Ekskluzīvi! Intervija ar Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolas nodarbību vadītāju vecmāti Signi Iršu!

05. Aug 2010, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

3. decembrī Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolā kursus sāk lasīt vecmāte Signe Irša. Aicinājām viņu uz interviju, lai uzzinātu, ar kādām sajūtām viņa gaida kursus un ko viņa iesaka topošajiem vecākiem!

 

Jūs 3. decembrī sāksies vadīt Topošo vecāku skolas nodarbības. Ar kādām sajūtām jūs gaidāt šos kursus?

 

Kā vienmēr tas ir mazliet satraucoši. Lai gan es arī iepriekš esmu vadījusi kursus, kas sagatavo dzemdībām, visbiežāk tās ir bijušas individuālas konsultācijas vai maksimums 4 pāri vienā reizē.

 

Katra auditorija ir savādāka un divreiz vienu un to pašu pastāstīt tāpat nevar, tāpēc cenšos īpaši neuztraukties.

 

Vai esat jau apsvērusi, kādiem jautājumiem kursos pievērsīsiet vairāk uzmanības? Vai ir kādi jautājumi, par kuriem ikdienā nodomājat – jā, topošajiem vecākiem šajā jautājumā ir aizspriedumi vai mīti?

 

Vecāki pēdējā laikā ir lasījuši daudz un dažādu literatūru un ieguvuši dažādu informāciju. Un kopumā es varu izšķirt 2 vecāku grupas – tiem, kas ir ieguvuši informāciju akadēmiskā ceļā un zina, kā vajadzētu būt, un otra grupa, kuri informāciju ieguvuši no draugiem, radiem paziņām, no interneta. Bieži vien tā ir tikai kādu citu pieredze, bet ne viņu, kas reizēm liek satraukties nevietā.

 

Par ko es centīšos runāt vairāk arī kursos ir nevis par dzemdību procesu kā tādu, kā tas notiek stundu pa stundai un kas mainās anatomiski un fizioloģiski, bet par to, kā šajā situācijā pašiem rīkoties un kā šīs dzemdības sagaidīt ar prieku, nevis kā šausmīgāko dienu dzīvē.

 

Stāstīšu arī par psihoemocionālo pusi, ko var sagaidīt topošais tētis no topošās māmiņas emocijām, ka tas ir jāpieņem un jāatbalsta māmiņa, kā arī kā sieviete pati var sevi motivēt uzreiz neskriet pēc kādas medikamentozas palīdzības, lai to atvieglotu. Protams, ka katram situācija ir savādāka un ikvienam tas ir liels notikums.

 

Kas topošai māmiņai būtu jāzina, gatavojoties dzemdībām? Kā vislabāk tām sagatavoties?

 

Katrai topošai māmiņai un dzemdētājai vajadzētu noskaņoties daudzmaz reālistiski. Viena, kura saka, ka viņai nesāpēja, droši vien šī motivācija kontrakciju sāpēm bija savādāka un arī izjūtas savādākas, jo dzemdību sāpes nevar salīdzināt ne ar kādām citām sāpēm- ne ar zobu sāpēm, ne ar galvas sāpēm. Jā, ir bijuši gadījumi, kad māmiņas dzemdību sāpes salīdzina ar mēnešreižu sāpēm un saka, ka vismaz dzemdību sāpju gadījumā ir kāds mērķis, kāpēc tās ir.

 

Nereti ir tā, ja topošā māmiņa noskaņojas, ka viņa būs tā brašā, kurai nesāpēs, jo dzemdības ir fizioloģisks process un kas tad tur ko sāpēt, tad nereti sanāk vilties, jo sāp. Tad māmiņa saka: „Es negaidīju, ka tā sāpe būs tik sāpīga.”

 

Noskaņoties vajadzētu arī uz pietiekoši ilgu darba dienu vai darba nakti, jo šie stāsti, ka mana mamma, mana draudzene piedzemdēja stundas laikā, ir ļoti relatīvs un subjektīvs piedzīvojums. Ja arī šai tuvajai draudzenei bija pirms dzemdībām divas dienas vieglas sāpes, kas beidzās ar ātrām dzemdībām, tas nenozīmē, ka arī Tev tā būs. Svarīgs lielums ir arī sāpju slieksnis katrai sievietei un emocionālā bāze, jo reizēm ir tā, ka nevar un nevar sagaidīt bērniņu un tad ikviena viltus kontrakcija tiek uzskatīta par īsto un sanāk dzīvot ar lielu spriedzi.

 

 

Kāda loma ir partnerim bērniņa gaidīšanas laikā? Vai Jūs ieteiktu arī partnerus ņemt līdzi uz Topošo Vecāku skolas nodarbībām?

 

Modes lieta, ka partneri tiek ņemti uz dzemdībām, ir lielā mērā pārgājusi un tas ir kļuvis par reālu atbalsta sistēmu un apzināti pieņemtiem lēmumiem. Tomēr ir arī joprojām saskarsme ar topošajiem vecākiem, kur mamma vai tētis uzspiedis mazliet savu gribu- „Kā, tas ir arī mans bērns! Es arī gribu piedalīties!” vai „Tas ir arī Tavs bērns! Tev arī ir jāpiedalās dzemdībās!” Tam noteikti ir jābūt pāra kopīgam lēmumam.

 

Es uzskatu, ka šī jautājuma dēļ – piedalīties vai nepiedalīties dzemdību sagatavošanas kursos – ir vērts apmeklēt kursos divatā. Tad topošie vecāki, ka ir arī citi pāri, ka viņi nav vienīgie, ka arī citi ir apmulsuši vai sajūsmināti šādā situācijā. Topošais tētis šajās nodarbībās viņš saprot, ka viņam dzemdību sāpes nav jāpārcieš tīri fiziski, bet svarīgs ir klātbūtnes efekts. Viņš ir klāt, kad sieva nejūtas labi; sieva daudz brīvāk var ļauties dzemdībām, nevis domāt par to, ka viņai nav līdzās cilvēks, kurš varētu viņu atbalstīt, iedot padzerties vai vienkārši paturēt roku. Tātad drošības sajūta ir neatsverama. Reizēm nevajag neko lielu domāt un darīt.

Arī dzemdību process veiksmīgāk virzās uz priekšu, ja partneris saka uzmundrinošus vārdus dzemdētājai, ko zina tikai viņš.

 

Arī fiziski tētis var darboties dzemdību laikā, veicot muguras vai krustu masāžu, atbalstot topošo māmiņu, kad viņa šūpojas uz bumbas un esot kopā ar māmiņu, kad emocijas ir pašā kalngalā.

 

Kāds būtu Jūsu novēlējums topošajiem vecākiem?

 

Esiet reālistiski, paļaujieties uz savu pieredzi un veidojiet to pozitīvu! Labi ir uzklausīt un lasīt citu pieredzi, bet topošo vecāku pieredze būs tad, kad viņu mazulis būs nācis pasaulē.

 


PIESAKIES ARĪ TU TOPOŠO VECĀKU SKOLAS NODARBĪBĀM!

Tas ir 4 lekciju cikls (4 X 2 h) , kas palīdz sagatavoties dzemdībām un jaundzimušā aprūpei.

1.lekcija - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle.

2.lekcija - Krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi.

3.lekcija - Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām. 

4.lekcija - Dzemdības, pozas, palīglīdzekļi, atsāpināšana.

Cena: 1 nodarbības cena 15Ls (cikla cena- 60Ls)

Nodarbības notiek Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

Brīvas vietas grupā decembrī, piesakies, aizpildot anketu vai zvanot pa tālr.: 67350750

 

Māmiņu Klubu Baltijas valstīs atbalsta autiņbiksītes HUGGIES®!

 

5

Kursus atabalsta:

 

6

 

1

 

23. Nov 2009, 20:17

Par Signi var droši teikt - augstas klases mediķis un ārkārtīgi sirsnīgs cilvēks. Esmu ļoti pateicīga un laimīga ka manas dzemdības pieņēma Signe 😀 Un noteikti iesaku apmeklēt šīs lekcijas. Nepalaidiet šādu iespēju garām 😀