Eksperti: Uzturā vairāk jālieto augļi un dārzeņi; veselīga uztura paradums jāmāca jau bērnībā

Eksperti: Uzturā vairāk jālieto augļi un dārzeņi; veselīga uztura paradums jāmāca jau bērnībā

25. Aug 2011, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti strauji pieaug bērnu ar lieko svaru skaits, aktuāla bērniem kļūst arī saslimšana ar otrā tipa diabētu, kas ir novēršams, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, šodien preses konferencē par veselīga uztura veicināšanas kampaņu "Ēdīsim dārzeņus un augļus piecas reizes dienā!" pastāstīja pediatre un endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne.

 

 

Viņa uzskata, ka bērniem jau no mazotnes jāmāca ēst augļus un dārzeņus, jo vēlāk to izdarīt un mainīt ēšanas paradumus būs ļoti grūti, tāpat arī pieaugušajiem būtu jāēd vairāk augļu un dārzeņu. 

 

Savukārt pediatre Daira Brenča uzskata, ka šī kampaņa ir nepieciešama, jo kļūdas bērnu ēdināšanā galvenokārt rodas informācijas trūkuma dēļ.

 

Arī "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka uzsvēra, ka svarīgi jau no mazotnes pieradināt bērnus pie veselīga uztura, tomēr pēc pētījumu rezultātiem secināts, ka uzturā ģimenēs nepietiekami tiek lietoti augļi un dārzeņi. Tāpēc kampaņā "Ēdīsim dārzeņus un augļus piecas reizes dienā!" plānots iesaistīt arī vecākus, kas varēs piedalīties konkursos par to, kā visatraktīvāk pasniegt svaigus augļus un dārzeņus bērniem, kā arī saņemt bezmaksas konsultācijas semināros.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) pauda nostāju, ka ir jātiecas uz to, lai Latvijā dzīves ilgums būtu tāds kā vidēji Eiropas Savienībā (ES), ko var sekmēt ar veselīgu dzīvesveidu, bet tikai 23% Latvijas skolēnu ikdienā uzturā lieto augļus un dārzeņus, kas nav pietiekami, turklāt pamati veselīgam mūžam sākas bērnībā. Lietojot dārzeņus un augļus uzturā piecas reizes dienā, neveselīgas izvēles automātiski samazināsies, līdz ar to samazinātos saslimstība arī ar diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, kā arī aptaukošanos, sacīja ministrs.

 

Bārzdiņš uzskata, ka kampaņa "Ēdīsim dārzeņus un augļus piecas reizes dienā!" ir vienkārša, saprotama un uzrunājoša, turklāt tā ir iespēja Latvijas pārtikas ražotājiem un tirgotājiem padarīt šos produktus pievilcīgākus patērētājiem.

 

Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Armands Krauze pastāstīja, ka šajā mācību gadā ZM rosinās bezmaksas augļus un dārzeņus izdalīt skolēniem no 1.klases līdz 9.klasei, nevis 6.klasei, kā tas bija iepriekšējā mācību gadā, tādējādi skolēniem izdalīto porciju skaits varētu palielināties divas reizes.

 

Savukārt Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis sacīja, ka ar šo kampaņu vēlas panākt arī to, lai nacionālā radio un televīzija "kaut mazu brīdi veltītu sabiedrības veselības jautājumiem". Šogad kampaņai "izmisīgi tika piesaistīti līdzekļi", lai pārraidītu reklāmas klipus televīzijā un radio. Tāpat Apinis vēlētos panākt, lai skolās būtu veselības mācība.

 

Arī Salaka sacīja, ka šī kampaņa ir tikai sākums, un pauda cerību, ka tā turpināsies arī citos gados.

 

Kampaņas laikā ir paredzēti dažādi iedzīvotāju informēšanas pasākumi – izglītojošas publikācijas un raidījumi masu medijos, izglītojoši pasākumi bērnu vecākiem, dažāda veida diskusijas un apaļie galdi, reklāmas klipi un džingli, kuru galvenais mērķis ir popularizēt dārzeņu un augļu regulāru lietošanu uzturā. Kampaņas laikā ''Māmiņu klubs'' īstenos un prezentēs pētījuma rezultātus par vecāku zināšanām attiecībā uz dārzeņu un augļu lietošanas uzturā nepieciešamību.

 

Kampaņu īsteno LĀB sadarbībā ar "Māmiņu klubu", Veselības ministriju un ZM. Kampaņu atbalsta virkne masu mediju, un kampaņas īstenošanā uz brīvprātības principiem ir iesaistījušies dažādi eksperti, kas kampaņas laikā rīkotajos pasākumos informēs interesentus par dārzeņu un augļu lietošanas pozitīvo iespaidu uz veselību un saslimšanas risku mazināšanu.

Alina Lastovska

LETA

 

Lasi vairāk par kampaņu šeit!