Kā uzsākt savu biznesu? Konkurss „Aktīvās māmiņas”

Kā uzsākt savu biznesu? Konkurss „Aktīvās māmiņas”

03. Dec 2009, 12:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noslēdzot Māmiņu kluba un SEB bankas kopīgi rīkoto konkursu ”Aktīvās māmiņas”, šoreiz noskaidrosim, kas jāņem vērā, lai veiksmīgi izveidotu savu biznesu.

Nika un Keitas māmiņa Evita šobrīd ir ceļā uz savu uzņēmumu. Viņa, līdzīgi kā daudzas citas jaunās, aktīvās māmiņas, kuras nolēmušas veidot bērnu attīstības centrus, saskārusies ar problēmu, ka mazajam ne valsts, ne privātajā dārziņā gluži vienkārši nav vietas. Ja ģimenē ir mazs bērniņš un gribas savu biznesu, viss laiks ir pakārtots mazuļa dienas režīmam, tāpēc biznesā ir būtiska laika saplānošana. Tad jāizvēlas veiksmīga un konkurētspējīga biznesa ideja, piemērotākā uzņēmējdarbības forma, kā arī jānokārto nepieciešamie dokumenti.

Lai tiktu realizēts veiksmīgs bizness, ir vajadzīgas, idejas, laiks, uzņēmība, kā arī veiksme atrasties īstajā laikā un īstajā vietā.

Skaidrs, ka ikviena biznesa uzsākšanai ir vajadzīgs arī kapitāls, kas daudzus attur no sava uzņēmuma veidošanas. Lai nodibinātu uzņēmumu kā SIA (Sabiedrība ar ierobežotu atbildību), vajadzīgs statūtkapitāls 2000 latu vērtībā, jāiesniedz dokumenti komercreģistrā un jāizlemj, ar ko būs unikāls šis SIA, cik darbinieku strādās, kādi būs uzņēmuma mērķi un kādi uzdevumi tiks veikti.

SEB bankas Āgenskalna filiāles pārvaldniece Diāna Karacejeva iedrošina jaunās māmiņas nebaidīties uzsākt savu biznesu, jo izvērtējot SIA īpašnieka ikmēneša ienākumus piešķir līdzfinansējumu un var dabūt arī kredītbrīvdienas. Vienmēr, ja rodas problēmas, vajag iet uz banku konsultēties, lai izdomātu risinājumu.

Ja ir mazs bērns, jādomā arī par bērna vajadzībām un nav iespējams ieguldīt visus līdzekļus uzņēmumā. Ikvienā biznesā ir iespējami riski. Lai novērstu biznesa riskus, rūpīgi jāizvērtē, cik uzticami ir sadarbības partneri, piegādātāji un klienti. Savukārt, lai izvairītos no juridiskajiem riskiem, noteikti ir vērts konsultēties ar juriskonsultiem, jo ikviena kļūda, sastādot līgumus, var ļoti dārgi maksāt

Viennozīmīgi jāparedz arī laika nobīdes posms, taču šādā gadījumā jārēķinās arī ar zaudējumiem. Laika nobīdē ir vainojama ķēdes reakcija – ja vienā posmā kaut kas noiet greizi, tad arī galarezultātā būs neatgriezeniska aizkavēšanās. Evita atzīst, ka tieši laiks ir tas, kas šobrīd sagādā lielākās grūtības – gribas, lai viss notiek ātrāk un tā, kā plānots. Taču tā nenotiek un ar to atliek vienīgi samierināties.

Ja runa ir par tik aktuālu biznesu kā bērnu attīstības centru veidošana, kas pašreiz ir vienlīdzīgi ar privātajiem vai valsts bērnudārziem, varētu prasīt palīdzību arī valstij. Šodien ir diezgan lielas iespējas saņemt atbalstu – Eiropas Savienības līdzekļi, dažādi struktūrfondi.

Lai izveidotu veiksmīgu biznesu, bez visa minētā vēl ir vajadzīga neatlaidība, spēja pārvarēt grūtības un nepadoties, vēlēšanās būt apritē, kā arī jauniesācēja veiksme. Tad viss izdosies!