Cik vecākiem izmaksā bērndārznieks?

Cik vecākiem izmaksā bērndārznieks?

29. Dec 2009, 18:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzsākot bērnudārzu gaitas, vecākiem jārēķinās ar ne mazums izdevumiem vienalga, vai mazais apmeklē valsts dārziņu vai privāto bērnudārzu. Protams, valsts dārziņā šīs izmaksas būs mazākas.

Apdomājot iespējas laist mazuli valsts vai privātajā dārziņā, noteikti jāņem vērā ģimenes kopējie ieņēmumi, izdevumi un brīvie naudas līdzekļi.

Piemēram, viens no vecākiem pelna 300Ls, bet otrs – 500Ls. Vidēji ģimene iztērē 40% no ienākumiem dažādiem maksājumiem, piemēram, īrei, kredītam, telefona rēķina apmaksai u.c. Tātad paliek pāri 480 Ls brīvajiem tēriņiem.

Privātā bērnudārzā samaksa mēnesī svārstās starp 250 un 300Ls mēnesī, bet pašvaldības dārziņā jāmaksā tikai par ēdināšanu līdz 1,40Ls/dienā, kas kopā mēnesī sanāk apmēram 28Ls/mēnesī. Savukārt, ja bērniņš ir diennakts grupā pašvaldības bērnudārzā, tad summa ir nedaudz lielāka par 30Ls/mēnesī.

Ja privātais bērnudārzs maksā 300Ls, ģimenes uzturam un citiem ikdienas izdevumiem atliek 180Ls. Tad nu ģimenei jāapdomā, vai šī naudas summa ir pietiekami liela. Savukārt valsts bērnudārzā vidējā summa, no kuras jāšķiras mēnesī, ir 50Ls un vēl 10Ls neparedzētie izdevumi. Otrā variantā ģimenes budžetā pēc visu maksājumu veikšanas paliek 420Ls pārējiem tēriņiem.

Tātad ar vēsu galvu izvērtējot, visoptimālākais variants ir valsts dārziņš, jo mēnesī vajadzētu rēķināties ar 400Ls pārējiem maksājumiem.

Taču bez maksas par dārziņu ir arī citi izdevumi.

Minimālās bērnudārza izmaksas mēnesī ir 42 Ls tai skaitā:

-          Ēšana 25Ls;

-          Pulciņi 5Ls;

-          Fonda nauda 3 Ls;

-          Zīmuļi, papīrs 3Ls;

-          Maiņas apavi un dejošanas čībiņas – 3Ls *;

-          Pidžama – 1Ls*;

-          Ekskursija vai citi pasākumi – 2 Ls.

Būtiski vecākiem atcerēties, ka arī pašvaldība par katru bērniņu maksā noteiktu summu. Par katru bērnu inventāra iegādei pašvaldības dārziņā valsts maksā 40.79Ls/mēnesī. Savukārt privātajā bērnudārzā valsts par katru Rīgā deklarēto bērnu sedz 33,33Ls/mēnesī.

Tātad fonda naudai, kas nereti bērnudārzos tiek uzskatīta par obligātu maksājumu, būtu jābūt kā ziedojumam, ko ģimene dod pēc savām vēlmēm un iespējām.

 

*summa izdalīta uz visu mācību gadu

07. Jul 2009, 12:52

ka ir ar tiem berniemkas nav deklereti riga.vai,piemeram,es varu bernu pierakstit bernudarza-riga,ja vins ir deklerets citur.jo mes irejam izstabas nevis dzivokli un dekleret paslaik riga nevaru.ko darit?

07. Mar 2009, 22:03

😀 asprātīgi - "Apdomājot iespējas laist mazuli valsts vai privātajā dārziņā" - man šī problēma nepastāv, jo nav ko apdomāt, valsts b/d netiekam, iestājos rindā un man pateica, ja būtu uzreiz pēc dzemdībām pierakstījusi bērnu b/d, tad mans bērns tiktu valsts b/d no 5 vai 6 gadu vecuma (!!!!!!!).