Jautājumi un atbildes par jauno kārtību vecāku pabalstu saņemšanā

Jautājumi un atbildes par jauno kārtību vecāku pabalstu saņemšanā

01. Feb 2010, 16:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas izmaiņas skar vecākus pēc 1.jūlija pabalstu jautājumā? Kā turpmāk tiks aprēķināti pabalsti VSAA? Lasi atbildes uz biežāk uzdotajiem vecāku jautājumiem!

 

Jautā māmiņa Inese Paegle:

Cik sapratu, jūlijā vēl saņemsim pilno summu vecāku pabalstam, bet augustā atvilkšot arī par jūliju, vai tas nozīmē, ka tad nesaņemsim augustā neko?

 

Atbilde:

Vecāku pabalsta saņēmējs, kurš jūlijā strādā (neatrodas bērnas kopšanas atvaļinājumā), jau jūlijā saņems par 50% samazinātu vecāku pabalstu. Pārmaksa par jūliju tiks atrēķināta tikai tad, ja pēc tam atklāsies, ka pabalsta saņēmējs ir strādājis un vienlaikus saņēmis pabalstu pilnā apmērā (proti, ja darba devējs nebūs laikus paziņojis par to, ka šis viņa darbinieks ir bērna kopšanas atvaļinājumā), bet šādos gadījumos, kad konstatēta pārmaksa, ik mēnesi ieturējums nevar pārsniegt 10% no pārmaksātās summas.

 

Jautā māmiņa  Dace Kristapaite:

Ar ko mums jārēķinās, ja pabalstu saņemam pēdējo mēnesi. Pabalstu saņem tētis, kurš strādā? Kas notiek ar pabalstu pēc bērna 1gada vecuma, ja mamma atgriežas darbā?

 

Atbilde:

Ja pēdējais pabalsta saņemšanas mēnesis bija jūnijs, tad pabalsts tika izmaksāts pilnā apmērā; ja jūlijs – tad vecāku pabaksts tiks samazināts par 50%, ja pabalsta saņēmējs (tēvs) strādā un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Vecāku pabalstu maksā tikai līdz bērna 1 gada vecumam. Pēc tam vienam no vecākiem tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (neatkarīgi no strādāšanas fakta).

 

Jautā māmiņa  Ivita Ozoliņa:

Ja tagad manam bērnam ir aizbildnis, līdz manai pilngadībai, jo pagaidām man ir tikai 17 gadi (aizbildnis ir mana mamma, kura ir strādājoša), vai arī tad tiks samazināta bērna nauda un  aprūpes nauda? Vai, kad bērnam paliks gads, stājoties bezdarbniekos es saņemšu arī bezdarbnieka pabalstu?

 

Atbilde:

Jautājumi noformulēti neprecīzi, atliek tikai minēt, kurus pabalstus esat domājusi

Ja aizbildnis (šajā gadījumā – Jūsu māte) saņem vecāku pabalstu un strādā (neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), un arī turpinās strādāt,  tad vecāku pabalsts tiks samazināts par 50%. Vecāku pabalsts tiek maksāts tikai līdz bērna 1 gada vecumam. Pēc bērna 1 gada vecuma tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts.

Iemaksas bezdarba apdrošināšanai valsts veic par personām, kuras saņem vecāku pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu. Ja minēto pabalstu saņem Jūsu māte, nevis Jūs pati, tad viņa arī tiek apdrošināta bezdarbam. Jums attiecīgi nav iemaksu, kas dod tiesības pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu.

 

Jautā tētis Dzintars Kļava:

30.jūnijā bija pēdējā darba diena, šodien reģistrējos NVA. Vai jūlijā saņemšu vecāku pabalstu pilnā apmērā? Ja nē, vai tā neizmaksāto daļu izmaksās augustā?

 

Atbilde:

Ja Jūsu darba devējs būs informējis VID, ka esat atlaists 30. jūnijā, pabalstu arī turpmāk saņemsit 100% apmērā; ja Jūsu darba devējs būs informējis VID, ka esat atlaists kaut vienu dienu vēlāk – 1. jūlijā vai kādā citā jūlija datumā, tad jūlijā Jūs skaitīsieties kā strādājošs, un pabalsta apmērs tiks samazināts par 50%.

 

Jautā māmiņa Rita:

Likumā teikts, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura strādā, bērna kopšanas laikā noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

1) Vai tas nozīme, ka tie 50% tiek ieturēti un pēc 2.maija izmaksās atlikušos 50%? Pēc likuma teksta iznāk, ka šajā laika periodā izmaksā 50% no piešķirtā pabalsta. Bet vai tas sakan ar likuma mērķi?

2) Vai arī tas nozīmē, ka pēc 2010.gada 2.maija strādājošiem vecākiem vispār nemaksās vecāku pabalstu? Vai arī atgriezīsies iepriekšēja kārtība?

 

Atbilde:

Likums paredz, ka pēc 2010.gada 2.maija vecāku pabalsts strādājošiem vecākiem netiks maksāts vispār. To saņems tikai tie vecāki, kas atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādās.

 

Jautā māmiņa Agnese Kronberga:

Man nepieciešams mainīt deklarēto adresi. Plānoju to izdarīt vienlaikus ar mazuļa deklarēšanu - tātad apmēram pirmajā nedēļā pēc mazuļa piedzimšanas. Jautājums - kurā VSAA nodaļā tiks izskatīta mana slimības lapa pēcdzemdību pabalsta pieskirshanai (atbilstosi jaunajai vai vecajai adresei?)?

 

Atbilde:

Nav būtiski, kurā VSAA nodaļā Jūs iesniedzat dokumentus un kur tiek pieņemts lēmums; to var izdarīt jebkurā no 32 VSAA nodaļām. Lai pāatrinātu lēmuma pieņemšanu, iesakām limības lapu iesniegt iepriekšējā dzīves vietā, ja darāt to pirms deklarētās adreses maiņas, un attiecīgi jaunajā dzīves vietā, ja pēc deklarēšanas.

 

Jautā tētis Gatis Baumanis:

Ja esmu pedagogs un man tagad ir atvaļinājums, bet dienu no dienas mūsu ģimenē gaidāms mazulis ( tagad jūlija sākumā). Domājams tagad sakarā ar samazināšanām man izdevīgāk iet no darba prom un ņemt  tā saucamo māmiņu algu, bet JAUTĀJUMS: Kā, ko  un ar kuru datumu man tad rakstīt skolā pieteikumu par atvaļinājumu sakarā ar bērna kopšanu, ja praktiski tagad jau atrodos līdz augustam atvaļinājumā, tad kā labāk darīt, lai nezaudētu aprēķinātos pabalstus?

 

Atbilde:

Vienlaicīgi divus atvaļinājumus darba devējs Jums nevarēs piešķirt. Pēc kārtējā atvaļinājuma izmantošanas varēsit pieprasīt bērna kopšanas atvaļinājumu. Prognozi un aprēķinu ar konkrētiem datumiem varat lūgt VSAA nodaļā.

 

Jautā tētis Aivars:

Ja mana topošā bērna māte ir aizgājusi prom no darba ar pagājušā gada septembri un tagad jūlijā jādzemdē, vai viņai ar kas pienākas par to, ka līdz šim septembrim ir strādājusi n-tos gadus un maksājusi nodokļus, vai viņai var rēķināt ko no maksātajiem nodokļiem, vai var tikai saņemt minimālo pabalstu 50 ls apmērā?

 

Atbilde:

Māte varēs saņemt tos pabalstus, kas nav atkarīgi no sociālajām iemaksām – bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu (ja tēvs nesaņems vecāku pabalstu) un pēc bērna 1 gada vecuma – vecāku pabalstu. Gan maternitātes, gan vecāku pabalsts tiek maksāts tad, ja veiktas sociālās iemaksas. Piem., maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā 100% apmērā no vidējās iemaksu algas, ko aprēķina no sešu mēnešu perioda ienākumiem.

 

Jautā māmiņa Kristīne  Isakova:

Man ir 8 bērni. Es nestrādāju. Kādi man būs pabalsti?

 

Atbilde:

Tā kā nav zināms, kādā vecumā ir Jūsu bērni, varam atbildēt tikai vispārīgi: nestrādājošie vecāki (tie, kas neveic sociālos maksājumus) nevar pretendēt uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem, bet var saņemt valsts pabalstus - bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu.

 

Jautā māmiņa Gunita Kokaine:

Man ir jautājums par 10% ieturējumiem no pabalsta -"Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veic ieturējumus 10 procentu apmērā no katra piešķirtā sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta. "- ko tas nozīmē?

 

Atbilde:

10% ieturējums no kārtējā pabalsta tiek piemērots tikai tādos gadījumos, kad tiek konstatēta kāda pabalsta pārmaksa, un to nepiemēro nekādos citos gadījumos.

 

Jautā māmiņa Sanita:

Kad ir jāraksta iesniegums par pabalsta saņemšanu? Pirms vai pēc dzemdībām?

 

Atbilde:

Kurš pabalsts te ir domāts – maternitātes, vecāku, bērna piedzimšanas vai kāds cits? Maternitātes pabalstu pieprasa pirms, pārējos – pēc dzemdībām.

 

Jautā māmiņa Gundega Matvejeva:

Ja es ar oktobri sāku saņemt vecāku pabalstu, to saņem bērna tēvs (strādājošs vecāks) tagad pabalsts samazinās par 50%,  vai tas nozīmē pēc likuma stāšanās spēkā 2010.g.maijā mums vispār vairs nebūs pabalsts līdz oktobrim(bērna vienam gadam)?

 

Atbilde:

Par bērniem, kas būs dzimuši pēc 2010. gada 2. maija vecāku pabalsts tiks maksāts tikai tam no vecākiem, kurš nestrādās (atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā). Ja Jūs šo pabalstu jau saņemat, tad minētais datums Jums nav saistošs – vecāku pabalsts tiks maksāts līdz bērna 1 gada vecumam; ja to turpinās saņemt bērna tēvs, kurš strādā, sākot ar šā gada 1. jūliju, pabalsts tiks maksāts 50% apmērā.

 

Jautā tētis Gunvaldis Trubiņš:

Vai es saņemšu 50 % no piešķirtā vecāku pabalsta ja esmu strādājošs, bet pabalsts piešķirts jau no jūnija? Bērniņš dzimis aprīlī?

 

Atbilde:

Jā, sākot ar 1. jūliju, strādājošiem vecākiem (kas neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā) pabalsts ir 50% un tas tiks maksāts līdz bērna 1 gada vecumam.

 

Jautā tētis Sergejs Suškovs:

Vai var cilvēks, kurš tagad kļuvis par bezdarbnieku un saņem bezdarbnieka pabalstu, var saņemt vecāku pabalstu septembrī, ja gandrīz visus gadus pirms tam viņš maksāja nodokļus?

 

Atbilde:

Ja cilvēks nav darba attiecībās, viņš diemžēl nevar pretendēt uz vecāku pabalstu, jo to piešķir tikai strādājošiem vecākiem. Nestrādājošiem vecākiem tā vietā tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts.

 

Jautā māmiņa Inese Rasmane:

Ja es uzskaitē stājos februārī  un mazajam jābūt septembrī vai oktobra beigās ,vai man paliek tā pati vecā sistēma, pēc kuras pabalstu saņemšu? Kā īsti aprēķina to naudiņu mazajam?

 

Atbilde:

Kurš pabalsts te ir domāts – vecāku vai maternitātes? Ja maternitātes, tad šī pabalsta saņemšanas nosacījumos izmaiņu nav. Vecāku pabalsts darba attiecībās esošiem un strādājošiem vecākiem tiek maksāts 50% apmērā, nestrādājošiem (kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā) – 100% apmērā. Vecāku pabalsts nestrādājošiem vecākiem (kas nav darba attiecībās) netiek maksāts, viņi tā vietā saņem bērna kopšanas pabalstu.

 

Jautā māmiņa  Alma Smilga:

Ja mazulim ir jādzimst janvārī, un pati esmu bez darba, bet vīrs strādā, kā būs ar pabalstu ja vēlējos, lai bērna pabalstu saņem vīrs? Kas būs pēc 2 maija?

 

Atbilde:

Janvārī dzimuša mazuļa tēvs varēs saņemt vecāku pabalstu, ja būs darba attiecībās; pabalstu viņš saņems 50% apmērā, ja turpinās strādāt, vai arī 100% apmērā, ja būs bērna kopšanas atvaļinājumā. Pabalsts tiks maksāts līdz bērna 1 gada vecumam.

Par bērniem, kas būs dzimuši pēc 2010. gada 2. maija vecāku pabalsts tiks maksāts tikai tam no vecākiem, kurš nestrādās (atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā). Tātad Jums šis datums nav saistošs.

 

Jautā māmiņa Sintija Taube:

Es velētos zināt, ja '"tēta algu" noformē uz "māmiņalgu", tad arī māmiņai to uz pusi samazina?

 

Atbilde:

Vecāku pabalstu var saņemt viens no bērna vecākiem, un kritērijs ir nevis tas, vai tas ir tēvs vai māte, bet gan tas, vai pabalsta pieprasītājs strādā vai nē. Pabalsts attiecīgi būs 100% vai 50% apmērā. [skat. iepriekšējās atbildes].

 

Atbildes sagatavoja Edīte Olupe, VSAA Preses sekretāre

21. Jul 2009, 21:50

Manam delam tagad ir 7 meneshi, es esmu berna kopshanas atvalinajuma(nestradaju), bet julija sanemu tikai pusi no vecaku pabalsta. Kad man bus izmaksata otra dalja no mana vecaku pabalsta?