Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks sveic Ģimenes dienā

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks sveic Ģimenes dienā

21. Nov 2009, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēlos sveikt visas Latvijas ģimenes Starptautiskajā Ģimenes dienā, kas šogad Latvijā 15. maijā pirmo reizi tiek atzīmēta kā oficiāla svētku diena. Lai šī diena mums visiem liek vēlreiz aizdomāties par to, ko tad mums īsti šodien nozīmē ģimene – vai tā ir tikai skaista, bet deklaratīva ideja un idealizēta aina, vai tomēr tā ir pilnīgi skaidra izpratne par ģimeni kā visa pamatu, par to, ka būšana ģimenē ne tikai daudz dod, bet arī – prasa.

 

Mēs dzīvojam negatīvas domāšanas laikā un tas atstāj savu iespaidu arī uz ģimeni. Tomēr ģimenes vērtība sabiedrībā kļūst arvien nozīmīgāka – par to esmu pārliecināts, neskatoties uz plašo un pastāvīgo kritiku tradicionālajam ģimenes institūtam un tradicionālajām vērtībām kā tādām. To apliecina gan statistika ar arvien pieaugošo dzimstību un laulību skaitu, gan vienkāršs skats uz ielas – arvien vairāk jauno māmiņu, arvien vairāk tēvu, kuri pavada laiku ar savām ģimenēm.

 

Būt ģimenei Latvijā joprojām nav viegli – bet ģimeni izvēlas tie, kas nedomā pirmkārt par savām ērtībām. Un tieši šie cilvēki un viņu izaudzinātie bērni veidos visu mūsu nākotni, tieši tāpat kā mūsu vecāki ir veidojuši mūs un mūsu pasauli.

 

Īsta, tradicionāla ģimene nav iedomājama bez mātes un arī tēva, kur katrs no tiem dod bērnam savu, tikai savam dzimumam un lomai raksturīgo pieredzi. Mēs atzinīgi novērtējam māti, tagad arī Ģimenes diena ir svētki. Taču tēvs līdz šim palicis it kā nepamanīts un nenovērtēts. Lai labotu šo situāciju un atzinīgi novērtētu tos tēvus, kuri apzinīgi un ar mīlestību pilda savus pienākumus ģimenē, mēs vēlamies iedzīvināt Latvijā jaunu tradīciju – Tēva dienas svinēšanu. Nenākot klajā ar gatavu piedāvājumu un recepti šo svētku svinēšanai, es aicinu sabiedrību aktīvi iesaistīties diskusijā ar vairāku masu mediju palīdzību un paust savu viedokli – vai mums šāda diena ir vajadzīga un kad un kā to vislabāk svinēt. Personiski es cieši zinu – Latvijas tēvi to ir pelnījuši.

 

Lai Ģimenes diena jums ir gaiša un mīlestības pilna un lai atrodas laiks patiesai kopā būšanai ar saviem tuvajiem ģimenes lokā!

Bērnu un ģimenes lietu ministrs

Ainars Baštiks