Deputāti iesnieguši prasību Satversmes tiesā par vecāku pabalstu samazināšanu

Deputāti iesnieguši prasību Satversmes tiesā par vecāku pabalstu samazināšanu

06. Feb 2010, 09:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs


"Sabiedrība citai politikai" (SCP) Saeimas deputāti Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks kopā ar citiem parlamenta kolēģiem sagatavojuši un šodien iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesā ar prasību atcelt Saeimas 16.jūnijā pieņemto likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam," kas paredz strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu par 50%.


Deputāti, kas parakstījuši pieteikumu Satversmes tiesā, uzskata, ka pabalstu samazināšana vecākiem, taupot valsts budžeta līdzekļus uz ģimeņu ar bērniem rēķina, nav tiesiska un ir klajā pretrunā tiesiskās paļāvības principam, jo tiek grozīts pastāvošais tiesiskais regulējums attiecībā uz jau piešķirtiem vecāku pabalstiem.

 

"Protams, budžeta līdzekļi ir jātaupa, taču ir galēji netaisnīgi, ja tas tiek darīts uz tik neaizsargātu sabiedrības grupu kā ģimenes ar bērniem rēķina. Saeima, samazinot strādājošo vecāku pabalstu par 50%, ir rupji pārkāpusi vairākus Satversmes pantus, tajā skaitā pārkāpusi tiesiskās paļāvības principu, samērīguma principu, solidaritātes principu un sociāli atbildīgas valsts principu," uzsver SCP valdes priekšsēdētājs, Aigars Štokenbergs - pieteikuma Satversmes tiesā atcelt strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu autors.

 

Pieteikumā norādīts, ka Satversmes tiesa savos spriedumos jau vairakkārt ir atzinusi, ka sociālas politikas jautājumiem ir ilglaicīgs raksturs un tiem nepieciešama stabilitāte, tādēļ tiesiskajam regulējumam šajā jomā ir jābūt pietiekami stabilam un nemainīgam, lai iedzīvotājs varētu droši plānot savu nākotni, vadoties no tiesību normām.

 

Pieteikumā deputāti satversmes tiesai norāda, ka ne valdība, ne Saeima vispār nav vērtējusi, vai vecāku pabalsta samazināšana par padarījusi par trūcīgiem visus tos ģimenes locekļus - vecākus un viņu bērnus, kuri saņem minimālo algu un turpmāk tikai pusi no pabalsta. Saeima nav arī izvērtējusi saikni starp pieņemto likumu un nabadzības riska slieksni ģimenēs ar bērniem.

 


 

21. Jul 2009, 13:54

Arī mēs ģimenē bijām visu sarēķinājuši. Tagat kad mums noņem 50% nevaram savilkt galus un kreditori jau draud ar tiesas darbiem ☹