Iepazīstam Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolas speciālistus- vecmāte Baiba Zelka

Iepazīstam Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolas speciālistus- vecmāte Baiba Zelka

19. Oct 2010, 20:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā mācības mēnesī uzsāk vairākas jaunas grupas, kas iegūs gan vērtīgas zināšanas, gan zīmogu mātes pasē, kā arī vērtīgas dāvanas. Tomēr ne mazāka ir personības loma, kas vada šos kursus. Vecmāte Baiba Zelka stāsta par sagatavošanos dzemdībām.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

Kā labāk sagatavoties dzemdībām?

 

Gatavošanās nesākās tajā brīdī, kad sieviete kļūst par grūtnieci. Es uzskatu, ka gatavošanās sākās tajā brīdī, kad meitene vēl ir pavisam maziņa un sāk apzināties, ka kādreiz viņai būs bērniņš, kad viņa izaugs liela. Ja šajā laikā līdz grūtniecības iestāšanās brīdim visapkārt ir sievietes, kuras dalās tikai ar negatīvo pieredzi par dzemdībām, stāsta, cik šis process ir šausmīgs un grūts, tad, lai cik to neņemtu galvā, tomēr grūtniecības laikā šie stāsti apziņā atkal uzpeld. Šo informāciju, kaut gan tas ir ļoti grūti, vajag censties stumt no sevis prom.

 

Ļoti svarīgi ir sev sastādīt ne tikai ideālo dzemdību plānu, bet arī uztaisīt rezerves variantu, kā būs tad, ja nebūs tā, kā sieviete būs iedomājusies. Piemēram, kas jādara, ja būs ķeizargrieziens, ja nu kaut kas gadās ar mazuli, vai pašu.

 

Gatavošanās procesā svarīgi ir atcerēties, ka viss, kas dzīvē ir izslimots, pusaudžu gadu staigāšana ar „plikiem vēderiem”, smēķēšana un citi netikumi var „uzpeldēt” grūtniecības un dzemdību procesā. Gan iekaisumi, gan visi lauztie kauli šajā laika posmā par sevi atgādinās. Es strādāju arī Dzemdību nama intensīvās terapijas nodaļā, redzu, ka nāk mammas, kuras saka, ka grūtniecība bijusi ideāla, dzemdības arī, bet ar bērniņa veselību ir problēmas. Tad tiek uzdoti jautājumi: kāpēc?, bet māmiņas aizmirst, meklējot atbildes, atskatīties, kas tad ir izslimots iepriekš.

 

Ideālais variants, kā gatavties, protams, ir iet uz kursiem, satikties ar tādiem pašiem „punčukiem”, kā pati jaunā māmiņa. Pat ja nav iespējas doties uz kursiem, vai satikties ar citām grūtniecēm, tad būtu šo deviņu mēnešu laikā jāpalasa grāmatas par dzemdībām.

 

Noteikti ieteiktu neklusēt mammām par savu veselību problēmām, kārtīgi pārdomāt par izslimoto, par hroniskajām slimībām un izstāstīt ginekologam!

 

Atceries: Sievietes saudzēšana nesākas ar grūtniecības iestāšanos, bet gan ar pusaudžu vecumu!

Kas būtu jāzina par dzemdību norisi?

Ja vecmāte vai ārsts lūdz dzemdību laikā pamēģināt kādu pozu vai metodi, tad jāpacenšas un jāpamēģina, jo iespējams, ka tā būs vieglāk. Nav neviens ārsts vai vecmāte, kura ieteiks kaut ko, lai sievietei būtu sliktāk. Noteikti ir jāuzdod jautājumi nekautrējoties, kā arī jāuzklausa ieteikumi. Nevajadzētu gulēt gultā, vai ierauties kaktā, no tā labāk nepaliks. Ja daudz kas ir izmēģināts, bet vieglāk nepaliek, tad jāmeklē cits risinājums. Dzemdību procesā bieži vien mammas atceras, ka viņām ir slikti un sāp, bet, ka bēbītim ir tikpat slikti un, ka viņš sēž šaurā un tumšā vietā, mammu tikai jūtot, to bieži aizmirst. Bērniņa sajūtu var noteikt, tikai pēc sairds tonīšiem, katra kontrakcija bēbītim arī ir sāpīga, tā sit pa dupsi, ar galviņu jālaužas cauri šauram, šauram tunelītim, un nevar zināt, kad tas beigsies, ja to māmiņa saprot, un izprot, ka strādā abi, tad arī māmiņai ir vieglāk saņemties.

 

Ja savādāk nesanāk, tad labāk, lai mamma dusmojas ar vecmāti, bet ar šīm dusmām palīdz bērniņam piedzimt. Jāatceras arī, ka dzemdības nav bezgalīgas, tās beigsies un jāsakoncentrējas šim procesam, kaut arī sāp, nāk virsū ģīboņi vai nelabumi.

 

Kas jāņem vērā pēcdzemdību periodā?

 

Pēcdzemdību periodā nebūtu vēlami ļoti daudz ciemiņu. Protams, ja sieviete ir konkrēti pateikusi, ka, labāk lai visi ciemiņi nāk uz medicīnas iestādi, bet mājās nevienu nevēlas redzēt, tad tas ir jārespektē, vai arī tieši otrādāk - lūgusi, lai slimnīcā viņu netraucē, bet mājās var nākt kaut rindā. Tomēr visām ciemošanās reizēm jābūt saskaņotām ar mammu.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

1

7 iemesli, kāpēc apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā

Priekšrocības apmeklējot dzemdību sagatavošanas kursus

Speciālisti sagatavo topošos vecākus dzemdībām

Topošo vecāku skolā 8.izlaidums

Intervija ar vecmāti Signi Iršu

 

Cik maksā? - 15 lati (katra nodarbība) no pāra; 10 lati (katra nodarbība), ja apmeklē viens

Nodarbības sākums: Nodarbības ilgst no plkst.18:00 līdz 20:00, sestdienās- no plkst.12:00 līdz 14:00!

 

Kursi notiek Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1 gan mājīgā studijā, gan jaunajās telpās trīs stāvus zemāk!

Dāvanas kursu beidzējiem

Topošie vecāki 4 nedēļu laikā saņems arī dažādas dāvanas vairāk kā 60Ls vērtībā.

 

Māmiņu Klubu Baltijas valstīs atbalsta autiņbiksītes HUGGIES®!

 

5

 

Kursus atbalsta:

 

 

6
1

 

1