Baštiks: Latvija var lepoties ar atbalsta sistēmu jaunajiem vecākiem

Baštiks: Latvija var lepoties ar atbalsta sistēmu jaunajiem vecākiem

04. Jan 2010, 22:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC) uzskata, ka Latvijai ir pamats lepoties ar valsts atbalsta sistēmu jaunajiem vecākiem, jo būtībā vecāku dzīves līmenis pēc bērna piedzimšanas paliek tāds pats kā pirms tās.

Kā intervijā aģentūrai LETA skaidroja Baštiks, sistēma, kurā vienalga kurš no bērna vecākiem var gada laikā saņemt bērna kopšanas pabalstu algas apmērā, turklāt vēl strādāt, nepastāv nevienā citā Eiropas valstī. Vidēji šie vecāki no valsts saņem aptuveni 5500 latus gadā, un tādā veidā ģimenes dzīves līmenis pēc bērna piedzimšanas nepasliktinās.

Tāpat ministrs uzskata, ka Latvija salīdzinoši veiksmīgi pilda Eiropas Savienības uzstādījumu līdz 2010.gadam nodrošināt ar vietām bērnudārzos vismaz 80% bērnu vecumā no 3 gadiem līdz skolas vecumam. Ja šo vecuma grupu palielina no gada vecuma līdz skolas vecumam, Latvijā uz citu Eiropas valstu fona šis nodrošinājums ir 60%.

Attiecībā uz pārējiem ar bērnu un ģimeņu sociālo nodrošinājumu saistītajiem jautājumiem Baštiks norādīja, ka Latvija uz pārējo Eiropas valstu fona ne ar ko īpašu neizceļas ne pozitīvā, ne negatīvā nozīmē un faktiski Latvijai šajās jomās ir tās pašas problēmas un sasniegumi, kas citās valstīs.

Arī attiecībā uz vardarbību pret bērniem Latvijas radītāji nav unikāli, jo emocionālā, fiziskā vai seksuālā vardarbība ir izplatīta arī citur, norādīja ministrs un uzsvēra, ka, piemēram, Skandināvijā, kuras sociālo modeli Latvija bieži ņem par paraugu, vardarbībā cietušo bērnu skaits attiecībā pret iedzīvotāju skaitu ir lielāks nekā Latvijā, lai arī Skandināvijas valstīm ir daudz lielāki resursi un iespējas.

"Nevar apgalvot, ka salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm Latvijā situācija būtu tā vissliktākā, lai gan mums pašiem ir tendence tā uzskatīt," piebilda ministrs.




Katrīna Slišāne 
LETA 

16. Oct 2008, 21:54

mums ir tendece ta uzskatit?😀Menesis jaiztiek ar 8 ls,eiropas limenis?

30. Oct 2008, 09:47

Es tādām "parunāšanām" atsakos ticēt. Kur ir ES valstu statistika, lai obkejktīvi varam spriest, kādā līmenī mēs esam? Protams, ka vissliktākā situācija Latvijā nav - no bada mirst tikai retais, bet vai mums ir ar ko lepoties? Ja ir, tad ar ko?

20. Oct 2008, 09:37

Protams var vēlēties lielākus pabalstus, un arī tas pats Baštiks ir ar šīm pašām summām savus sīčus (ne jau vienu vai divus) audzinājis. Bet vai žultošanās palīz - šaubos. Un ne jau ar pabalstiem ir bērns jāaudzina - tā tāda padomju laika domāšana, ka valsts man viu aiku parādā.

13. Oct 2008, 12:08

8 lati -es jau sen paŗ sito smejos,vairak bernus nedzemdēšu ,jo nevaru jau tagad uzturet vienu ,bet gribas ,lai vinjam netrūkst nekā un censos ,lai netrūkst!

10. Oct 2008, 11:34

Ja paskatās, kādi pabalsti un kā valsts rūpējas par bērniem citās valstīs, tad mūsējiem vispār vajadzētu paklusēt!! Kurā ES valstī pabalsts ir 8Ls mēnesī??? Pilnīgi slikti metas...

09. Oct 2008, 20:19

Jā, ļoti labi dzīvot tad, kad bērns sasniedz 1 gadu. Vientuļajām māmiņām ar 8Ls mēnesī ļoti viegli aprūpēt mazuli, sevi un samaksāt rēķinus. Un, kad jāatgriežās darbā jālauza galva kā bērnu ielikt somā un paņemt uz darbu, jo bērnu dārzā nav vietas, bet aukli paņemt nevar. Vemt gribās lasot!

09. Oct 2008, 10:45

ne jau visi saņem 5500 ls gadā,teiksim tā kā ir,

08. Oct 2008, 16:49

un