Kā saglabāt ābolus ziemai?

Kā saglabāt ābolus ziemai?

24. Jul 2012, 17:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudenī svarīgi ir padomāt arī par svaigu ābolu uzglabāšanu nākamajiem mēnešiem. Pareizi atlasīti un uzglabāti, tie saturēs daudz vērtīgu uzturvielu un būs gardi ne tikai līdz Ziemassvētkiem, bet atsevišķas šķirnes pat līdz pavasarim.

 

Daži padomi ābolu saglabāšanai:

  1. Izvēlieties veselus un stingrus ābolus. Sasisti, tārpaini vai nedaudz iepuvuši augļi ilgstošai uzglabāšanai nederēs.
  2. Ābolu gatavību var noteikt pēc augļa kātiņa. Ja ābols ir vesels un viegli atdalās no zara, tas nozīmē, ka auglis ir nobriedis un gatavs uzglabāšanai.
  3. Vislabākā svaigu ābolu uzglabāšanas vieta būs tumša, vēsa (0 C līdz +4 C) un mitra telpa, piemēram, pagrabs. Tāpat ābolus veiksmīgi var uzglabāt ledusskapī.
  4. Ābolu uzglabāšanas telpām ir jābūt tīrām un arī labi vēdinātām. Šie augļi uzņem apkārtnes aromātus un var pieņemt ļoti nepatīkamu aromātu un garšu.
  5. Uzglabāšanai pagrabā ābolus kārtojiet kastītēs cieši vienu pie otra. Ābolu ilgākai uzglabāšanai ledusskapī salieciet tos plastikāta maisiņos ar caurumiņiem. Novietojiet tos atsevišķā ledusskapja nodalījumā, kur nav tiešas saskarsmes ar citiem pārtikas produktiem, kas var piešķirt tiem piegaršu.
  6. Uzglabājot ābolus ilgāku laiku, tos vajadzētu laiku pa laikam pārbaudīt, jo sabojāti āboli veicina arī pārējo bojāšanos.

 

Latvijas Augļkopju asociācija aicina ikvienu 8. un 9. oktobrī Rīgā apmeklēt tradicionālo Ābolu festivālu pie tirdzniecības centra Spice. Festivāls arī šogad apmeklētājiem piedāvās iespēju tikties ar ābolu audzētājiem, nobaudīt un iegūt informāciju par dažādām ābolu šķirnēm, iesaistīties radošās aktivitātēs, konkursos un informatīvās spēlēs.

 

Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte: „Šī gada raža ir viduvēja, bet labāka nekā pagājušajā gadā, un tās apjomi atšķiras gan pēc reģioniem, gan pēc šķirnēm. Mēs rūpēsimies, lai divu dienu garumā ikvienam festivāla apmeklētājam būtu iespēja ne tikai uzzināt par šo augļu labajām īpašībām, bet arī nogaršot iespējami lielu ābolu šķirņu skaitu.”

 

Šajā nedēļas nogalē no desmitiem rītā līdz desmitiem vakarā, divu dienu garumā notiks ābolu degustācija, lieliem un maziem festivāla apmeklētājiem būs iespējams piedalīties dažādās atrakcijās: ābolu stafetēs, piramīdu celšanā, ābolu svēršanas un erudīcijas konkursos, kā arī citās aktivitātēs. Par muzikālo noskaņu rūpēsies iemīļoti mūziķi un grupas: Miks Dukurs, Ģirts Zebuliņš ar grupu, Andris Kivičs, Dzeguzīte, Lustīgais Blūmīzers un A Day Without Break. 

Uz tikšanos Ābolu festivālā!