Diena: Trakais nobrāzumu un pušumu laiks

Diena: Trakais nobrāzumu un pušumu laiks

12. Dec 2009, 21:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairākumā gadījumu bērni traumas gūst mājās, tādēļ izveidota mācību filma vecākiem, kā mazos pasargāt

Vecāku aptaujā secinot, ka vairākums mammu un tētu nezina, kā rīkoties gadījumos, kad bērni guvuši traumas, TV raidījums un vecāku apvienība Māmiņu klubs šovasar izveidojis video mācību materiālu par pirmās palīdzības sniegšanu bērniem līdz četru gadu vecumam, lielu uzmanību pievēršot izplatītākajām bērnu traumām tieši vasaras sezonā. Bērni visbiežāk traumas gūst mājās, liecina Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras dati. Šā gada pirmajos trijos mēnešos mājās traumas guva 113 bērni, 56 — skolā un 39 — transporta līdzekļos.

"Diemžēl mūsu aptaujas liecina, ka vecāki ne tikai nezina, kā rīkoties, ja mazs bērns nejauši aizrijies ar svešķermeni, vai kā pareizi pārsiet asiņojošu brūci, bet arī nereti netur mājās un ceļojumos neņem līdzi medikamentu aptieciņu," pēc vecāku aptaujas konstatējusi Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka. Videomateriāls Bērnu drošība vasarā izveidots ar mērķi vecākiem sniegt pirmās palīdzības sniegšanas paraugdemonstrējumus. Noskatoties šo filmu, vecāki var uzzināt, kā rīkoties, ja bērns guvis saules apdegumus, kā fiksēt lūzumus vai sastiepumus, kā pareizi elpināt bērnu, kurš slīcis, kā rīkoties, ja bērna elpceļos nonācis svešķermenis, ko darīt, ja bērnu sadzēluši kukaiņi vai ērces. Filmā Bērnu drošība vasarā piedalās un padomus sniedz Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics, Latvijas Dzīvības glābšanas asociācijas prezidents Roberts Fūrmanis, pediatre Anna Birka un psiholoģe Diāna Zande.

"Parasti glābšanas ir atkarīgas no tā, vai es spēju palīdzēt savam tuvākajam, savam bērnam, savam maziņajam," saka Mārtiņš Šics, Katastrofu medicīnas centra vadītājs. "Tie ir ļoti niecīgi ieguldījumi, lai apgūtu šīs zināšanas, taču tieši tās var būt liktenīgas, kad, darot un izpildot ļoti elementāras lietas, cilvēks paliks dzīvs, un ātrā palīdzība pārņems un varēs pabeigt mūsu uzsākto glābšanas darbu."

***

biežākās traumas

Raksturīgākās traumas bērniem līdz četru gadu vecumam (%)

Vaļējas brūces 39

Sasitumi, zilumi 26

Apdegumi, aplaucējumi 12

Dati: Sabiedrības veselības aģentūra

***

Padomi bērna drošībai vasarā:

  • Uzturies laukā ar mazuli netiešos saules staros! Laiku saulītes baudīšanai izvēlies agri no rīta līdz pulksten 11.00 vai vakarpusē pēc 17.00. Pārāk liels karstums ir pārbaudījums bērniņa organismam, īpaši zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam. Parūpējies, lai mazulim karstajās dienās būtu galvassega ar platām malām, uzklāts aizsargkrēms un kokvilnas apģērbs.
  • Dod mazulim dzert pietiekamā daudzumā! Dzert karstā vasaras dienā jādod gan zīdainim, gan arī vecākiem bērniem. Izvēlies ūdeni, vieglu kumelīšu vai kādu citu ne pārāk saldinātu tēju, taču pats galvenais ir neļaut organismam zaudēt pārlieku lielu daudzumu šķidruma.
  • Pasargā bērnu no kukaiņu kodumiem! Kā aizsargu ratiņos lieto moskītu tīklu, bet lielākam bērnam izmanto aizsarglīdzekli pret insektiem. Kukaiņu kodumi nereti mēdz izsaukt alerģiskas reakcijas un var būt bīstami, īpaši bites un lapsenes. Padomā par bērna aizsardzību pret ērcēm! Ja mazulis ir vecāks par gadu, vakcinē. Taču mazākiem bērniem var izlīdzēties ar regulāru pārbaudi — pēc pastaigas apskati ādas krociņas, padusītes vai cirksnīšus, pārliecinoties, ka ērču tur nav. Parūpējies par bērnam drošu pagalmu un piknika zonu! Degmaisījumu šķīdumi grilam nedrīkst būt pieejami bērnam sasniedzamā augstumā. Neatstāj bērnu bez uzraudzības pie ugunskura. Smilšu kastēm ir jābūt ar aizveramu vāku, lai tām nespētu piekļūt klaiņojoši dzīvnieki. Bērnam var būt bīstami to ekskrementi.
  • Automašīnā vienmēr lieto piesprādzētu autosēdēklīti! Bērns ir jāiesēdina un jāpiesprādzē autosēdeklītī pat tad, ja brauciens ilgst nieka 10 minūtes. Nekad neatstāj bērnu vienu pašu automašīnā, jo karstajās dienās tā strauji sakarst un var radīt apdraudējumu mazuļa veselībai un pat dzīvībai.
  • Atpūšoties pie ūdens, neizlaid mazuli no sava redzesloka! Nav svarīgi, cik liela ir ūdenstilpne un vai bērnam ir peldriņķis vai uzrocīši, tev vai kādam citam cilvēkam nemitīgi jāuzrauga mazais, jo pat pagriešanās un uzmanības novēršana var būt par iemeslu pēkšņai un negaidītai nelaimei.
  • Parūpējies, lai mājās un automašīnā vienmēr būtu pirmās medicīniskās palīdzības aptieciņa! Tas ļaus sīku traumu gadījumā ātri un operatīvi palīdzēt straujajam pasaules pētniekam.
  • Traumu gadījumā vienmēr izvērtē bērna stāvokļa nopietnību! Ja trauma ir neliela un mazulis jūtas tikai nedaudz sabēdājies par nobrāzto celi, nav vērts saukt ātro medicīnisko palīdzību, taču, ja traumas ir lielākas, piemēram, asiņojoša galva vai mazulis nevar pakustināt kādu locekli, steidzami jāsazinās ar mediķiem.



Ieva Ozola 
Diena 

Uzzini vairāk par filmu "Bērnu drošība vasarā" jaunā Videožurnāla vasaras numurā: http://veikals.maminuklubs.lv/lat/product/?p=4