EKSKLUZĪVI! Dienasgrāmata par Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolu!

EKSKLUZĪVI! Dienasgrāmata par Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolu!

16. Dec 2010, 14:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

15.martā topošā māmiņa Viktorija sāka apmeklēt Māmiņu Kluba Topošo Vecāku skolu, kas viņu un vīru sagatavos dzemdībām. Kopā pavisam ir četras lekcijas un pēc katras no tām Viktorija rakstīs dienasgrāmatu. Seko līdzi viņas blogam!

{smallpic:1}

Viktorija ar vīru

Kā jau vairums vecāku, kas savu mazuli vēlas sagaidīt kopā un būt par visu informēti, mēs ar vīru jau kādu laiku pētījām iespējas apmeklēt  topošo vecāku sagatavošanas kursus. Tā kā bijām lasījuši ļoti daudz labas atsauksmes par „Māmiņu kluba” vecāku skolu un arī kursu apmeklēšanas laiki atbilda mūsu dzīves režīmam, nolēmam doties turp. Tā nu 15. martā pulksten 18.00 Vīlandes ielā 1 notika mūsu pirmā nodarbība. Mēs bijām pieteikušies jau ļoti laicīgi, bet patiesībā liela steiga nav nepieciešama, jo kursi notiek regulāri un nepieciešamības gadījumā tiek veidotas aizvien jaunas grupiņas — vietas pietiek visiem.


Viena lieta, kas mūs nedaudz apbēdināja, bija piekļūšana „Māmiņu kluba” telpām ar auto, jo nekur tuvumā mums neizdevās atrast bezmaksas autostāvvietu. Atstājām auto maksas stāvvietā. Tātad, ja dosieties uz nodarbībām ar auto, rēķinieties vismaz ar 3 Ls par maksas autostāvvietu. Protams, vienmēr var braukt arī ar sabiedrisko transportu. Toties „Mamiņu klubs” atrodas ļoti jaukā un klusā vietā Rīgas centrā.

{smallpic:2}

{smallpic:3}

Mūsu pirmā nodarbība notika plašās un omulīgās telpās ar ērtiem krēsliem. Varējām izmantot pat krāsainus spilvenus, kurus ērtības labad var pabāzt zem muguras, lai būtu vieglāk nosēdēt. Mūs sagaidīja ļoti jauka meitene, kas uzreiz piedāvāja nobaudīt tēju vai kafiju ar cepumiem, kamēr mēs gaidījām pārējos pārus un nodarbības sākumu. Jutāmies, kā gaidīti ciemiņi. Turpat pirms lekcijas varējām arī norēķināties par kursu apmeklēšanu. Ļoti patīkami, ka pretī tika izsniegts čeks.

 

Kopā mēs bijām 15 cilvēki, 7 pāri un viena jauka māmiņa šoreiz bez partnera. Vērojot parējos pārus, varam droši atzīt, ka nav neglītu grūtnieču. Grūtniecība visas māmiņas padara jaukas un plaukstošas kā pavasara puķes. Tēvi gan izskatījās nedaudz apmulsuši, bet tas ir saprotams, jo, kā teica vecmāte, arī viņi ir „grūtnieki” un dzīvo tam visam līdzi.

{smallpic:5}

Kad visi bija ieradušies, sākās mūsu nodarbību pirmā lekcija pa tēmu Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle”, kuru vadīja jaukā Rīgas dzemdību nama 7. nodaļas vecmāte Baiba Zelka. Baiba jau pašā sākumā brīdināja, ka runās atklāti un stāstīs lietas, kas varbūt ne vienmēr šķitīs priecīgas, bet tas viss tikai tāpēc, lai mēs būtu labi sagatavoti grūtniecības laikā. Vecmāte visu stāstīja godīgi un atklāti, minot daudz faktus un gadījumus no dzīves, kas māmiņām lika nopietni pārdomāt, vai grūtniecības laikā mēs rūpīgi sekojam visam līdzi.

 

Lekcijas laikā tika stāstīs gan par to, kādām ir jābūt vizītēm pie ārsta, kam ārstam ir jaseko līdzi un kādas analīzes jāveic. Tika apspriestas arī biežākās grūtnieču problēmas — tūskas, vēnu problēms, svara izmaiņas, sāpes mugurā, zobu kaites, elpas trūkums utt. Dzirdējām arī par to, cik svarīgi ir ievērot saprātīgumu ēšanā, jo māmiņai nav „jāēd par diviem” — ja dikti gribas apēst veselu torti, tad labāk to sadalīt mazos gabaliņos un apēst pakāpeniski nevis visu uzreiz. Protams, runājām ne tikai par problēmām, bet arī par daudz ko jauku — kā mazulis jūtas, ko viņš redz un dzird, cik bieži guļ (tikai 40 minūtes diennaktī!) un daudzām citām jaukām lietām.

 

{smallpic:4}

Protams, par daudzām tēmām, ko dzirdējām, var izlasīt Internetā un grāmatās, bet atšķirība bija tā, ka nodarbībā tika minētas konkrētas lietas un izskaidrojumi, kurus var saņemt, tikai tieši jautājot speciālistam. Uzzinājām arī daudz ko tādu, par ko iepriekš nebijām dzirdējuši. Arī topošie tēti, kas ne vienmēr var veltīt ļoti daudz laika, lai lasītu grāmatas un žurnālus par grūtniecību, varēja iegūt daudz vērtīgu zināšanu bez liekas informācijas.

 

Vecmāte pastāstīja, kas ir dzemdību plāns un cik svarīgi ir jau laicīgi par to domāt. Tika daudz runāts arī par mums aktuālo tēmu — slēgt vai neslēgt līgumu ar vecmāti un ko tas sevī  ietver. Varējām uzzināt arī vairāk par dzemdību iespējam un vietām Rīgā. Protams, visvairāk Baiba runāja par Dzemdību nama nodaļām, jo viņa pati tur strādā. Viņa sīki izstāstīja, kādas nodaļas Dzemdību namā ir un ar ko tās atšķiras.

 

Paredzētais nodarbības ilgums bija divas stundas, bet tā ieilga līdz divarpus stundām, jo informācijas bija ļoti daudz. Vecmāte runāja diezgan raiti. Varbūt runas laikā nedaudz pietrūka brīžu, kad mēs varētu uzdot jautājumus, taču katrs, kas to vēlējās, varēja visus interesējošos jautājumus noskaidrot beigās vai arī personīgi kafijas pauzes laikā.

 

Kopumā abi ar vīru varam teikt, ka  pirmā nodarbība bija ļoti noderīga un mums abiem patika. Guvām daudz vērtīgas informācijas. Daudzi jautājumi, kas pirms tam vēl nebija līdz galam skaidri, tagad „salikās pa plauktiņiem”. Sākums bija ļoti patīkams, un mēs ar nepacietību gaidām jau nākamo nedēļu, kad dosimies uz otro nodarbību „Māmiņu klubā”. Par to pastāstīšu nākamreiz.

 

Viktorija

 

Ja arī Tu gaidi pasaulē ierodamies savu mazuli, piesakies uz Topošo Vecāku skolu Māmiņu Klubā!