Ceļojam pa Latviju –Līvāni, Preiļi

Ceļojam pa Latviju –Līvāni, Preiļi

22. Feb 2010, 16:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Ieva Ercmane ved mūs ceļojumā pa Līvānu un Preiļu skaistākajām un interesantākajām vietām.

Jau sen bija doma paceļot pa Latgales pusi, bet parasti kaut kā atlikām un pārcēlām šo ceļojumu, jo šķita, ka mazie vēl par mazu. Bet tad nu šovasar beidzot saņēmāmies, lai kaut nedaudz papētītu, kas tad interesants šajā Latvijas malā.

 

Tā kā Jēkabpils rajonā dzīvo mūsu vecmāmiņa, tad šo braucienu izdomājām apvienot ar viesošanos. Laumiņai ir vēl tikai gadiņš un viņai diez ko nepatīk garāki pārbraucieni, tāpēc izvēlējāmies braukt uz Preiļiem, kas atrodas septiņdesmit kilometru attālumā no omes mājām. Turklāt pa ceļam vēl izlemjam piestāt Līvānos, jo arī tur ir vairāki interesanti muzeji, tiesa gan, izvēloties maršrutu, visu laiku jāpatur prātā, lai arī mazajiem pasākums būtu interesants.

 

Tā kā tētim ir jāstrādā, tad mašīnā ir vēl divas brīvas vietas, tāpēc mums pievienojas ome un mana māsa, trīsgadīgais Artūrs šoreiz ir vienīgais vīriešu kārtas pārstāvis.

 

Izbraucot cauri Jēkabpilij, saskaramies ar problēmām- ceļa posmā Jēkabpils - Līvāni notiek ceļa remonts, tāpēc ik pa laikam jāstāv pie luksofora un jāgaida. Tas Laumai nemaz nepatīk, jo viņa mašīnā guļ tikai tad, ja tā brauc, tāpēc miegs tiek iztramdīts ātri vien. Par laimi Līvāni nav pārāk tālu un ar nelielu pīkstēšanu ierodamies pilsētiņā. Tagad tikai jātiek līdz pirmajai apskates vietai - Latgales mākslas un amatniecības centram.

 

Izvēle krita par labu tieši šim muzejam, jo šķita, ka vismaz Artūrs tur varētu arī ieraudzīt ko interesantu. Mūs sagaida tiešām ļoti jauka meitene, kas gan pārdod biļetes, gan laipni visu izrāda un izstāsta, ar to klausīšanos gan mums tā švakāk, ātrāk gribās visu aplūkot. Par laimi gide piebilst, ka redzamās mantas var arī aptaustīt ar rokām un šo to pat iemēģināt.

{pic:1}

Artūru ieinteresē gan vērpjamie ratiņi, gan dažādi citi senie darba rīki. Izstaigājam vēl citas telpas, tur atrodas arī divas darbnīcas, vienā darbojas audējas, otrā podnieki, diemžēl darbībā viņus neredzam, vien varam aplūkot amatnieku darinājumus.

 

Amatnieki padomājuši arī par bērniem, jo turpat ir arī neliels rotaļu laukumiņš, ar dažādām koka šūpolēm un skatu tornīti. Uz turieni abi bērni skrien palēkdamies.

{pic:2}

 

Sīkāka informācija par šo apskates objektu atrodama  www.latgalesamatnieki.lv, šajā mājas lapā atrodama arī ļoti laba Līvānu karte.

 

Kārtīgi izšūpojušies un izskraidījušies raušamies atpakaļ mašīnā. Līvānos vēl piestājam veikalā, paņemam mazajiem uzkodas un dzeramo, lai ceļš līdz Preiļiem paietu ātrāk.

 

Tā kā es Preiļos esmu bijusi vairākkārt darba darīšanās, tad samērā ātri atrodam gan kur ērtāk novietot auto, gan arī Leļļu muzeju un Miniatūro karaļvalsti, kuri atrodas vienā un tajā pašā vietā.

 

Lelles tiešām ir pasakainas, varētu aplūkot ilgi, bet Laumai mazajā telpā ātri apnīk, tāpēc mēs abas ejam ārā. Sīkāka informācija www.lellukaralvalsts.lv.

{pic:3}

Drīz arī iznāk Artūrs ar omi. Varu pateikt, ka muzeja mīnuss ir ļoti šaurās telpas, kas traucē izbaudīt leļļu krāšņumu.

{pic:5}

Miniatūrā karaļvalsts arī ir pavisam savādāka nekā biju iedomājusies. Domāju, ka tur būs kur pastaigāt un apskatīties, bet beigās tikai varēja uztaisīt pa bildītei. Bet bilžuki jau jauki. Par atsevišķu samaksu, tur var ģērbties senatnīgos tērpos un tad bildes izdotos vēl krāšņākas.

 

{pic:4}

 

Tālāk dodamies uz Preiļu parku. Vēl piebildīšu, ka ratus, kas bija paņemti līdzi tā arī atstājam mašīnā, jo nekādi lielie gabali jāstaigā nebija, un pa parku ļaujam arī mazajai Laumai paskraidīt, tikai viņa parasti grib doties pretējā virzienā, vai arī sēdēt un pētīt akmentiņus, kukainīšus, smildziņas. Nu parks kā jau parks, celiņi, ūdens, strūklaka. Tur arī ir peldvieta, bet šoreiz neiemēģinājām. Diemžēl fotoaparātam izlādējās baterijas, tāpēc no parka bildītes nebūs. Bet sīkāku informāciju par Preiļu apskates vietām var izlasīt www.preili.lv

 

Protams, kā jau Latgalē arī Preiļu pusē ir ļoti daudz baznīcas, Arī Aglona atrodas netālu, bet šoreiz nolemjam, ka mazajai Laumai piedzīvojumu gana un dievnamus aplūkosim citā reizē.

09. Aug 2009, 22:36

super- mazajiem būs piedzīvojumiem pilni sapnīši! 😀