis ir tikko piedzimis, tā āda ir perfekta – gluda un maiga, un Tu esi satriekta, kad pēkšņi pamostoties no rīta un mainot autiņbiksītes, mazais dibentiņš ir sarkans un sakairināts. Kā gan tas gadījās?! Ko es izdarīju nepareizi? Pilnīgi neko!

 

Visiem mazuļiem var būt autiņbiksīšu izraisīts dermatīts! Nepareizs ir priekšstats, ka autiņbiksīšu izraisītais dermatīts ir nenormāla parādība. Vecāki bieži vien jauc autiņbiksīšu dermatītu ar pārtikas izraisītu alerģiju. Autiņbiksīšu izraisītais dermatīts ir pilnīgi normāla parādība. Rūpīgi kopjot mazuli, to var novērst, taču ik pa brīdim tas atkal var parādīties no jauna.  

 

Kas ir autiņbiksīšu izraisītais dermatīts un kā tas izpaužas?

 

Autiņbiksīšu izraisītais dermatīts rodas, ja mazuļa āda tiek pakļauta ilgstošai saskarsmei ar urīnu un fēcēm. Baktērijas urīnvielu pārvērš amonjakā, kas kairina mazuļa ādu. Autiņbiksīšu izraisītais dermatīts izpaužas čūlainu izsitumu veidā, kas parādā ādas krokojumu vietās, kur mazuļa āda ir saskarsmē ar autiņbiksītēm. Komplikācijas var būt seborejisks dermatīts, kā arī bakteriālas vai sēnīšu infekcijas pievienošanās, kas padara ādu spilgti sarkanu un tūskainu. Atsevišķi sarkani plankumiņi var parādīties arī ārpus autiņbiksīšu valkāšanas vietām.

 

Kas izsauc autiņbiksīšu dermatītu?

 

Vairumā gadījumu autiņbiksīšu dermatītu izraisa ādas kairinājums, ko var izsaukt arī pārāk cieši uzvilktas autiņbiksītes, kas mazulim kustoties nepārtraukti rīvējas pret mazuļa ādu.

 

-Mazuļa ādu arī var kairināt mazgāšanas līdzekļi, ko izmanto auduma autiņu mazgāšanai, kā arī atsevišķu autiņbiksīšu zīmoli vai vienreizlietojamās salvetes.

 

- Bakteriālas un sēnīšu infekcijas.

 

- Atceries!!! Autiņbiksītes pašas par sevi vai arī autiņu mazgāšanas līdzeklis parasti nav tiešs iemesls autiņbiksīšu izraisītajam dermatītam, ja vien pastarpināti bērna āda nav nonākusi ilgstošā saskarsmē ar urīnu un fēcēm.  

 

Padomi, kā kopt mazuļa ādu.

 

- Galvenais nosacījums, lai izvairītos un izārstētu autiņbiksīšu izraisītu dermatītu, ir regulāra autiņbiksīšu maiņa. Jaundzimušajam maini autiņbiksītes ik pēc 2 stundām! Bet mazulim pieaugot, intervāli var būt garāki, jo bērns retāk urinē.

 

- Nekavējoties nomaini autiņbiksītes, ja mazulis ir pakakājis. Tas īpaši svarīgi jaundzimušo periodā, kad vēdera izeja vēl nav noformējusies, kā arī uzturi dibentiņa apvidu tīru un vēsu, ļaujot ik pa laikam mazulim padzīvoties bez autiņiem.

 

- Rūpīgi nomazgā mazuļa dibentiņu katru reizi, kad maini autiņbiksītes. Lietojiet vienkārši siltu (bet ne karstu) ūdeni ar vai bez maigām ziepītēm.

 

- Izvairies no vienreizlietojamajām salvetēm, kurām ir pievienotas smaržvielas.

 

- Mazuļiem ar īpaši jūtīgu ādu pēc mazgāšanas lieto īpašu bērna dibentiņam paredzētu mitrinošu un aizsargājošu krēmu.

 

- Pēc mazgāšanas ļauj mazuļa ādai pilnībā nožūt.

 

- Nomaini autiņbiksītes īsi pirms gulētiešanas, jo mazuļi bieži vien urinē tieši pēc iemigšanas.

 

-Samazini vakarā izdzerto šķidruma daudzumu, lai mazinātu urinēšanu naktī.

 

- Nelieto sintētisku, plastikāta apģērbu virs auduma autiņiem vai nekvalitatīvas, gaisu necaurlaidīgas autiņbiksītes.

 

- Ja izsitumi nepazūd, pamēģini nomainīt autiņbiksīšu zīmolu, vienreizlietojamās salvetes vai ziepes, ko izmantojat mazuļa kopšanai.

 

- Dermatīta gadījumā bērnu ārsti neiesaka lietot talka pūderi, kas var iekļūt mazuļa plaušās ar ieelpoto gaisu un veicināt infekcijas pievienošanos.

 

- Lietojot auduma autiņus, pēc mazgāšanas tos kārtīgi izskalo, pievienojot skalotājam pusi krūzītes etiķa, kas neitralizēs sārmainos kairinātājus. Dermatīta gadījumā, autiņus pēc mazgāšanas vāri karstā ūdenī vismaz 15 minūtes, lai iznīcinātu baktērijas un sēnītes.  

 

Pati maigākā aizsardzība pašiem mazākajiem


Huggies® Newborn - pirmās autiņbiksītes jaundzimušajam. Tās ir maigas, mīkstas un satur dabīgo kokvilnu.

 

3

Huggies® Newborn ir arī tā saucamais Starter Kit komplekts - jau gatavs iepakojums, kas speciāli paredzēts līdzi ņemšanai uz dzemdībām!

5

Izvēlies labāko savam mazulim!

 

 

Pastāsti par savu pieredzi ar autiņbiksītēm, iesūtot ziņu šeit!

Liene Krúza Liene Krúza 08. Jul 2011, 21:27

mums nav tas pumpas culainas,bet vienkarsi sarkanas???????? daktere jau izteicas,ka ta varetu but ari alergija. mums 11menesi,nesen pamielojamies ar zemenem
jo mums retu reizi ir gadijies apsarkt dupsim,bet ar smeritem atri tikam gala,bet tagad nu jau 5d cinos.un autinus mainu diezgan biezi,jo vina loti daudz cura,