Kādēļ bērni sāk lietot alkoholu?

Kādēļ bērni sāk lietot alkoholu?

16. Feb 2010, 15:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Ne visi pusaudži,  kuri ir pamēģinājuši alkoholu, kļūst atkarīgi, tomēr ir gana daudz, kuriem pietiek ar pāris alus pudelēm, lai grādīgais dzēriens šķistu risinājums visām problēmām.  Par pusaudžu alkoholisma iemesliem Māmiņu Kluba radio pastāstīja psiholoģe Aija Lukstraupe, Rīgas narkomānijas profilakses centra speciāliste Elīna Rotbaha un Viesturs Trafimovs - speciālists atkarību profilaksē.

 

Diemžēl ir neizbēgami, kad daļa cilvēku pievēršas alkohola un narkotiku lietošanai. Parasti tas notiek tieši pusaudžu vecumā, kad bērna dzīvē noris lielas pārmaiņas. Izšķirošais šajā gadījumā ir ģimenes ieliktais pamats bērnā. Ja pirmajos bērna dzīves gados netiek ielikta stabila emocionālā bagāža, pusaudžu vecumā bērni, kuri jau bērnībā nav piedzīvojuši neko labu, iztur tikai kaut ko lietojot.

 

Vēl iemesli, kas veicina pusaudžu aizraušanos ar alkoholu:

 

-         Nepilna ģimene – pētījumos pierādīts, ka nepilna ģimene, īpaši, kur māte audzina viena pati dēlu ir liels riska faktors. Nepilnās ģimenēs bērna saikne ar audzinošo vecāku ir tik stipra, ka bērns savu vienīgo brīvību iegūst lietojot.

-         Adekvātā tēva trūkums ir ļoti stipri saistīts ar alkoholismu. Arī, ja tēvs vienkārši nav ilgu laiku mājās - aizbraucis uz ārzemēm.

-         Audžu tēva ienākšana ģimenē bērna pusaudža gados.

 

Pusaudžu gadi tiek dēvēti arī par krīzes laiku. Ja bērns šo krīzi pārdzīvo normāli, tad vecākus viņa rīcība ikdienā nesatrauks, jo pusaudžu gados neadekvāta bērna uzvedība nav norma!

 

Vecākiem jākļūst uzmanīgiem, ja:

-         bērnam ir zema mācību interese un zema gribas noturība (negrib mācīties, jo ir grūti)

-         ir tendence klaiņot un bēguļot no mājām,

-         bērnam ir tendence uz likumpārkāpumiem,

-         ir agrīna seksualizēta uzvedība,

-         ir ēšanas traucējumi,

-         ir roku graizīšana,

-         ir depresīvas tieksmes.

 

Šādi uzvedības traucējumi vienmēr iet rokrokā ar alkoholu vai narkotikām.

 

Vecākiem šāda gadījumā kopā ar bērnu vai iesākumā vieniem jāmeklē speciālista palīdzība! Nav kauns lūgt palīdzību – tieši otrādāk, nelūgt palīdzību nozīmē vājumu!

 

Jau pēc pirmās reizes, kad pusaudzis atnāk mājās piedzēries, vecākiem ir jānostāda to kā nepieņemamu un ārkārtas faktu, kas ļoti, ļoti satrauc.

 

Diemžēl alkoholisma attīstība ir neprognozējama un, ja vecāki nepievērsīs uzmanību tad, kad bērns 1 reizi atnāks mājās dzēris, tad arī 2,3 un 4 reize paliks bez ievērības, ka atkal var novest pie bērna saslimšanas ar atkarību no alkohola!

 

 

Vairāk par pusaudžu alkoholismu klausies ŠEIT!