Esi manīga: neuzķeries uz viltus ekoproduktiem

Esi manīga: neuzķeries uz viltus ekoproduktiem

27. Sep 2011, 23:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās daudzi ražotāji izmanto sabiedrības aktīvo vēlmi iegādāties tieši bioloģiski ražotus produktus, tādēļ nereti izmanto viltus trikus, lai radītu iespaidu, ka arī viņa produkts ir ekoloģisks. Lai viltīgajiem mārketinga gājieniem neuzķertos, Liene Brizga – Kalniņa no Dabas dobes skaidro, kā atpazīt ekoproduktu.


 

Uz ekoprodukta iepakojuma noteikti jābūt marķējumam, kurā norādīts „Bioloģiskā lauksaimniecība“ vai “Pārejas periodā uz bioloģisko lauksaimniecību”. Jābūt norādītai arī kontrolējošai institūcijai: LV – EQ vai LV – STC. Bažu vai šaubu gadījumā patērētājs var griezties kontroli veikušajā iestādē.

 

Tie uzņēmumi, kuri ir izgājuši kontroli, savus produktus var marķēt ar Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības zīmolu: apaļš zaļš logo ar Eiropas Savienības zvaigznītēm un uzrakstu “Bioloģiskā lauksaimniecība”. Ekoproduktus var atpazīt arī pēc preču zīmes „Latvijas ekoprodukts” (dzeltens pakaviņš ar zaļu āboliņa lapu), ar kuru tiek marķēti Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas biedru ražoti produkti.

 

Dabas Dobes mājas lapā ir iespējams iepazīties ar piedāvāto produktu aprakstu, kurā minēts produkta ražotājs, pārtikas aprites uzņēmuma sertifikāta numurs (tas liecina, ka zemnieku saimniecība ir reģistrējusies Pārtikas un veterinārajā dienestā), bioloģiskā sertifikāta numurs un sertifikācijas iestāde. Šis viss tiek darīts ar mērķi, lai patērētāji var pārliecināties, ka Dabas Dobes piedāvātie produkti ir, tā teikt, produkti ar papīriem. Bet svarīgākais un galvenais - lai Dabas Dobes klienti var izdarīt pārdomātu un gudru izvēli par labu veselīgiem, tīriem un dabiskiem pārtikas produktiem. Izvēle par labu ekoproduktiem veicinās gan paša ēdāja, gan Latvijas lauku attīrīšanos un atjaunošanos.

 

„Turklāt, ja iegādājies pārtiku, kura tiek pārdota kā bioloģiska, katram pircējam ir tiesības pārbaudīt sertifikātu. Pārdevējam ir pienākums to uzrādīt. Vajag vaicāt arī par to, kāds ir produkta sastāvs, kā tas audzēts, ko nozīmē tā vai cita sastāvdaļa kosmētikā. Un noteikti jāuzticas sev – pārtiku pasmaržojot un aplūkojot, kā tā izskatās. Bioloģiskais ābols nekad nebūs perfekts un ievaskots, un burkāni nebūs visi vienādi,“ uzsver Liene Brizga – Kalniņa.

 

Vairāk informācijas www.dabasdobe.lv

 


Dabas Dobe sākās 2007. gadā, piedāvājot vēl nebijuši pakalpojumu – bioloģisku produktu piegādi uz mājām. Šobrīd Dabas Dobe ved daudziem simtiem klientu uz mājām visplašāko ekoproduktu klāstu – bioloģiskos dārzeņus, svaigus piena produktus, gaļu, tēju, kafiju un kārumus, kosmētiku un tīrīšanas līdzekļus - visu, kas nepieciešams zaļai un videi draudzīgai dzīvošanai.

 

Kā iepirkties Dabas Dobē? Pavisam vienkārši – mājaslapā www.dabasdobe.lv sadaļā Bode izvēlaties visu vajadzīgo, un nākamajā dienā mēs to aizvedīsim uz norādīto adresi.

 

Sekojiet Dabas Dobes jaunumiem www.dabasdobe.lv un Twitter.com/DabasDobe!