Bērna kopšanas pabalstu saņem arvien vairāk vīriešu

Bērna kopšanas pabalstu saņem arvien vairāk vīriešu

27. Oct 2009, 19:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 3.febr., LETA. Ļoti strauji palielinās to vīriešu skaits, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu līdz bērna viena gada vecumam, aģentūru LETA informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Statistikas daļas vadītāja Evita Česka.

Statistiskā informācija par pabalsta saņēmēju skaita sadalījumu pēc dzimuma ir pieejama tikai no 2007.gada jūlija, norādīja Česka. Jau šajos dažos mēnešos vērojams regulārs vīriešu īpatsvara pieaugums pabalsta saņēmēju vidū. Proti, pērn jūlijā bērna kopšanas pabalstu ņēma 17,6% vīriešu, augustā - 19,3%, septembrī - 20,7%, oktobrī - 22,4%, novembrī - 23,7%, bet decembrī - 25,1%.

VSAA pārstāve norādīja, ka galvenais iemesls, kāpēc tieši vīrieši piesakās uz bērna kopšanas pabalstu, ir fakts, ka lielai daļai tēvu alga un attiecīgi pabalsts ir lielāks nekā māmiņām.

Situācija mainījusies, kopš bērnu kopšanas pabalstu maksā, rēķinot tā apmēru no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Piemēram, 2004.gadā jeb pirms bērna kopšanas pabalstu sāka rēķināt no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vīriešu īpatsvars kopējā personu skaitā, kas apdrošinātas no pamatbudžeta saistībā ar bērna kopšanu līdz 1,5 gada vecumam, bija 2,1%.

Česka piebilda, ka VSAA rīcībā nav informācijas, cik sieviešu un vīriešu ņem bērna kopšanas atvaļinājumu, jo patlaban, lai saņemtu bērna kopšanas pabalstu jeb no 2008.gada 1.janvāra - vecāku pabalstu, personai nav obligāti jāatrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā.

Kā ziņots, no šā gada janvāra stājās spēkā Labklājības ministrijas ieviestais vecāku pabalsts, kas nosaka, ka jaundzimušā māte vai tēvs var saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no savas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Pabalstam nav noteikta maksimālā robeža. Pabalsts līdzinās algai, ko cilvēks saņem "uz rokas" pēc nodokļu nomaksas.

Jaunais vecāku pabalsts aizstāj bērna kopšanas pabalstu, ko izmaksāja no valsts pamatbudžeta.

Prognozēts, ka pabalstu šogad vidēji mēnesī saņems gandrīz 12 900 cilvēku.

Šis vecāku pabalsts tiek maksāts līdz bērna viena gada vecumam. Ģimene pati izlemj, kurš no vecākiem saņem pabalstu. Pabalsta saņēmējs var izvēlēties - strādāt vai atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalsta apmēru tas neietekmē.

Pabalstam ir noteikta minimālā robeža - tas nedrīkst būt mazāks par 70% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra.

Ja ģimenē vienās dzemdībās piedzimuši dvīnīši vai trīnīši, pie vecāku pabalsta tiek izmaksāta piemaksa 50 lati mēnesī par katru nākamo vienās dzemdībās dzimušo bērnu.

Signe Sproģe
LETA

06. Feb 2008, 13:59

Protams, ka vairumam ir lielāka alga. Bet šeit iet runa par oficiālo algu, kura rāda jau citus ciparus...😀))

03. Jun 2008, 13:49

Kapeic pabalstu maksa tikaj vienam beznam,sanak ka otram bernam neko ne vajag?Es domaju ,ka pabalstu vajag maksat katram berniem,neskatities uz to vai dvinisi vai trinisi.

02. Apr 2008, 23:20

Ja,es ari gribetu zinat cik ilgi vinam ir jastrada oficali,lai sanemtu pabalstu.Man ir tada situacija ka virs bija no decembra lidz ferbuarim partraucis oficali stradat!un tagad strada jauna darba vieta.vai vispar vins var sanemt pabalstu!?Gaidisu atbildi!

06. Feb 2008, 13:59

Protams, ka vairumam ir lielāka alga. Bet šeit iet runa par oficiālo algu, kura rāda jau citus ciparus...😀))