Inficēta aptuveni desmitā daļa mežā atrasto ērču

Inficēta aptuveni desmitā daļa mežā atrasto ērču

16. Nov 2009, 12:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 29.apr., LETA. No Valsts infektoloģijas centrā līdz šim pārbaudītajām 130 ērcēm inficētas ir bijušas 14, aģentūru LETA informēja centra direktore Baiba Rozentāle.

Līdz 28.aprīlim Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārstāvji Valts infektoloģijas centram laboratoriskajām pārbaudēm ir atveduši 100 ērces, bet cilvēki ir atveduši vēl 30 ērces.

Kā ziņots, šogad Latvijā ir vērojama īpaši augsta ērču aktivitāte - epidemiologu pārraudzītajā teritorijā Liepājas, Saldus, Tukuma un Jelgavas rajonā konstatēts, ka uz vienu kvadrātkilometru ir no 30 līdz 100 ērcēm.

Pagājušajā nedēļā SVA epidemiologi bija devušies četros izbraukumos - uz Liepājas, Saldus, Tukuma un Jelgavas rajoniem, kopumā savācot 990 ērces, tostarp arī nimfas jeb mazās ērces. Vislielākā ērču aktivitāte novērota Tukuma un Jelgavas rajonā.

Jau ziņots, ka vakcinēties pret ērču encefalītu var jebkurā laikā, arī tagad, tikai jāatceras, ka imunitāte pret encefalītu veidojas pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas. 120 pagastos dzīvojošiem bērniem vecumā no viena līdz 17 gadiem ir pieejama bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu. Valsts finansēta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiek teritorijās, kur ir reģistrēta visaugstākā saslimstība.

Kā ziņots, siltās ziemas dēļ ērces šogad pamodušās agrāk un SVA speciālisti sešas ērces salasīja jau monitoringa laikā februārī.

SVA speciālisti prognozē, ka šogad varētu būt vairāk ērču nekā citus gadus, jo šogad bijusi silta ziema, līdz ar to ērces nebūs izsalušas.

Signe Sproģe
LETA