Diētas ārsta Anda Brēmaņa ieteikumi par bērna ēdināšanu - reportāža no semināra

Diētas ārsta Anda Brēmaņa ieteikumi par bērna ēdināšanu - reportāža no semināra

26. Jun 2012, 16:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šonedēļ kampaņas „Ēdīsim dārzeņus un augļus 5X dienā” ietvaros Māmiņu Klubā viesojās diētas ārsts Andis Brēmanis! Ko klātesošie šajā seminārā uzzināja un kā tajā gāja, lasi un skati turpinājumā!

 

Seminārs pulcēja paprāvu pulciņu topošo un jauno māmiņu, un bērnu. Draudzīgi sēžot, klausoties Anda Brēmaņa stāstītajā un saņemot atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, šķiet, visi mājās devās zinošāki ne tikai par augļu un dārzeņu nepieciešamību ikdienas uzturā, bet arī par citu produktu grupu nozīmi bērna ēdienkartē un bērnu uzturu kā tādu.

 

Atklājot semināru, Andis Brēmanis uzsver trīs galvenos faktorus, uz kuriem balstās mazā cilvēciņa veselība un apmierinātība ar dzīvi.Tie ir: miegs, kustības un ēdiens!



„Līdz sešu mēnešu vecumam bērniņam vajadzētu nodrošināt mātes pienu, bet jau sasniedzot piecu, sešu mēnešu vecumu, ierasti sākas pirmie piebarojumi. Pamazām vecāki izvēlas vai nu tos pārtikas produktus, kurus paši atzīst par labu esam, vai arī tos, kurus ieteicis pediatrs. Visbiežāk pirmie piebarojumi ir augļi, dārzeņi, piens.

 

Tomēr kā rāda jaunākie pētījumi, līdz gada vecumam ar govs piena došanu bērnam nevajadzētu aizrauties! Galvenais iemesls šādam ieteikumam ir uzskats, ka govs piena olbaltums varētu būt alerģiju cēlonis,” seminārā skaidroja diētas ārsts.

 

Bērniņam jau no mazotnes ir jāattīsta visas garšas izjūtas! Tā kā bērnībā izteiktāka ir tieši saldās garšas uztvere, bērnam nevajadzētu dot saldumus un saldinātus produktus. Tad, ja savu mazo pieradināsi pie saldas garšas, maz ticams, ka pēc tam viņu būs viegli pierunāt apēst produktu ar citu garšu!

 

Tad, ja bērns mokās ar vēdera aizcietējumiem, tas norāda, ka viņa uzturā ir pārāk maz dārzeņu un augļu! Dārzeņos un augļos ir organismam nepieciešamās balastvielas un vitamīni. Tādēļ Andis Brēmanis atgādina ik dienas apēst gan sezonas augli – ābolu, gan plūmi, kas ir balastvielām bagāti augļi!

 

Protams, augļi un dārzeņi, kā arī ogas un dažādi zaļumi satur daudz C vitamīna, kas nepieciešams gan bērna, gan pieaugušā imunitātes stiprināšanai. Par tā trūkumu organismā liecina vāja imunitāte un līdz ar to – bieža slimošana, trausli asinsvadi.

 

Savukārt tādi dārzeņi kā, piemēram, puķkāposti, kāposti un brokoļi īpaši svarīgi topošās māmiņas ēdienkartē, jo satur augļa attīstībai vajadzīgo folskābi.

 

To un vēl daudz ko citu šīs nedēļas seminārā dzirdēja, atsauca atmiņā un uzzināja visas klātesošās māmiņas! Bērni tikām pavadīja laiku, nesteidzīgi rotaļājoties, sadraudzējoties, uzēdot kādu auglīti, kāds – arī neilgu brīdi apsveicinoties un pasēžot klēpī diētas ārstam Andim Brēmanim!

 

Jau drīzumā Māmiņu Klubā uzzini, ko vēl seminārā stāstījis Andis Brēmanis!

 

Cik veselīgi ēd tavs bērniņš? Vai iekļauj viņa ikdienas ēdienkartē augļus, dārzeņus un ogas? Tās māmiņas, kuras apmeklēja semināru, kā jums tas patika, ko vērtīgu uzzinājāt? 

 

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv