Biežāk uzdotie jautājumi par pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesā

Biežāk uzdotie jautājumi par pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesā

31. Jan 2010, 09:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs apkopo un vairākas reizes dienā pārpublicē jaunākos jautājumus un atbildes par pieteikumu iesniegšanu Satversmes tiesā! Raksti savu jautājumu komentāros un sagaidi atbildi!

Pieteikuma iesniegšana Satversmes Tiesā notiks divos posmos:

  • Tātad, līdz 24.jūlijam tiks vākti dokumenti no ieinteresētajām pusēm;
  • Pēc šī datuma 1 nedēļu līdz 31.jūlijam vāksim to cilvēku parakstus, kuri ir iesūtījuši dokumentus un personas datus.

Kā notiks parakstu vākšana?

Lai parakstītos, visiem vecākiem OBLIGĀTI būs jāierodas Rīgā, Māmiņu Kluba birojā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes puses) un jāparakstās. Tie vecāki, kuri neieradīsies, nevarēs iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā! Ceram uz atsaucību un Jūsu sapratni, jo dokumentu sagatavošana ir bez maksas!

Biežāk uzdotie jautājumi par pieteikuma iesniegšanu Satversmes tiesā

Jautājums: Kādi dokumenti ir nepieciešami pieteikumam Satversmes tiesā?

Atbilde: Ir nepieciešama bērna dzimšanas apliecības kopija vai mātes pases kopija grūtniecēm un pases kopija.

Jautājums: Vai parakstoties pieteikumam Satversmes tiesā, man pašai būs jāierodas arī uz tiesas sēdēm?

Atbilde:
ST sēdes 90% ir rakstveida procesi, līdz ar to ir ārkārtīgi svarīgi visu iesniegt 100% perfekti, lai ir rezultāts. Ļoti retos gadījumos sēdes ir mutvārdu, bet tas tiek lemts saņemot pieteikumu. Pagaidam par to navajag lauzīt galvu.

Jautājums: Kad būs izlasāms pieteikums, lai varu izlemt, vai parakstīties vai nē.

Atbilde: Pieteikums internetā būs pieejams ap 22.jūliju, jo pieteikuma sagatavošana ir gana apjomīgs darbs. Tad arī varēsiet izdomāt, vai braukt parakstīties vai nē. Pašreiz vienalga varat ievietot nepieciešamos dokumentus un personas datus Māmiņu Kluba anketā.

Jautājums:
Vai parakstu vākšana notiks arī citās pilsētās, ne tikai Rīgā?

Atbilde: Nē, diemžēl parakstu vākšana notiks tikai Rīgā, jo pieteikums Satversmes tiesā ir viens vesels dokuments, ko nav iespējams sadalīt atsevišķi parakstiem. Tomēr, kā jau iepriekš tika ziņots, pozitīva tiesas lēmuma gadījumā tas attieksies uz VISIEM vecākiem, ne tikai tiem, kas iesnieguši prasību tiesā.

Jautājums: Vai pieteikums jāiesniedz vienam vai abiem vecākiem, uz kuru ģimeni attiecas pabalstu samazināšana?

Atbilde: Tā kā katrs cilvēks kā atsevišķa vienība ir fiziska persona, pieteikumu var iesniegt abi no vecākiem ģimenē, kur viens no vecākiem ir strādājošs.

Jautājums: Ja mēs uzvarēsim ST, vai tiks atmaksāta tā summa, kuru mums ieturēs kā strādājošiem vecākiem, kamēr gaidīsim tiesas lēmumu?

Atbilde: Konstitucionālā tiesvedība nav īsti tas pats, kas tiesvedība civiltiesiskā kārtība. Proti, ST prasa atzīt par neatbilstošiem un atcelt no spēkā stāšanās brīža. Ar ST lēmumu piedziņas darbības uzreiz noteiktas netiek.

Tomēr, uzvaras gadījumā pie valsts būs jāgriežas par kompensācijas piedziņu vecāku labā. 

Jautājums: Ja pieteikums netiks iesniegts un Satversmes tiesa izlemj par labu strādājošajiem vecākiem, vai tas atteiksies tikai uz tiem, kuri iesniedza pieteikumu, vai uz visiem?

Atbilde: Visiem.

Jautājums: Nesaprotu, Satversmes tiesā tiks iesniegta prasība par 50% samazinājumu un tiesiskā paļāvības principa neievērošanu, bet vai Māmiņu kluba spēkos būtu noskaidrot, kā īsti izpaudīsies dabā šī likuma norma – pēc 2010.gada 2.maija pabalsts strādājošiem vecākiem piešķirts netiks.

Labklājības ministrijas skaidrojums, ka pabalstu nepiešķirs tikai tiem vecākiem, kam bērni dzims pēc 2010.gada 2.maija (tādējādi tiesiskās paļāvības princips tiek ievērots), bet VSAA pārstāvji apgalvo, ka pēc šī datuma pabalstu nesaņems neviens strādājošais. Un šajā gadījumā tiesiskās paļāvības princips atkal netiek ievērots, kas arī būtu jāietver ST prasībā, citādi var sanākt tā, ka, apstrīdot viena likuma normu, daudzi vecāki, kas tagad vēl tikai gaida mazos, nākamā gada maijā būs pie sasistas siles un neko vairs nevarēs līdzēt.

Atbilde: Atcelt prasām konkrētu speciālo likumu un visus no tā likumam pakārtotos aktus, līdz ar to uzvaras gadījumā atceļot to, spēkā paliek kārtība kāda tā bija pirms šī likuma spēkā stāšanās.

Jautājums:
Vai pieteikuma iesniegšana būs bez maksas? Vai par to būs jāmaksā advokātei?

Atbilde: Juriste ar prieku pārstāvēs vecākus bez maksas.

15. Jul 2009, 15:11

gaidisim tiesu😀

15. Jul 2009, 15:11

gaidisim tiesu😀