Donoru diena Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā

Donoru diena Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā

29. Dec 2009, 11:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

8. septembrī plkst.12.00 slimnīcas teritorijā ieripos Valsts Asins donoru centra autobusiņš. Slimnīcas personāls – māsiņas, ārsti, administrācija un atbalsta personāls līdz plkst. 16.00 nodos asinis.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca 2007.gadā no Valsts Asins donoru centra ir saņēmusi 1247 devas Eritrocitu masas, 903 devas Trombocitu masas, 315 devas svaigi saldētas plazmas un 629 devas Albumina. Lai iegūtu šādu daudzumu asins pagatavojumu, asinis ir jānodod apmēram 5000 donoru.

2007.gadā 120 Bērnu slimnīcā ārstēto pacientu piederīgie un 2006. gadā 319 pacientu piederīgie ir ziedojuši asinis Valsts Asins Donoru Centram, norādot konkrētu bērnu kam nepieciešamas asinis.

Bērnu slimnīcas asins kabineta vadītājs Gunārs Riņķis uzsvēra, pēdējos gados ir raksturīga tendence, mazināties no slimnīcas nodaļām nosūtīto donoru skaitam. Ņemot vērā, ka asins komponentus nav iespējams iegūt sintezējot rūpnieciski, ir ļoti būtiski piesaistīt jaunus donorus, kā arī organizēt donoru dienas uzņēmumos.

VADC direktore Gita Ņemceva: „Līdz šim mums nav izdevies izveidot ilgstošu sadarbību un organizēt pastāvīgus izbraukumus medicīnas iestādēs. Tomēr tieši mediķi ir tie, kas vislabāk izprot asins pārliešanas nozīmi. Mēs ļoti ceram, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīca iedibinās tradīciju, organizējot regulāras donoru dienas, kuru ar laiku pārņems arī citas veselības aprūpes iestādes visā Latvijā”.

Šajā īpašajā dienā mazie pacienti zīmēs skaistas sirdis un veidos siržu dārzu, pateicībā par viņiem un daudziem citiem bērniem sniegto atbalstu un palīdzību. Siržu dārzs 12. septembrī aizceļos uz AB dambi, kur tiks atzīmēta VADC specializētā autobusa 1 gada jubileja.