Ar šiem trīszīmju numuriem aizstās līdzšinējos numurus "01" un "03", kurus nebija iespējams sazvanīt no mobilajiem tālruņiem. Kā norāda grozījumu izstrādātājs Iekšlietu ministrija, jaunākās paaudzes mobilie tālruņi neatpazīst divciparu tālruņa kodus, līdz ar to iedzīvotājiem ir liegts sazināties tieši ar Valsts policiju vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, izmantojot mobilos telefonus.

 

Paralēli šiem jaunajiem numuriem turpinās darboties arī vienotais ārkārtas situāciju tālrunis 112, ar kura palīdzību iespējams sazināties ar visiem ārkārtas dienestiem.

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMP) vadītājs Semjons Štrihs uzsver, ka dienests ir gandarīts par Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas aktīvo rīcību un valdības izlēmību šī jautājuma risināšanā, jo par to iepriekš runāts jau vairākus gadus, portālu "Delfi" informēja NMP dienesta komunikācijas speciāliste Laura Bundule. Tiešā trīsciparu numura piešķiršana neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai nodrošinās operatīvāku brigāžu mediķu ierašanos izsaukuma vietā un palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem veselībai un dzīvībai kritiskās situācijās.

 

Tāpat NMP dienests atgādina iedzīvotājiem, ka ātrā palīdzība jāizsauc gadījumos, kad pēkšņi pasliktinās veselības stāvoklis.