Skaidrojot iecerētās reformas sociālā budžeta glābšanai, viņš uzsvēra, ka nodokļu maksātāju skaits samazinās, turklāt sociālais nodoklis nebija paredzēts tā dēvēto "māmiņu algu" izmaksām, tāpēc, lai to nodrošinātu, būtu jāpaceļ sociālās apdrošināšanas iemaksu likme. To valdība neplāno darīt, un Labklājības ministrija piedāvā pārcelt pēdējos gados ieviestos pabalstus uz pamatbudžetu.

 

Augulis intervijā radio atzina, ka pamatbudžetā pabalstiem nepieciešamos līdzekļus aptuveni 200 miljonu latu apmērā varētu meklēt, samazinot vēl kādus administratīvos tēriņus, kā arī aktīvāk strādājot, lai iekasētu to naudu, kas pašlaik budžetā nenonāk.

 

Tai pat laikā viņš pieļāva iespēju, ka varētu diskutēt par "māmiņu algu" fiksētu apmēru, nesaistot to ar vecāku algu un samaksātajiem nodokļiem. Viņš gan neminēja, kāds šādā gadījumā varētu būt pabalsta apmērs.

 

Ministrs arī uzsvēra, ka reformas ir nepieciešamas, jo sociālajā budžetā veidojas deficīts un ar pašreizējo sociālā nodokļa likmi nav iespējams pildīt tās saistības, ko valsts iepriekš uzņēmās. Ja tas netiek darīts, "tad varam pateikt - viss, mums šis sistēmas nav un beidzam," norādīja ministrs.

 

www.delfi.lv

 

Ko Tu domā par šo ierosinājumu?