Ģimenēm ar bērniem Rīgā jājūtas droši

Ģimenēm ar bērniem Rīgā jājūtas droši

14. Mar 2011, 15:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas Bāriņtiesa šā gada četros mēnešos no ģimenēm ir izņēmusi jau 56 bērnus (28 bērni vecumā līdz pieciem gadiem, desmit - no pieciem līdz desmit gadiem, 18 - no 11 līdz 18 gadiem).

 

45 no ģimenēm izņemtie bērni ievietoti bērnu namā (pirms ievietošanas bērnu namā vienmēr līdz sešiem mēnešiem pavada krīzes centrā), viens - audžuģimenē, divi - aizbildņa ģimenē, bet astoņos gadījumos Bāriņtiesa vecākiem ir atjaunojusi aprūpes tiesības.



Bāriņtiesas sēdēs 49 vecākiem (17 tēviem un 32 mātēm) ir atņemtas bērnu aprūpes tiesības, no pienākumu pildīšanas atcelti četri aizbildņi, bet vēl sešiem vecākiem atjaunotas aprūpes tiesības.


Atbilstoši likumam, ja atklājas, ka bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos, vai arī bērna turpmāka atrašanās ģimenē var apdraudēt viņa pilnvērtīgu attīstību, bāriņtiesas darbinieks vienpersoniski pieņem lēmumu par bērna vecāku aprūpes tiesību atņemšanu un nogādā bērnu drošā vidē. Tā varētu būt ārstniecības iestāde, krīzes centrs, rehabilitācijas iestāde, audžuģimene, otrs vecāks, kas bērnu neapdraud, vecvecāks, kas vēlas nekavējoši uzņemties rūpes par nepilngadīgo.



Vienpersonisku lēmumu pieņem mutvārdos un 24 stundu laikā noformē rakstiski. 15 dienu laikā bāriņtiesa sasauc sēdi, lai, izvērtējot sociālā dienesta, mediķu, policijas un citu iesaistīto institūciju un pašu vecāku viedokļus, lemtu par iespēju vecākiem atjaunot aprūpes tiesības. Ja vecāki nav novērsuši iemeslus, kuru dēļ bērns tika no ģimenes izņemt, aprūpes tiesības netiek atjaunotas un nepilngadīgais turpina atrasties drošā vidē. Ar vienpersonisku lēmumu, ja bērns ir apdraudēts, viņš tiek izņemts arī no audžuģimenes vai aizbildņa ģimenes.



Informāciju par bērnu aprūpes pārkāpumiem bāriņtiesas darbinieki konstatē gan paši, veicot ģimeņu pārbaudes, gan saņemot ziņas no sociālā dienesta, šādu riska ģimeņu kaimiņiem vai radiniekiem, no skolas pedagogiem vai medicīnas darbiniekiem.



Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs norāda uz nepatīkamu dinamiku: 2007.gadā Rīgas Bāriņtiesas darbinieki pieņēma 55 vienpersoniskus lēmumus, 2008. un 2009.gadā attiecīgi 73 un 64, bet 2010.gada pirmajos četros mēnešos pieņemti jau 40 šādi lēmumi.

 

Rīgas dome