Jaunieši lūdz Rīgas mēram neapturēt Bērnu tiesību aizsardzības centra darbību

Jaunieši lūdz Rīgas mēram neapturēt Bērnu tiesību aizsardzības centra darbību

13. Jan 2010, 20:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 2.febr., LETA. Vairāki desmiti jauniešu vēstulē Rīgas mēram Jānim Birkam (TB/LNNK) lūguši Bērnu tiesību aizsardzības centru (BTAC) nepievienot Labklājības departamentam, jo šī iestāde pilnībā varot realizēt savas funkcijas tikai neatkarīgā statusā.

Vēstuli parakstījuši 32 jaunieši no Rīgas skolu Bērnu tiesību aizsardzības komisijām, jauniešu kustības "Bērns palīdz bērnam, bērns aizsargā bērnu" un "Lielā Serde".

"Uzskatām, ka šai iestādei ir jābūt neatkarīgai, tā nedrīkst atrasties neviena pakļautībā, tikai tā var realizēt savas funkcijas - būt neatkarīgiem bērnu un jauniešu advokātiem. Esam dziļi satraukti par notiekošo valstī. Vai tiešām bērni mūsu politiķiem neinteresē? Vai tiešām bērnu intereses, viedokļi nevienu neuztrauc, tai skaitā Rīgas domes atsevišķus deputātus," vēstulē raksta jaunieši.

Jaunieši atgādina - pirmsvēlēšanu kampaņu laikā deputāti sola, ka Latvijas valsts prioritāte ir bērni. "Kāpēc bērnus aizmirst tad, kad vajag pildīt savus solījumus? Mēs dzirdam tikai atrunas: nav naudas, valstī krīze. Vai tiešām bērnu likteņi viņiem nerūp? Bet bērni taču ir un paliek mūsu valsts nākotne!" uzsver jaunieši.

Piedaloties skolu Bērnu tiesību aizsardzības komisiju darbā, jaunieši iemācoties aizstāvēt citus bērnus, kuru tiesības ir pārkāptas, vai ir radušās kādas problēmas ģimenē, skolā, sabiedrībā. Tāpat tiek iegūtas zināšanas par savām tiesībām un pienākumiem.

"Šobrīd ar RBTAC reorganizāciju tiek pārkāptas mūsu tiesības iegūt zināšanas, pieredzi, kā palīdzēt sev, savai ģimenei, vienaudžiem un citiem bērniem problēmu risināšanā, kā arī veidot saskarsmi savā starpā. Vēlamies arī turpmāk strādāt skolu Bērnu tiesību aizsardzības komisijās, lai iegūtā pieredze palīdzētu mums un citiem bērniem veidot labāku dzīvi," norādīts vēstulē.

Praksē jaunieši pārliecinājušies, ka arī bērni bieži vien kautrējas par savām problēmām runāt ar vecākiem vai skolotājiem, bet vienaudžiem uzticēties ir vieglāk. Tādēļ arī problēmas varot atrisināt daudz efektīvāk.

Lai nezaudētu kustības "Bērns palīdz bērnam, bērns aizsargā bērnu" jēgu, jaunieši lūdz Birku rast iespēju izskatīt un neapturēt RBTAC darbību, jo tas ir morāls un garīgs atbalsts ģimenēm ar bērniem, kur vienmēr var saņemt kvalitatīvu juridisko palīdzību bez maksas.

LETA jau ziņoja, ka Birks un koalīcijas partneri konceptuāli vienojušies par vairākiem būtiskiem jautājumiem, kas skar domes sistēmas reorganizāciju, tostarp Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības centru nolemts pievienot Rīgas domes Labklājības departamentam.

Birks skaidroja, ka ikvienas Rīgas domes sāktās reorganizācijas mērķis ir sakārtot izplūdušās pašvaldības funkcijas, samazināt administratīvos izdevumus un novērst funkciju dublēšanos. Vienlaikus pieņemto lēmumu dēļ nedrīkstot ciest pilsētnieki kā pašvaldības pakalpojumu saņēmēji.

"Darbam ir jābūt paveiktam pienācīgā kvalitātē un saprātīgos termiņos. Tomēr mans mērķis nav piedalīties spēlē, kurā uzvarēs tas, kurš atlaidīs pēc iespējas vairāk darbiniekus. Ir būtiski, lai pēc reorganizācijas gan Atkarības profilakses centrs, gan Bērnu tiesību aizsardzības centrs turpinātu sāktos darbus, kuru nozīme turpmākajos gados varētu tikai pieaugt," iepriekš uzsvēra Birks.



Mārtiņš Vilemsons 
LETA